Tips voor Andalusië

Volg de sporen van de Moren en je rijgt de hoogtepunten vanzelf aan elkaar. Het reisplan klinkt als een flamenco: Málaga, Granada, Córdoba, Sevilla, Jerez de la Frontera. Olé!

3x Ademloos in Andalusië


Tip 1: Mirador de San Nicolás
Voor een wereldwonder ga je in Granada naar de Mirador de San Nicolás. Zitten en wachten tot de zachte namiddagzon het Alhambra rood, oranje en roze kleurt! (www.alhambra-patronato.es)

Tip 2: Montefrío en Grazalema
Ook de talrijke witte dorpen met hun vierkante huizen en ezelbrede straatjes dateren van de Moorse tijd. Onze favorieten: Montefrío en Grazalema.

Tip 3: Beklim de Giralda
In Sevilla beklim je de Giralda, de toren van de voormalige moskee. Je kijkt er de stad met zijn paleizen, pleinen en boulevards recht op de kruin.(www.catedraldesevilla.es).

3x proeven van Andalusië


Tip 1: Spaans ontbijt
Het ontbijt van Granada bestaat uit churros met chocolademelk of koffie. Niks leukers dan ’s ochtends aanschuiven bij een churrería vol Spanjaarden.

Tip 2: Moorse theehuizen
Na het vertrek van de Moren, zijn de theehuizen gebleven. Eén van de leukste is salón de té in Cordoba, waar je thee drinkt op een patio, nog zo’n fijn overblijfsel van de Arabische tijd.

Tip 3: Sherrybar
Het traditionele sherrybarretje, de tabanco, is nog altijd de huiskamer van Jerez. ga naar el Pasaje voor spontane flamenco, uitgelaten sfeer en kleine hapjes. ‘Dos fino’s por favor!

Altijd handig

Voor meer toeristische informatie kijk je op www.spain.info en www.andalucia.org

  • Tickets voor het Alhambra moet je vooraf kopen. Doe dat alleen bij het loket of bij de officiële online verkoper: www.alhambra-tickets.es.
  • Om de grote drukte te ontlopen kies je het best voor de laatste entree van de dag en ga je als laatste naar het Palacio Nazaríes met de Patio de los Leones.
  • Bij de VVV van Jerez (en bij sommige deelnemende Tabanco’s is een gratis plattegrond verkrijgbaar met daarop alle traditionele sherrybarretjes van de stad.

Nog meer tips voor een onvergetelijke Andalusische reiservaring


Fotograaf en journalist Hans Avontuur is een liefhebber van Andalusië. Hij reisde langs alle toppers van de streek. Met deze drie absolute hoogtepunten:

1. Alhambra in Granada
‘Als je van het ene naar het andere paleis dwaalt en denkt dat je al het moois van het Alhambra wel hebt gehad, stap je de Patio de los Leones binnen. Hier begint alles opnieuw én in de overtreffende trap. Pilaren, deuren, muren, vijvers, fonteinen, plafonds, alles is rijk gedecoreerd met het sierlijkste houtsnijwerk of de fijnste beeldhouwkunst. Zitten, kijken en rustig laten indalen.’

2. Mezquita in Córdoba
‘Dwalend door een ruimte vol Moorse zuilen en bogen, valt plotseling je mond open. Een kathedraal! Twee goden onder één dak? Eindelijk verzoening? Niet helemaal. Met dank aan Karel V werd na de herovering van Spanje op de Moren de moskee van Córdoba gespaard. Hij vond het bouwwerk te belangrijk en te mooi om af te breken. Maar het moest natuurlijk wel duidelijk zijn wie de baas was.’

3. Sherrystad Jerez
‘s Avonds slenteren door de volkswijken Santiago en San Miguel, waar de flamenco werd geboren. Bij Tabanco El Pasaje staat een zanger op anderhalve vierkante meter podium. Hij zingt zijn ziel uit zijn lijf. Als een blonde dame uit het publiek recht voor de zanger begint te dansen, probeert deze zich nog moedig te weren. Hij zingt en roept, maar geeft zich gewonnen en maakt een diepe buiging voor de dame.