Vakantie Spaans Baskenland

Bosrijke bergen, ruige kliffen en eindeloze vlakten

Spaans Baskenland (In het Baskisch: Euskadi) gelegen in het noorden van Spanje grenst aan Frankrijk. Het bestaat uit de provincies Álava, Guipúzcoa en Vizcaya. Momenteel telt het meer dan twee miljoen inwoners.

Trots als Basken zijn op hun eigen identiteit en taal, voelen zij zich in eerste instantie Bask en daarna pas Spanjaard. De regio staat bekend om haar verfijnde keuken en de populaire sport pelota vasca, een soort handbal.

Attracties en evenementen in Spaans Baskenland

De grotten van Santimamiñe bij San Sebastian zijn uitgerust met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. Met de prehistorische wandtekeningen bewijzen onze voorouders hun aanwezigheid. Een van de meest verrassende attracties is El Bosque Pintado de Oma (het Geverfde Bos) van de Baskische kunstenaar Agustín Ibarrola. Tientallen bomen zijn voorzien van regenbogen, menselijke figuren en abstracte kleurrijke vormen. Op het eerste gezicht lijkt het onsamenhangend, maar als je beter kijkt vormen de verschillende bomen samen een schilderij.

Zomer vol festiviteiten

Het Internationale Jazz Festival van San Sebastian en Vitoria wordt in juli gehouden. Het is een van de vele evenementen die in deze regio georganiseerd worden. Ook carnaval wordt uitbundig gevierd. In augustus is het tien dagen lang feest in Bilbao tijdens Aste Nagusia (Grote Week). Traditionele optochten, muziek en culturele evenementen luisteren de festiviteiten op. Tijdens de Regatta de Traineras, peddelt de lokale bevolking fanatiek de zee in. Dit feest gaat gepaard met de nodige alcoholische versnaperingen en gokken in de lokale cafeetjes.

Bezienswaardigheden in Spaans Baskenland

Behalve kerken en musea heeft Baskenland een aantal aan andere bezienswaardigheden. Het gigantische Jezusbeeld op de berg Urgull in San Sebastian is te bereiken via een zeer aangename klimtocht. Op de top strekt het uitzicht zich uit over onder meer het eiland Santa Clara en het oude stadskwartier. Ten zuiden van de stad ligt het belangrijkste voorbeeld van de moderne architectuur van Baskenland het Santuario de Arantzazu. Verschillende grote regionale architecten en beeldhouwers, zoals Eduardo Chillada hebben aan dit gebouw gewerkt.

Dorpen en steden in Spaans Baskenland

De grootste stad van Spaans Baskenland is Bilbao. Gered door een ambitieus stadsvernieuwingsproject met het Guggenheim museum als pronkstuk, bruist deze stad als nooit tevoren. San Sebastían blinkt uit qua statigheid. Geen wonder dat deze stad het zomerverblijf was van het Spaanse hof. Vitoria, de hoofdstad van Baskenland combineert zakelijkheid met levendigheid door de aanwezigheid van studenten. De grote steden worden afgewisseld met kleine stadjes vol historische bezienswaardigheden en authentieke dorpjes.

Eten en drinken in Spaans Baskenland

Koken wordt in Baskenland heel serieus genomen. Er bestaan zelfs gastronomische sociëteiten, met van oudsher alleen mannelijke leden. De aandacht die er aan eten wordt besteed resulteert in een zeer verfijnde keuken. Vooral bekend zijn de pinchos (Baskisch: pintxos), die in het zuiden tapas worden genoemd. Dit zijn kleine snacks die als maaltijd kunnen dienen of als voorafje, zoals olijven of kikkererwten met spinazie. San Sebastian wordt geroemd vanwege de beste pintxos: Behalve bier en cider, past witte wijn, het traditionele drankje van de regio hier uitstekend bij.

Kamperen: campings van alle gemakken voorzien

Afhankelijk van de faciliteiten hebben campings verschillende gradaties: 1e, 2e of 3e klas. Bij de kust of meer landinwaarts is er overal wel een aanwezig. Het is in Spanje toegestaan om buiten campings te kamperen. Uitzonderingen betreffen het strand, beschermde gebieden en in sommige gebieden heeft de lokale overheid het verboden. En de afstand van een officiële camping moet groter zijn een kilometer. Meestal staat het aangegeven waar niet gekampeerd mag worden.

Kunst en cultuur in Spaans Baskenland

Er zijn tal van interessante musea met fraaie kunstschatten, maar het meest bekend is wel het Guggenheim museum van Bilbao. Niet alleen de collectie, maar ook de architectuur maken dit museum tot een must-see. Geïnspireerd door de anatomie van een vis en het frame van een boot, biedt het onderdak aan fraaie stukken van Picasso, Mondriaan en Klee. Ook op muziekgebied valt genoeg te beleven. In de zomer vinden er Jazz festivals in Vitoria en San Sebastian plaats en in de wintermaanden een serie operavoorstellingen in Bilbao.

Natuur in Spaans Baskenland

De omgeving typeert zich door bosrijke bergen, ruige kliffen en eindeloze vlakten. De kust, die zich honderden kilometers uitstrekt, biedt een adembenemend uitzicht. Hier zijn nog traditionele dorpjes te bezoeken waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Ondanks de dichte bevolking en industrialisatie, bevinden zich zelfs in de buurt van de grote steden nog onaangetaste landschappen. Er zijn acht natuurreservaten met onder meer schitterende watervallen. Het Urdaibai Reserva de la Biosfera geeft ruimte aan honderden vogelsoorten en ligt op de vogeltrekroute tussen Europa en Afrika.

Overnachten in Spaans Baskenland

In Baskenland is volop keuze aan accommodatie. Van grote luxe hotels tot kleine hotels op charmante locaties. De vele pensions bieden een goede prijs/kwaliteit verhouding. Wil je het platteland verkennen en kennismaken met de Baskische boerentradities? Dan kun je daar een kamer of het hele huis huren, met of zonder maaltijden. Voor een goedkopere oplossing zijn er diverse comfortabele jeugdherbergen. Zoek je naar iets origineels? Overnacht dan eens in een klooster.

Uitgaan in Spaans Baskenland

Jong en oud ontmoeten elkaar in tal van cafeetjes in de oude stadscentra om daarna eventueel naar clubs en discotheken te gaan. De sfeer in de Parte Vieja in San Sebastian is altijd gezellig met leuke uitgaansgelegenheden in de straat Fermin Calbeton en de Plaza de la Constitucion. Bilbao is een uitstekende plaats om bijvoorbeeld naar een concert te gaan. Het nachtleven van Vitoria concentreert zich rond de drie straten Zapatería (Zapa), Cuchillería (Cuchi) and Tintorería (Tinto).

Winkelen in Spaans Baskenland

Deze regio biedt een variëteit aan producten. Overal zijn winkeltjes te vinden die antiek of traditioneel Baskisch handwerk, zoals keramiek, glas, ijzer- en houtwerk verkopen. De Basken zijn ook dol op kleding. Originele Baskische damesmode is erg in. In de drie grote steden is mode van lokale- en internationale ontwerpers te vinden. Voor exclusieve modewinkels is de Gouden Mijl in Bilboa het goede adres. Voor sportievelingen die thuis een balletje willen slaan, zijn pelota artikelen een ideaal souvenir.

Zon, water en strand

De provincies Guipúzcoa en Vizcaya met hun ligging aan zee, bieden rotsachtige kusten, visserhavens en mooie stranden. De Playa de la Concha en de Playa de Ondarreta in San Sebastian worden beschouwd als een van de beste stranden van Spanje. In de zomer is het een populaire badplaats. Verder naar het westen bevinden zich diverse badplaatsen als Zumaia en Lekeito. Zarautz en Mundaka zijn bekend vanwege de surfmogelijkheden. Ook rond Bilbao liggen tal van strandjes, waaronder een voor naturisten.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Spanje