Acht mooie musea in Barcelona

Barcelona heeft twee grote kunstenaars voortgebracht: Pablo Picasso en Joan Miró. Allebei hebben ze een museum wat volledig aan hun werk is gewijd. Daarnaast geven we je nog meer museumtips.

Tip 1: Picasso Museum 

Op zijn dertiende verhuisde Picasso met zijn ouders van Malaga naar Barcelona. Hier zette hij zijn eerste penseelstreken. In het Picasso Museum hangt dan ook veel werk uit zijn beginperiode, waaronder zijn allereerste opdracht: de menukaart van zijn stamcafé annex restaurant Els Quatre Gats. De vetvlekken zitten er nog op!

In 1970 schonk Picasso in totaal meer dan 2.200 werken, allen gemaakt tussen zijn 10de en 24ste levensjaar. 213 olieverfschilderijen op doek, karton of ander materiaal, 681 tekeningen, pastels en aquarellen op papier, 17 schetsboeken en albums, vier boeken met tekeningen in de marge, een ets en meerdere objecten.

TIP: elke eerste zondag van de maand is het museum gratis te bezoeken.

Tip 2: Miró Museum 

Hoog boven de stad ligt het mooiste museum van Barcelona, gehuisvest in een maagdelijk wit gebouw waar het daglicht alle ruimte krijgt om de schilderijen, beelden en tapijten van Barca's beroemdste kunstenaar Miró te laten schitteren. 

Ligging en gebouw zijn natuurlijk uniek, bovenop de top van Montjuïc. Wát een plek, zo hoog. Het uitzicht vanaf het dakterras is werkelijk fantastisch. Dan het werk zelf. Miró had duidelijk iets met vogels, maar ook iets met vrouwen en naderend onheil... voorspeller van de Burgeroorlog, politiek bewogen. Kinderlijk volgens sommigen en beperkt in zijn palet. Luister niet naar 'sommigen', maar beklim de 173 meter hoge Barcelonese berg, bekijk als eerste de film over zijn leven en laat je dan in het volle licht meevoeren in het soms onnavolgbare brein van één van de beroemdste kunstenaars van de 20ste eeuw.

Tip 3: Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

In dit moderne, witte gebouw in de arbeidersbuurt El Raval staat het modernste museum van Barcelona, MACBA. De collectie omvat werken van de Catalaanse schilder Antoni Tàpies, maar ook aanstormend talent en audiovisuele kunstenaars krijgen hier een kans. In meerdere opzichten een opzienbarend museum. Neem ook de tijd om even op het plein te gaan zitten en rond te kijken, het is er altijd een heerlijke drukte.

Tip 4: Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

De Romaanse fresco’s in het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) behoren tot de mooiste van Europa. Ze zijn afkomstig uit kerken in de Pyreneeën en wonderbaarlijk goed geconserveerd. Uiteraard is er in het nationale kunstmuseum van Catalonië ook plaats voor de unieke ranke, slanke Catalaanse gotiek.

Tip 5: Centre de Cultura Contemporiàna de Barcelona (CCCB)

Het CCCB is absoluut hèt cultuurcentrum met artistieke en culturele evenementen van eerste orde. Van debatten tot filmfestivals, maar ook 4500 m2 expositieruimte met wisselende tentoonstellingen en veel aandacht voor experimentele kunstprojecten en multimedia. Alle exposities: iedere donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur gratis entree.

Tip 6: Museu Marítim

Stoffig? Het maritieme museum grossiert uiteraard in scheepsmodellen en nautische parafernalia, maar weet je ook te verrassen, zoals met boten op ware grootte (een replica van de koninklijke galei van Don Juan de Austria uit 1571) en – in de haven – de precieus gerestaureerde schoener Santa Eulalia uit 1918. Verder huizen er in de gotische gebouwen van de voormalige koninklijke scheepswerf een hip café (Spiritual) en goed restaurant (Drassanes). Gratis 1e zaterdagmiddag van de maand.

Tip 7: Museu d'Història de Barcelona

Barcelona terug in de tijd? Dit historische museum is de ideale plek om het duizendjarige Barcelona te ontdekken. Boordevol historie op een schitterende plek in de Barri Gotic. Loop zeker om de hoek voor een bezoek aan de oude Kathedraal. 

Tip 8: Fundació Antoni Tàpies

In 1990 kreeg de belangrijkste moderne kunstenaar van Catalonië Antoni Tàpies zijn eigen museum aan Carrer d’Aragó. Het gebouw herbergt de grootste Tàpiescollecties ter wereld met op het dakterras Tàpies’ beroemde sok van ijzerdraad. Op maandag gesloten.

Articket Barcelona

Met de Articket Barcelona heb je toegang tot de belangrijkste musea in Barcelona waaronder ook het Picasso Museum en het Miró Museum.

Meer leuke bezienswaardigheden in Barcelona

Haal het maximale uit je stedentrip Barcelona met onze ANWB Extra Reisgids Barcelona. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Barcelona

Een stedentrip naar Barcelona boeken

Wil je Barcelona met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Bekijk de top 10 stedentrips Barcelona

Speciaal voor jou geselecteerd