7x gratis doen in Belgrado

Heb je Barcelona, Londen en Parijs al verkend en ben je toe aan een nieuwe bestemming? Maak kennis met Belgrado in Servië! Belgrado is de budget citytrip bij uitstek en bovendien valt er ook veel gratis te beleven in de Servische hoofdstad. Zeven gratis tips op een rij!

Deze vrij onbekende stad is benoemd tot een van de goedkoopste steden van Europa in 2014 en biedt een aantrekkelijke mix van cultuur, natuur, water en een bruisend nachtleven.

1. Couchsurfing

Verblijven bij locals is de ideale manier om een bestemming te verkennen. Dankzij Couchsurfing, een online sociaal netwerk, kan je gratis verblijven bij locals voor een paar dagen. Meestal slaap je op de bank, in de woonkamer of deel je een kamer met de host. Couchsurfing hosts kennen de leukste hotspots in hun stad en met geluk krijg je naast gratis accommodatie ook een gratis rondleiding op de kop toe.

2. Belgrade Greeters

Greeters zijn inmiddels een wereldwijd fenomeen en ook in Belgrado vind je ze. Tijdens deze unieke rondleiding zie je de stad door de ogen van een local. Maak kennis met de lokale gebruiken en tradities tijdens een wandeling van een paar uur en ontdek plekken die niet in travel guides worden beschreven.

3. Bezoek Kalemegdan Park en de Belgrado Fortkalemegdan parkx

Het uitkijkpunt van Belgrado is het Belgrado Fort. Hier krijg je een mooi uitzicht op het kruispunt van de rivieren Donau en Sava en de skyline van de stad. Het fort werd door de Oostenrijkers gebouwd nadat de stad overwonnen was op de Turken en is ruim 2000 jaar oud. Hier vind je ook een militair museum, overblijfselen van kerken, poorten, torens en het Kalemegdan park.

Op warme dagen is het aangenaam vertoeven in het park. Jonge gezinnen, verliefde koppels en liefhebbers van schaken komen hier om te ontspannen en te genieten van het groen en de view. Het historische centrum van Belgrado ligt tegen het park aan en overdag is het motto ‘shop ’til you drop’!

4. Ontdek de St. Sava Kerk

De St. Sava Kerk is een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld en een prachtige bezienswaardigheid die het stadsgezicht domineert. De kerk is gewijd aan Saint Sava, de stichter van de Servisch-orthodoxe kerk. Verken ook het park voor de kerk waar gezinnen en jongeren tijdens de zomer komen genieten van het mooie weer en de omgeving.Ada Ciganlija2x

5. Zonnen & Zwemmen bij Ada Ciganlija

De felle zon, Sava rivier en de meer dan 70 restaurants en cafe’s maken dat Ada Ciganlija alles heeft wat een stadstrand moet hebben. Een dagje zonnen en zwemmen kan maar dit eiland leent zich ook voor diverse activiteiten van fietsen, skaten tot golfen.

6. Geniet van de zonsondergang bij de Sava rivier

De Sava rivier is een plaatje. Liefhebbers van fotografie en een mooie zonsondergang kunnen naast of op de Brankov Most brug plaatsnemen en genieten van de uitkijk over Belgrado stad. Zowel overdag, bij zonsondergang en ‘s avonds biedt het een fotogeniek uitzicht over het oude centrum.

7. Uitgaan in het New York van de Balkan

Belgrado staat bekend als het New York van de Balkan en volgens de Lonely Planet heeft de Servische stad zelfs het beste nachtleven ter wereld! Wil je het nachtleven induiken dan kan je verschillende clubs, bars en (drijvende) discotheken vinden langs de oevers van de Donau en Sava. De clubs Mladost en Ludost zijn echte aanraders. Deze zijn naast elkaar gelegen, je betaalt geen entree en afhankelijk van je smaak kies je Ludost (upbeat, dance muziek met een jonger publiek) of Mladost (dance, 80′s & 90′s muziek met een 25+ publiek). De namen van de clubs verklapt ook wat je kan verwachten aangezien Ludost ‘gek’ betekent en Mladost ‘jeugd’.

Jouw eigen stedentrip Belgrado boeken?

Kun je na het lezen van deze boeken niet wachten om Belgrado met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij een van onze reisdochters. Bekijk hieronder alvast een selectie van het reisaanbod naar Belgrado. We wensen je een leuke vakantie!