3 routes om Catalonië te ontdekken

ANWB in samenwerking met Catalonië

Barcelona is mooi. Maar ook het achterland van Catalonië is om je vingers bij af te likken. Drie routes door indrukwekkende landschappen, langs verrukkelijke dorpjes, nationale parken, musea, oeroude Romaanse kerkjes en de mooiste stukjes strand. Zodat je niks mist van al het moois dat deze regio te bieden heeft.

Routes door Catalonië 

Deel 1: De reis begint bij Val d’Aran. Vanaf hier is het een klein ritje naar de Vall de Boí, een kleine vallei aan de rand van het Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, gelegen in de Catalaanse Pyreneeën. De vallei is de toegangspoort tot de prachtige watervallen van Aigüestortes en staat onder andere bekend om de schilderachtige bergdorpjes met leien daken, dorpspleintjes met terrasjes en romaanse kerken uit de 11e en 12e eeuw.

Deel 2: Ga verder langs de wilde wateren van de Noguera Pallaresa rivier. Hier kunnen avonturiers hun geluk niet op met diverse spannende buitenactiviteiten. Maak een stop in naar Seu d’Urgell. Hier staat namelijk de Santa Maria d’Urgell kathedraal, de enige Romaanse kathedraal van Catalonië. Meer oeroude culturele bezienswaardigheden vind je vervolgens in Ripoll, waar een architecturaal icoon van de regio te bezichtigen is: de deuren van het klooster van Santa Maria de Ripoll, die afstammen uit de 12e eeuw.

Deel 3: La Garrotxa, een natuurpark in een rustig gebied met bijzonder mooie dorpen en veel authentieke restaurants. Tienduizenden jaren van erosie hebben hier de lavabergen veranderd in glooiende, vruchtbare heuvels. Door het gebied lopen veel wandelroutes die je langs de oude vulkanen en interessante plekken voeren.

Deel 4: Deze route eindigt bij de Cap de Creus, een bergachtig kustgebied met ruige rotsen, kliffen, kapen en baaien. De ruige kliffen worden bedekt met Mediterrane begroeing als olijven, cactussen, steeneiken en lage struiken. Cap de Creus is grotendeels een beschermd natuurgebied sinds 1998. Hier, op de grens van land en water, wandel je de wonderlijke droomwereld van de schilder Salvador Dalí in. In het dorpje Figueres ligt het Dalí Theater-Museum, waar een aantal van zijn werken tentoongesteld zijn.

Mis het niet:
Maart en april | Parade en ‘dans van de dood’ in Verges tijdens Heilige Donderdag
Juni en juli | De zomerzonnewende Vuurfestivals (Falles del Pirineu), gevierd in verschillende dorpen.

Deel 1: Begin deze reis in Ulldecona, een dorpje in Zuid Catalonie, waar indrukwekkende laat-prehistorische rotstekeningen te bezichtigen zijn. In de buurt ligt ook de Delta de l’Ebre (de Ebro Delta), waar natuurliefhebbers blij verrast zullen worden door de ongerepte natuur van dit grote moerasgebied, het één na grootste van Spanje. Een walhalla voor vogelspotters en dankzij de vele wandelroutes ook erg populair onder wandelaars. Vervolg de route via de ‘Genius Route’, een reis langs de plaatsen waar kunstenaars Antoni Gaudi, Joan Miro, Pablo Picasso en Pau Casals inspiratie opdeden voor de totstandkoming van hun wereldberoemde kunstwerken.

Deel 2: Breng een bezoek aan de oude Romeinse stad ‘Tarraco’ – het hedendaagse Tarragona - waar ruïnes van onder andere het amfitheater en het circus de moeite waard zijn.

Deel 3: Rij daarna vanaf Tamarit, een pittoresk plaatsje met een groot middeleeuws kasteel, naar de Garraf heuvels en Sitges. Vanaf hier strekken de brede zandstranden zich uit tot Barcelona, en noorderlijk verder naar de Costa Brava. Mooie kustplaatsen hier zijn onder andere Palamos, Begur, Cadaqués en Sant Marti d’Empuries. Het landschap en de kustlijn zijn hier adembenemend mooi: bergen en de zee wisselen elkaar af met kleine baaitjes die de ruige kustlijn doorbreken. 

Mis het niet: 
Februari |Carnaval in Vilanova i la Geltrú and Sitges
Augustus | Sant Felix Dag. Een dag waarop verschillende teams van ‘Castellers’ samenkomen om ‘Castells’ te maken, indrukwekkende menselijke torens. 
Oktober | Internationaal Film Festival in Sitges

Deel 1: Gaudí, Picasso, de Gotiek, het Modernisme en spectaculaire kloosters. Deze route vertrekt uit Barcelona in de richting van Terres de l’Ebre op een reis langs de culturele hoogtepunten van Catalonië. Als eerste stop de beroemde Cisterciënzer Route, die drie eeuwenoude Benedictijnse kloosters verbindt: Santes Creus,  Vallbona de les Monges en Poblet. Het landschap is hier gekenmerkt door wijngaarden en wijnhuizen, waarvan sommigen zelfs officiële monumenten zijn.

Deel 2: Vertrek vervolgens naar het Els Ports natuurgebied voor een goede wandeling en ruig natuurschoon. Vanaf het dorpje Horta de Sant Joan zijn prachtige uitzichten waardoor niemand minder dan Pablo Picasso zich liet inspireren.

Deel 3: Volg de rivier de Ebro naar Tortosa, een dorpje met een interessante artistieke geschiedenis die is vormgegeven door Arabische, Joodse, Middeleeuwse en Renaissance kunst.

Mis het niet: 
April |Op Sint Jordi’s dag (23 april), de beschermheilige van Catalonië, worden kraampjes met boeken en rozen opgezet in de meeste dorpen en steden in de regio. 
Mei | Wijnfestival in Falset.
September | Merce Festival. Een festival ter ere van Mare de Deu de la Mercè, de patroonheilige van Barcelona, waarmee de Catalanen met een knal vaarwel zeggen tegen de zomer en de koelere maanden van de herfst verwelkomen.

Op vakantie naar Catalonie

Kun jij ook niet wachten om Catalonie te gaan ontdekken? Bezoek catalunya.com voor meer informatie.