5x Doen in Madrid

Van fietsen langs de rivier tot een relaxte kroegentocht, van een architectuurexcursie per gewone stadsbus tot een rit met de Aardbeientrein: actief zijn in Madrid heeft vele gezichten.

Een flamencoconcert bezoeken

Flamenco is de muziek die de Spanjaarden aan het hart is gebakken: wild en treurig, zwaarmoedig en hartstochtelijk. Het is van oorsprong de muziek van de Andalusische gitanos (zigeuners) die een grote gemeenschap vormen in Madrid. Casa Patas is hét flamencoparadijs van de stad. Je kunt er een avondoptreden bewonderen terwijl je geniet van wijn en tapas. 

Een fietsexcursie langs de rivier maken

Vroeger werd de rivier Rio Manzanares aan beide zijden omzoomd door snelwegen. Tegenwoordig voeren die door ondergrondse tunnels, zodat er aan de oevers ruimte kwam voor groen en andere voorzieningen. Er is langs de rivier ongeveer 30 km fietspad aangelegd, er zijn duizenden nieuwe bomen gepland en je vindt hier restaurants en cafés. Informatie over fietverhuur vind je hier.

Kroegentocht maken in de schrijverswijk Huertas

De Barrio de las Letras, zo noemen Madrilenen de wijk Huertas, waarvan de Plaza de Santa Ana het hart vormt. Vanouds kwamen hier na zonsondergang de schrijvers en kunstenaars, maar ook politici, bijeen om het leven door te nemen bij een glas wijn of sherry en wat gamba’s en olijven. Je vindt hier traditionele tabernas, cervecerías (biercafés) en restaurants, sommige heel informeel, andere een tikje chiquer.

Moderne architectuur bekijken per bus

Als je geïnteresseerd bent in moderne architectuur is een tocht met bus 27 geen slecht idee. De rit begint op de Paseo del Prado en voert via de Paseo Recoletos en Paseo de la Castellana in noordelijke richting. Onderweg passeer je onder meer de 157 meter hoge Torre Picasso, het Barnabeu-stadion (Real Madrid) en de naar elkaar toebuigende, futuristisch-scheve torens die samen de Puerta de Europa vormen. Nog wat noordelijker (daarvoor moet je een stukje lopen) bevinden zich de vier wolkenkrabbers van de Cuatro Torres Business Area. Iets verderop ligt metrostation Begoña, vanwaar je met metrolijn 10 weer terug kunt naar de binnenstad.

Met de stoomtrein naar Aranjuez

Een kleine 50 km ten zuiden van Madrid, op de plek waar de Taag en de Jamara samenvloeien, ligt het stadje Aranjuez: een leuk doel voor een dagtrip per stoomtrein. Vanouds voorzag Aranjuez Madrid van aardbeien, en de trein is dan ook een replica van de 19de-eeuwse ‘Aardbeientrein’. In Aranjuez is de voormalige zomerresidentie van de Spaanse koningen, het Palacio Real, te bewonderen.

Een stedentrip naar Madrid boeken

Wil je Madrid met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk de top 10 stedentrips Madrid

Speciaal voor jou geselecteerd