Zes tips in het Spaanse Bilbao

Eerder verschenen in Kampioen

Neem een drankje met zalige pintxos, bezoek het schitterende Guggenheim Museum, maak een selfie met Jeff Koons’ Puppy en waag je eens aan een paar woordjes euskera. Iris Hannema neemt ons meer naar Bilbao!

Tekst Iris Hannema, illustraties Femke den Hertog

1 Té lekker

Bij een drankje eet je hier pintxos, ook wel pinchos genoemd (‘pien-sjoos’). Het zijn de Baskische tapas. Ze staan in ieder café op de bar uitgestald, je wijst aan welke je wilt hebben en de barman legt ze voor je op een bordje. Het zijn vaak kunstig hoog opgebouwde hapjes op een houten prikker, zoals ansjovis met papaja, aardappeltortilla met uienvulling, garnalen met krabvlees. Ik krijg er al schrijvende in ieder geval alweer enorm veel trek in. Daarbij drink je Txakoli, de Baskische witte wijn die voor je neus vanuit een flinke hoogte in je glas wordt gegoten.

2 Mensenmagneet

Stel je eens voor dat Bilbao, de grootste stad in het Spaanse Baskenland, niet het Guggenheim Museum had. Pijnlijk maar wel waar: de stad zou zeker niet zo’n ongelooflijke toeristenmagneet zijn, maar eerder een gewone Spaanse stad (wonderschoon hoor, dat wel). Maar liefst tweeëntachtig procent van de toeristen komt speciaal voor het museum naar Bilbao, het ‘Bilbao effect’. Ook ik was even stil toen ik het gevaarte van schubvormige titanium platen en glazen wanden voor de eerste keer zag. Het ligt aan de stadsrivier Ría de Bilbao waarlangs een wandelboulevard richting het oude centrum loopt.

3 Blub blub

Neem je zwemgoed mee want op de bovenste verdieping van het culturele centrum Alhóndiga is een zwembad met glasbodem waar waterfans heel gelukkig van worden. Het betekent dat je met een duikbril naar beneden kunt kijken en de bezoekers van een verdieping lager ziet lopen. En andersom kunnen die bezoekers ook de zwemmers boven hun hoofd in het water voorbij zien glijden. In het voormalige wijnpakhuis kunnen we naast zwemmen ook winkelen, naar de bios, relaxen in de bibliotheek en dineren. Een kaartje voor het zwembad kost € 5,80.

4 Brave hond

Maak een selfie met Jeff Koons’ Puppy, een roestvrijstalen hond van meer dan twaalf meter hoog bedekt met fleurige bloemen. Het beest houdt de wacht voor de deur van het Guggenheim. Weetje: in 1997 werd het gigantische beest bijna opgeblazen, maar gelukkig door een oplettende politieagent op tijd gered. Wie zoals ik niet genoeg kan krijgen van het museum reserveert een felbegeerde tafel in het geprezen (en betaalbare) museumrestaurant Nerua. De in Bilbao geboren chef-kok Josean Alija is de man achter de fornuizen en hij kookte zich in heel wat prestigieuze toprestaurantlijsten.

5 Heel veel x’en

Alle straatnamen en infoborden zijn hier in twee talen: het Spaans en het euskera, de taal van de Basken. Want we zijn dan wel in Spanje, volgens de Basken zijn we in País Vasco, Baskenland, wat ook een deel van Frankrijk is. Veel Basken, net als de Catalanen, hopen ooit onafhankelijk te worden en een eigen land te besturen. Omdat ik vreemde talen fascinerend vind: ‘kaixo’ betekent ‘hallo’, huis is ‘etxea’, de maand maart ‘martxoa’ en ‘baby’ is ‘haurtxo’. Mocht je je afvragen hoeveel Nederlandse woorden wij eigenlijk hebben waarin de letter x zit, de website woordenmeteenx.nl geeft het antwoord.

6 De wandeling

Santiago betekent ‘heilige Jacob’ en de naam kennen we van het beroemde Spaanse pelgrimsoord Santiago de Compostella. Tegenover de 13de-eeuwse Catedral de Santiago in het oude centrum van Bilbao loopt de officiële pelgrimsroute. Verderop vind je Plaza Miguel de Unamuno, vernoemd naar de gelijknamige Baskische filosoof en beroemd Franco-tegenstander, een plein waar het heel fijn mensen kijken is. Hier huist het ‘Museo Vasco de Bilbao’ of in het Baskisch ‘Euskal Museoa’: alles maar dan ook álles over de geschiedenis van het Baskische volk. )

Naar Bilbao?

Wij hebben deze aanbieding gevonden: retourvlucht Amsterdam - Bilbao met KLM, twee nachten in driesterrenhotel Petit Palace Arana, 2x ontbijt, 5 pintxos en 2 drankjes bij Berton en een reisgids met  stadsplattegrond. Vanaf € 299,- p.p.

Meer informatie en boeken