Doen aan de Costa Brava

Zo gevarieerd als het landschap is, zijn ook de dorpen en de steden, die met elkaar voor een fascinerende mengeling zorgen. Naast de centra van het massatoerisme zijn er middeleeuws aandoende plaatsjes te vinden, of dorpjes die nog steeds de charme van een oud vissersdorp hebben.

Lekker eten aan de Costa Brava

Restaurant El Bulli in Roses, waar chefkok Ferran Adrià met zijn moleculaire keuken culinaire geschiedenis schreef, is inmiddels gesloten. Toch wordt er in Catalonië nog altijd op hoog niveau gekookt. En dat geldt zeker voor de omgeving van de Costa Brava. Behalve het tweesterrenrestaurant Miramar in Llancà heeft ook de Celler de Can Roca in Girona naam gemaakt. Het kreeg niet alleen drie Michelinsterren, maar werd ook uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Wie hiervan wil genieten, zal lang van tevoren moeten reserveren.

Wijnproeven aan de Costa Brava

Al meer dan 2000 jaar wordt er wijn verbouwd in het achterland van de noordelijke Costa Brava, de Empordá. Nadat in de 20ste eeuw overwegend eenvoudige wijnen zijn gemaakt, is hier nu een jonge generatie wijnbouwers aan het werk die inzet op kwaliteit en karakter. Ze zijn nog niet door een groot publiek ontdekt, maar in hun bodega’s bieden ze wel degelijk wijnen van voortreffelijke kwaliteit. Uniek voor heel Spanje is de combinatie van intensieve zonneschijn, de Middellandse Zee, en de grote verscheidenheid aan bodemsoorten – van zwarte leisteen en graniet tot leem en zand. Maar de belangrijkste bondgenoot van de wijnbouwers is de tramuntana, de koude noordenwind, die met snelheden van soms 120 km per uur langs de noordelijke kust waait. Hij vaagt alle vochtigheid weg, waardoor schimmels of andere ziektekiemen geen kans krijgen.

De botanische tuinen van de Costa Brava

Groeien er aan de Costa Brava alleen maar pijnbomen, amandelbomen, olijven en mediterrane planten als rozemarijn? Soms lijkt dat inderdaad zo, maar de omgeving tussen Lloret de Mar en Blanes is ook gezegend met tal van andere planten: in de nabije omgeving van de belangwekkende, door de Duitse koopman Karl Faust aangelegde botanische tuin Mar i Murtra strekt zich ook de cactustuin Pinya de Rosa met duizenden stekelige exoten over de rotshellingen aan de kust uit. Nog een andere groene oase wordt gevormd door de Jardins de Santa Clotilde nabij Lloret, die zijn aangelegd in de stijl van een Italiaanse renaissancetuin.

Delicatesse van de Costa Brava: ansjovis

Van de menukaart in de plaatselijke restaurants is hij niet weg te denken: de heerlijke ansjovis – in het Catalaans ’anxoves’ – die vooral wordt gevangen en verwerkt in de omgeving rond L´Escala. Zijn bijzondere smaak heeft de ansjovis te danken aan het traditionele inlegprocédé in zout. Als je geïnteresseerd bent hoe deze bereiding precies verloopt, kun je een kijkje nemen in het fraaie Museu de l’Anxova. In dit bastion van de ansjovisindustrie wordt aan de hand van gereedschappen, een oude boot en tal van foto’s een beeld gegeven van de geschiedenis en het bereidingsproces van de ansjovis.

Ontdek wat je nog meer kunt doen aan de Costa Brava

De Costa Brava biedt afwisseling genoeg! Wil je meer weten over de cultuur en hoogtepunten aan de Costa Brava? Je leest er alles over in de ANWB Extra Reisgids Costa Brava.

Handig om te weten als je naar de Costa Brava gaat

Alles voor een stedentrip Barcelona
Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal
Leuke tips voor een vakantie naar Spanje