9 hoogtepunten van Extremadura

De streek Extremadura in Spanje is het hart van het Iberisch Schiereiland. Op de barre vlaktes van Extremadura vind je parels van UNESCO-steden: Guadalupe, Mérida en Cáceres.

Guadalupe

1. Klooster van Santa Maria

Het koninklijk klooster van Santa Maria de Guadalupe staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het klooster is een erecultus voor het beeld van de Maagd van Guadalupe, dat in 1325 door een landbouwer aan de oever van rivier de Guadalupe werd gevonden. Het klooster puilt uit van dure geschenken van koningshuizen die de Maagd gunstig wilden stemmen. In het Museum van de Schilder- en Beeldhouwkunst hangen werken van o.a. Goya en El Greco.

Mérida

2. UNESCO-terrein

Het archeologisch terrein van Mérida staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Bezoek daar het redelijk gave klassieke theater van 24 v. Chr., waarin zesduizend toeschouwers een plaats vonden. Ernaast is het amfitheater, waar dierengevechten, zeeslagen en wagenrennen plaatsvonden.

3. Museo Nacional de Arte Romano

Een groot en modern gebouw dat met zijn hoge bakstenen muren boven de binnenstad uittorent. Beroemde architect: Rafael Moneo. Speciaal ontworpen om de rijke collectie oudheden van Mérida te herbergen. Die komen prachtig uit in de ruime, bakstenen hallen. Een must.

4. De tempel van Diana

Ineens doemen de Korinthische kapitelen van de tempel op tussen de woon- en kantoorblokken van de binnenstad. Dat is typisch Mérida, de stad waarin het gewone leven en het verleden fraai zijn geïntegreerd.

5. Wandeling

Een wandeling over de groene slenterruimte tussen de rivieren Albarregas en Guadiana, de longen van Mérida. Loop vooral ook over de lange Romeinse bruggen met hun eindeloos herhaalde bogen. ‘Voy a hacer los puentes, zeggen ze in Mérida. ‘Ik ga even de bruggen doen.’ Een geliefd wandelingetje.

Cáceres


6. Stadscentrum

Het oude stadscentrum van Cáceres staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De wereld achter de Arabische muren, vol paleizen, palazzo’s en kerken uit de vijftiende en zestiende eeuw, is van een bedwelmende schoonheid.

7. Plaza Mayor

Eeen van de mooiste pleinen van Spanje. Het grote, rechthoekige plein is een architectonisch wondertje, vooral na de grote opknapbeurt van een jaar geleden. Het plein helt honderden meters bollend naar beneden. Tijdens de Semana Santa kunnen er 8000 mensen op de Plaza Mayor. Vanaf de terrassen heb je een magnifiek uitzicht op de oude stad.

8. Plaza Santa Maria

Het middelpunt van het oude Cáceres. Gemakkelijk te bereiken via de breed uitwaaierende trappen vanaf de Plaza Mayor. Sfeervolle okerkleurige gevels, het 14de-eeuwse Palacio de Mayoralgo en het bisschoppelijk paleis omringen een onvoorspelbaar opgebouwd plein.

9. Trujillo

Stop op de terugweg van Cáceres naar Madrid absoluut even in Trujillo. Het hoog gelegen plaatsje is de kweekplaats van de conquistadores, de veroveraars van De Nieuwe Wereld. Pizarro, de conquistador van Peru, was de beroemdste. Op de prachtige Plaza Mayor van Trujillo staat een groot, wreed en heerszuchtig bronzen standbeeld van Pizarro te paard. Lunch op een van de terrasjes en denk na over het koloniale verleden van Spanje.

Rondreizen Spanje boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Spanje met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Spanje

Bekijk ook de rondreizen van onze reispartner Pharos Reizen