Andalusië: 10 Moorse bezienswaardigheden

Ruim zeven eeuwen lang heersten de Moren over grote delen van Spanje. Toch zie je nergens zoveel Moorse resten als in Andalusië, plekken waarvan alleen de namen je al doen bibberen van reislust: Alhambra, Mezquita, Albaicín, Granada, Córdoba, de Alpujarras… Hier tien bezienswaardigheden van ‘Moors Andalusië’ die je niet mag missen.

1. Het Alhambra in Granada

Hoogtepunt van Moors Andalusië is zonder twijfel het Alhambra in Granada. Dit sprookjespaleis ligt op een heuveltop, met de eeuwig besneeuwde toppen van de Sierra Nevada in de verte. Binnen vind je waanzinnig rijk versierde zalen en plafonds, spiegelende waterpartijen en binnentuinen. Maar dat is slechts een klein deel: je vindt er genoeg tuinen, forten, torens en paleizen om dagen zoet te zijn.

2. De Mezquita van Córdoba

Goede tweede is de Mezquita van Córdoba, de moskee die werd getransformeerd tot godshuis. Binnen in het woud van pilaren waan je je vooral in een moskee, zeker als je voor de fijn versierde mihrab (gebedsnis) staat. Maar dan staan je opeens weer voor een afbeelding van de Heilige Maagd…

3. De oude stad van Sevilla

Ook de Andalusische hoofdstad zit vol Moorse resten. Bekendste exponent is La Giralda, een kerktoren die haar leven begon als minaret. Andere must-see is het betoverende mooie Alcázar, een paleis in mudéjar-stijl: Moors-christelijke architectuur.

4. Icazaba van Almería

Een van de grootste Spaans-Moorse fortificaties torent uit over deze Oost-Andalusische havenstad. Mooie tuinen, spectaculaire uitzichten over zee.

5. Medina Azahara

Paleisstad uit de hoogtijdagen van het Kalifaat van Córdoba telde ooit 12.000 bewoners, maar ligt er nu geruïneerd bij. De resterende boogpoorten, mozaïeken en reliëfs verraden slechts een glimp van de schoonheid die deze stad ooit bezat. Vlakbij Córdoba.

6. Kasteel van Tabernas

Andalusië telt tientallen goed bewaarde Moorse kastelen – bijna elk dorp heeft er een. Mooist gelegen is die van Tabernas: een castello in een heus woestijngebied nabij Almería.

7. Arabische baden van Ronda

Het door een kloof gespleten ‘witte dorp’ Ronda biedt piekfijn bewaard gebleven Arabische baden. Let vooral op de stervormige daklichten, die badgasten – zelfs overdag! – de illusie gaven dat ze zich onder de sterrenhemel bevonden.

8. Parador van Carmona

Slapen in een 14de-eeuws Arabisch kasteel kan in Carmona, waar een Moors fort getransformeerd werd tot parador, ofwel een prachtig (staats-)hotel.

9. Noria van Pozo de los Frailes

In het Cabo de Gata Nationaal Park is misschien niet erg spectaculair, wel zeer ingenieus. Een middeleeuws Moors waterwiel – een zogenaamd ‘noria’ – dat haar rondjes nog altijd draait.

10. Wit dorp Zuheros

Nog een prachtig pueblo blanco is Zuheros. Met een Moors stratenpatroon als een doolhof, mooi kasteel op een heuveltop en omgeving door oneindige olijfboomvelden. Ook handig: dit dorp ligt precies halverwege tussen Córdoba en Granada.

Rondreizen Spanje boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Spanje met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Spanje

Bekijk ook de rondreizen van onze partners

Pharos Reizen

SNP Natuurreizen