7 x doen – Ljubljana!

Wat toerisme betreft is Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, een van de snelst groeiende hoofdsteden van Europa. Van alle dingen die er te zien en doen zijn, noemt REIZEN er zeven.

1. Prešerenplein

Het belangrijkste plein van de stad. Het is vernoemd naar de nationale dichter France Prešeren, van wie een standbeeld midden op het plein staat. Ten noorden van het plein staat de barokke Franciscaanse kerk (Frančiškanska cerkev), die alleen al het bezoeken waard is.

2. Winkelen

Het grootste winkelcentrum van Ljubljana, BTC City, is tevens een van de grootste winkelcentra van Europa. Maar wij bezoeken toch liever de kleine Sloveense kwaliteitswinkeltjes, waar kleding van Sloveense ontwerpers verkocht wordt, of glas- en kristalartikelen, antieke meubelen en kunst. Door het toeristenbureau 76 van deze winkeltjes voorzien van een LQ-label; het Ljubljana Quality project.

3. Ljubljanica

Door Ljubljana kabbelt de Ljubljanica. Deze rivier is 41 kilometer lang en stroomt voor een groot gedeelte ondergronds. Een belangrijke toeristische attractie in Ljubljana heeft direct met de rivier te maken: de drie bruggen die het water overspannen, Tromostovje.

4.  Architectuur

Ljubljana heeft gebouwen uit veel verschillende periodes en in veel verschillende stijlen. Barok overheerst, omdat Ljubljana na een aardbeving in 1511 verwoest is opnieuw is opgebouwd in die stijl. Jože Plečnik, een van de bekendste architecten van de stad, ontwierp onder meer de drie bruggen, maar ook de universiteitsbibliotheek, verschillende kerken.

5. Musea

In Ljubljana’s musea is een grote collectie opmerkelijke archeologische vondsten te bezichtigen. Wat te denken van ’s werelds oudste houten wiel of een houten speerpunt uit de steentijd. Twee archeologische openluchtparken in de stad tonen de overblijfselen van de Romeinse stad Emona.

6. Ljubljanski Grad

Midden in de stad ligt een heuvel met daarop een kasteel: Ljubljanski Grad. Twee bruidssuites, de toren, de kapel en de cafetaria zijn open voor bezoekers. De rest van het gebouw wordt door het jaar heen gebruikt voor optredens en tentoonstellingen.

7. Natuur

Ljubljana is omgeven door prachtige natuur, waar Centraal Slovenië om bekend staat. Maar ook in de stad is natuur te zien. Bijvoorbeeld in de Ljubljana Botanic Garden, aangelegd in 1810, met flora in meer dan 4500 verschillende soorten.

Jouw eigen stedentrip Ljubljana boeken?

Kun je na het lezen van deze boeken niet wachten om Ljubljana met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij een van onze reisdochters. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hieronder een selectie van de stedentrips naar Ljubljana van de ANWB. We wensen je een leuke vakantie!