Vakantie Picos de Europa en León

Een eigenzinnig volk

De spitse, loodgrijze bergpunten zijn voor Spaanse vissers een ijkpunt. Oftewel: de eerst zichtbare punten van Europa. Dit schitterende berggebied herbergt een eigenzinnig volk. De natuur is zeer divers door hoogteverschillen tot ruim 2000 meter.

Het is sinds 1918 het eerste beschermde natuurgebied van Europa. Tegenwoordig zijn de Iberische bruine beer en de wolf hier weer terug. In León is de ommuurde stad van Ávila een echte aanrader, net als de 'gouden' stad Salamanca.

Attracties en evenementen in Picos de Europa en León

Het complete gebied van Picos de Europa valt in het één na grootste natuurpark van Spanje. Dit Parque Nacional de los Picos de Europa is meteen ook de hoofdattractie. Natuurliefhebbende wandelaars, fietsers, parapenters en bergbeklimmers komen hier volledig aan hun trekken. Geen zin in klimmen? Dan kan de kabelbaan Teleférico je in vier minuten 762 meter hoger neerzetten op de Fuente Dé. Het wachten in de rij van de lift, wordt meer dan goed gemaakt door het ongeëvenaarde uitzicht. De kathedralen van Àvila en Salamanca zijn in León belangrijke trekpleisters.

Bezienswaardigheden in Picos de Europa en León

De gehuchtjes in de gemeente Amieva zijn alleen bereikbaar via prachtige bruggen, zoals het 17e-eeuwse Dobra. In Covadonga is in een rots een grot. Hierin is de Maagd ondergebracht, waarmee, volgens de legende de herovering op de Moren begon. Aan de voet van de berg Corona, is een kapel, waar de legendarische Don Palayo tot koning gekroond werd. León mag trots zijn op de ommuurde stad Ávila die acht poorten en 88 torens telt. Het prachtige Salamanca is in haar geheel de moeite meer dan waard.

Dorpen en steden Picos de Europa en León

Als je de rivier Sella volgt, kom je bij een dertig kilometer lange kloof Desfiladero de los Beyos. Hier bevinden zich diverse gehuchtjes. In Los Urrieles is Santa Marina het oudste en meest geïsoleerde plaatsje. De dorpelingen wonen in hórreos. Een van de mooiste, met zadeldak tref je aan in Soto. In Andara ligt Espinama aan de rivier de Navandi. Hier zijn naast hórreos ook karakteristieke herenhuizen. In León zijn een bezoek aan Ávila en Salamanca beslist de moeite waard.

Eten en drinken Picos de Europa en León

Activiteiten in de open lucht wekken een stevige eetlust op. De keuken van Picos de Europa is hierop uitstekend toebereid. De streekgerechten zijn te kenmerken als simpel, voedzaam en gevarieerd. Het relatief zachte klimaat van La Liébana, in Cantabria, levert zeer goede producten. In vele gerechten wordt berza gebruikt, een witte koolsoort. Populair zijn ook alubias, grote witte bonen. De streek onderscheidt zich ook met de frisuelos, speciale pannenkoekjes die als ontbijt worden gegeten. León is een belangrijke wijnproducent.

Kamperen: avontuurlijk kamperen boven 1.500 meter

Kamperen in het natuurpark is alleen toegestaan boven de 1500 meter. De tenten mogen alleen 's avonds worden opgezet en moeten 's ochtends weer afgebroken worden. Je treft in Liébana, Baldeón, Arenas de Cabrales, Benia en Soto de Cangas tweesterrencampings aan. Als je meer wilt weten dan kun je terecht bij het belangrijkste informatiecentrum van het natuurpark Casa Dago in Cangas de Onís. Je kunt ook informatie opvragen bij het informatiecentrum Urbanización La Molina, net buiten Potes. Je vindt goede supermarkten, banken en pinautomaten in Arenas de Cabrales, Cangas en Potes.

Kunst en cultuur in Picos de Europa en León

De aantrekkingskracht van de Picos de Europa schuilt niet alleen in de ongekend rijke natuur en de magnifieke landschappen. Maar ook in de kunst en cultuur die wortel heeft geschoten in de soms onverbiddelijke natuur. De bijzondere cultuur is gevormd door Romeinse invloeden en de weerstand tegen de Moorse overheersing. De culturele hoogstandjes variëren van het Monasterio de Santo Toribo tot de Grot van Covadonga. In León kun je talloze Romeinse en middeleeuwse bouwwerken bewonderen.

Natuur in Picos de Europa en León

Ontzagwekkende bergtoppen doorklieven de hemel in het hart van het hooggebergte van de Cordillera Cantábrica. Dit spectaculaire gebergte is een van de meest bevoorrechte natuurgebieden van het Iberische schiereiland. In de diepe dalen vind je dichtbegroeide bossen en frisgroene weiden, doorkruist door onstuimige rivieren. Het hooggebergte vormt een natuurlijke afscheiding. Hierdoor heeft Picos de Europa een uniek ecosysteem. De onherbergzame bossen van kastanjes, beshulst en Spaanse aken bieden bescherming aan zeldzame beren, wolven en boskatten. In León heeft de natuur zich volledig aangepast aan de droogte.

Overnachten in Picos de Europa en León

Wandelaars, fietsers en alpinisten kunnen in het Westelijk en Centraal Massief in hutten overnachten. Deze refugios liggen vaak op prachtige locaties, zoals aan een rivier of beek. De hutten vormen een prima uitvalsbasis voor trektochten. Je kunt je bagage er achtergelaten. In de hut kan soms met eigen spullen gekookt worden, of het is mogelijk een eenvoudige maaltijd en drankjes te bestellen. Vanwege de populariteit, kun je het beste ruim van tevoren een hut reserveren. Dit kan bij Casa Dago, het informatiecentrum van het natuurpark, in Cangas de Onís.

Uitgaan in Picos de Europa en León

De meeste bezoekers van Picos de Europa brengen hun dagen zo actief door dat ze geen behoefte hebben aan een nacht op de dansvloer. In Picos zijn dan ook eigenlijk geen discotheken te vinden. Wel zijn er in het gebied overal gezellige restaurants en kroegjes. Hier kun je je ervaringen uitwisselen met medereizigers onder het genot van een drankje. Asturiaanse cider, Tostadillo wijn of orujo, de veel geprezen brandewijn uit Liébana worden veel gedronken. Voor een bruisend uitgaansleven moet je toch echt in Salamanca zijn.

Winkelen in Picos de Europa en León

In Cangas en Potes vind je alles wat je nodig hebt voor de buitenactiviteiten. Wandelschoenen, waterdichte kleding en andere nuttige spullen. In de Picos de Europa worden nog echt traditionele producten gemaakt van grondstoffen uit de streek. Van hazelaarstakjes worden kunstzinnige manden gevlochten. Overal worden uit hout gesneden landbouwgereedschap en houten klompen als souvenir aangeboden. Deze komen voornamelijk uit de vallei van Sajambre. Je kunt de producten het beste tijdens handwerkbeurzen aanschaffen. Ze worden regelmatig in de belangrijkste bergdorpjes gehouden.

Zon, water en strand

Tips

Watersport op de Río Deva
Op deze rivier in de Picos de Europa is het mogelijk om te kanoën of te kayakken, dankzij een ruime hoeveelheid smelt- en regenwater.

Paseo Fluvial in Salamanca
Deze boulevard loopt onder schaduwrijke bomen langs de oever van de rivier de Tormes. Er kunnen roeibootjes gehuurd worden en op het water ligt een boot met op het bovendek een aangenaam caféterras.

Ponferrada
In Ponferrada zijn drie gemeentelijke openluchtbaden waar op hete zomerdagen verkoeling te vinden is: Plantage, Flores del Sil en Fuentesnuevas-Cuatrovientos.

Lago de Sanabria
Dit is het grootste natuurlijke meer van Spanje. Het ligt in een prachtige omgeving. Het meer is grotendeels natuurgebied, maar er kan volop gevist worden. 

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Spanje