Vakantie Extremadura

Pure natuur en veel stuwmeren

Extreem zwaar. Dat is de letterlijke vertaling van de streeknaam, die traditioneel Spaans is. De boerenbevolking heeft hier tot de jaren vijftig moeten vechten voor zijn bestaan. De sfeer van karigheid en noeste arbeid vind je er nog steeds terug in de schilderachtige dorpjes, uitgestrekte landerijen en talloze eeuwenoude gebouwen.

De streek is geliefd vanwege de pure natuur en vele stuwmeren. Daarbij herbergt de stad Mérida veel fraai Romeins erfgoed. Het oorspronkelijke stadscentrum van Cáceres is een pittoresk juweeltje. Opvallend is bovendien dat de prachtigste steden op maximaal vier uur rijden liggen van Extremadura: Madrid, Salamanca, Sevilla en de Portugese hoofdstad Lissabon.

Attracties en evenementen in Extremadura

Extremadura maakt onderdeel uit van de Ruta Via de Plata. De van oorsprong Romeinse weg is later door Christelijke pelgrims gebruikt, op weg naar Santiago de Compostela. Deze cultuurroute loopt van Gijon naar Sevilla en voert langs de centraal gelegen hoogtepunten van de streek. Vraag ernaar bij lokale toeristenbureaus. Wat festivals betreft kun je in de paasweek - Semana Santa - genieten van indrukwekkende katholieke processies. Voor de grootste processies van de streek moet je in Cáceres, Jerez de los Caballeros, Badajoz of Mérida zijn. Andere schouwspelen vormen het middeleeuwse theaterfestival in juni in Cáceres en het middeleeuwse en Renaissance theaterfestival in augustus in Alcántara.

Bezienswaardigheden in Extremadura

De Romeinse overblijfselen - onder meer een amfitheater, een Romeins theater en de tempel van Diana - in en rond Mérida zijn vermaard. De stad beschikt zelfs over een nationaal museum voor Romeinse kunst. Daarnaast spreekt het klokgave historische centrum van Cáceres erg aan. Evenals de indrukwekkende Arabische vesting La Alcazaba in Badajoz. Wat gebouwen betreft mag je het klooster van Guadelupe en de kathedraal van Plasencia niet missen. Een andere bijzonderheid is het plein van het dorp Garrovillas, dat volgens kenners tot de mooiste ter wereld behoort. Ook de prehistorische grotschilderingen van Maltravieso bij Cáceres zijn zeer de moeite waard.

Dorpen en steden in Extremadura

Veel grote steden herbergt de streek niet. Wel zijn ze stuk voor stuk - met uitzondering van Badajoz - de moeite waard. Mérida behoort zelfs tot de bekendere plaatsnamen van Spanje. Het oude centrum van Cáceres staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, net als het klooster in Guadelupe. De middeleeuws aandoende stad Trujillo biedt een schitterende aanblik, met name het Plaza Mayor is bijzonder. De dorpen in de afgelegen streek Extremadura lijken verstoken van moderne invloeden. Daar vind je het authentieke Spanje op z'n best. De mooiste voorbeelden vind je in het gebied Sierra de Gata.

Eten en drinken in Extremadura

Liefhebbers van streekgerechten eten hier hun buik vol. De basiskeuzen van traditioneel opererende koks zijn beperkt, maar van uitstekende kwaliteit: peulvruchten, varken, zoetwater vis en kaas. De kazen zijn voornamelijk ambachtelijke kloosterproducten. Een verrijking voor de keuken is dat wilde groenten tot de ingrediënten behoren. Zoals prei, paddestoelen en distels. En dan te bedenken dat hier voornamelijk dat overheerlijke Iberische varken op de kaart staat….

Kamperen: niet veel campings, wel mooi

Erg dicht bezaaid met campings is Extremadura niet. In het noorden van de streek kun je goed terecht, het zuiden beschikt nauwelijks over kampeermogelijkheden. Het noordelijke aanbod is voldoende gevarieerd om een geschikte keuze te maken. Ook beschikken vrijwel alle campings over meer dan de noodzakelijke voorzieningen. Prettig is dat de weinige campings die de streek herbergt, ruim opgezet zijn.

Kunst en cultuur in Extremadura

Door de overlevingskracht van de mensen om in deze streek te leven, waren zij uit het juiste hout gesneden om in te schepen op ontdekkingsreizen. De nederzettingen die zijn in Zuid-Amerika bouwden kregen bestaande namen uit Extremadura. Zoals Trujillo en Mérida. Avonturiers die afreisden naar Zuid-Amerika brachten veel rijkdom naar de streek. Dit verklaart de aanwezigheid van zoveel indrukwekkende gebouwen. De schoonheid van de architectuur is overigens niet alleen te danken aan de Spanjaarden. Ook Romeinen en Arabieren lieten flink wat erfgoed na van hoge kwaliteit.

Natuur in Extremadura

Het landschap van Extremadura is ontzettend puur, nauwelijks aangetast. In het noorden doorsnijdt de majestueuze rivier de Taag bosrijke bergketens. Regelmatig onderbreken meren de eindeloosheid van het groene heuvelland. Ook in het zuiden loopt een rivier dwars door de streek. Het landschap kenmerkt zich hier juist door steppeachtige vlaktes. Dankzij de vele ongerepte natuur, zijn in Extremadura ook veel bijzondere dieren te vinden. De zwarte ooievaar, de koningsarend en de lynx leven er. Daarnaast kom je op talloze plaatsen de grote nesten van de zwart-witte ooievaar tegen.

Overnachten in Extremadura

Als je Extremadura bezoekt is een verblijf in een staatshotel parador een bijzonder onderkomen. Een mooi voorbeeld vind je in Guadelupe. De Parador naast het beroemde klooster is een schitterend voormalig ziekenhuis uit de vijftiende eeuw. Ook Trujillo, Cáceres, Mérida, Plasencia en Zafra (kasteel) beschikken over opvallend mooie Paradors. In de grotere plaatsen vind je hotels in alle kwaliteiten en prijsklassen. Ook casas rurales, landelijke gelegen vakantiehuisjes zijn door de hele streek te huur. Evenals appartementen in een landelijke omgeving.

Uitgaan in Extremadura

In deze streek vol natuur is uitgaan niet waar het om draait. Toch zul je je slenterend door de oude centra van de steden of grotere plaatsen prima vermaken. De sfeer vormt daar een goed decor voor een lekkere maaltijd of een paar drankjes op een uitnodigend terras.

Winkelen in Extremadura

In Extremadura slaag je voornamelijk goed op het ambachtelijke winkelvlak. Bijzonder is het rode aardewerk, dat gemaakt wordt in de dorpen Salvatierra de los Barros, Ceclavín en Arroyo de la Luz. Wil je eens een bijzondere, traditionele hoed aanschaffen? Bezoek dan het plaatsje Montehermoso. Het gebruik van een spiegeltje op de hoed, geeft aan of een vrouw getrouwd, ongetrouwd of weduwe is. Voor borduurwerk ten slotte, kun je terecht in Acebo. Lekkerbekken kunnen in de streek goed slagen met smaakvolle olijfolie en tortas de oveja, een kaassoort.

Zon, water en strand

Tips

Zeilen of zwemmen op de Embalse de Orellana y Sierra de Pela
Dit reusachtige waterreservoir bestrijkt een omvangrijk gebied, waar het aangenaam toeven is. Je kunt er zeilen, behalve in de broedperiode van februari t/m juni.

La Garganta de los Infiernos, Jerte
De Garganta de los Infiernos ligt in de vallei van de rivier de Jerte. De granieten rotsen zijn door de rivier uitgesleten, waardoor je heerlijk kunt zwemmen in natuurlijke 'zwembaden'.

Paseos en Barco, Castuera
Het hele jaar door kun je een onvergetelijk boottochtje maken op het Embalso del Zúgar. Je vaart langs het eiland van Zúgar en kunt veel bijzondere vogelsoorten observeren in dit beschermde gebied.

El Salto, Medellin

Medellin is een waar openluchtmuseum met zijn indrukwekkende Castillo (burcht). Mocht je na een bezoek verfrissing zoeken, dan kun je naar El Salto, een strandje aan de oevers van de rivier de Guadania.

Wake Extrem, Malpica
Snowboarders en windsurfers hebben het moeilijk in Extremadura. Vandaar dat er als tegenhanger gekozen is voor wakeboarden, want water is er genoeg. 

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Spanje