Ook in Malaga leiden alle wegen leiden naar Rome

Alle wegen leiden naar Rome, ook in het zuiden van Spanje. Oké, in het autovrije centrum van Malaga zijn het meer paden dan wegen want je kunt er alleen terecht met de benenwagen, maar dan ligt het oude Rome letterlijk binnen handbereik en wel in de vorm van een theater.

Geschiedenis van Malaga

Ergens tussen het jaar 81 en 96 werd de stad officieel onderdeel van de Romeinse provincie Hispania Ulterior. De tekst die de toetreding van Malaca (Malaga) tot het Romeinse Rijk beschrijft werd al eerder in brons op vijf platen vastgelegd in het jaar 74, dit is de Lex Flavia Malaca.

Deze platen werden in 1851 in Malaga door een paar arbeiders gevonden, die deze in eerste instantie probeerden te verkopen als schroot. Net op tijd kreeg de gefortuneerde markiezin Casa Loring hier lucht van en kocht het brons om er archeologisch onderzoek naar te laten doen. Tegenwoordig staan de platen tentoongesteld in Madrid in het nationaal archeologisch museum.

Bezoekerscentrum

Gelukkig zijn de plakkaten niet helemaal voor Malaga verloren gegaan. Uitvergrote replicaties vormen de wanden van het bezoekerscentrum bij het Romeins theater in de stad. Het Centro de Interpretación (bezoekerscentrum) is een expositieruimte waar op een kindvriendelijke manier de geschiedenis van de stad en het theater uitgelegd wordt door middel van audiovisuele middelen. Aanraken mag, behalve dan het skelet dat plotseling uit het donker opdoemt. Dat ligt veilig achter glas, wel zo prettig.

Romeins theater in Malaga

Het theater werd gebouwd op initiatief van keizer Caesar Augustus in de eerste eeuw voor Christus. Vier eeuwen lang bleef het in gebruik als een openlucht schouwburg, daarna vervulde het verschillende andere functies tot het in de loop der tijd onder de grond en daarmee uit het collectieve geheugen verdween.

In 1951 werd het herontdekt tijdens constructiewerkzaamheden voor de bouw van een cultureel centrum. Pas in 1995 werd serieus begonnen aan de restauratie van het complex, de herstelwerkzaamheden duurden 15 jaar. In 2011 is het opengesteld voor het publiek.

Naast het theater staat een glazen piramide, onder het glas bevinden zich de resten van bassins die gebruikt werden om vis te converseren door middel van fermentatie.

Dit artikel is geschreven door Stefania van Lieshout van Tulipán Expat Relocation

Rondreizen Spanje boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Spanje met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Spanje

Bekijk ook de rondreizen van onze reispartner Pharos Reizen