Sint-Petersburg

Tips van correspondenten

Sint-Petersburg is na Moskou de belangrijkste stad van Rusland. Het is een fijne 'instapstad' voor de beginnende Ruslandbezoeker.  Twee oud-correspondenten van Rusland, Peter d’Hamecourt  en Olaf Koens, geven hun tips voor een onvergetelijk bezoek aan de stad.

Tekst Frank Buma Fotografie Maarten Stolp

Zere voeten krijg je van elke stedentrip, maar in Sint-Petersburg loop je pas écht de blaren op je tenen. Het Cyrillische schrift vormt een flinke barrière om het openbaar vervoer te gebruiken en de metro is er alleen voor lange afstanden. Na een dag waren de fotograaf en ondergetekende al volledig afgedraaid. Peter d’Hamecourt (67) glimlacht: “Hebben jullie die taxibusjes niet gezien, voor jullie hotel? Die brengen je voor een paar roebel naar het metrostation!”

We ontmoeten de voormalig correspondent van het NOS -journaal bij Terrassa, een La Place-achtig restaurant dat uitkijkt over de imposante Kazan kathedraal. Hij zit met een onafscheidelijke krant in de zon en wanneer je niet beter weet, zou je denken dat hij hier geboren en getogen is. In vloeiend Russisch maant hij de ober op te schieten. “Veel personeel betekent niet dat je sneller geholpen wordt; logistiek is dit land nog steeds onderontwikkeld. Wil je hier een restaurant goed laten lopen, dan heb je twee keer zoveel bediening nodig als in Nederland.”

24/7 kerken

Binnenin de Kazan kathedraal is het elke dag een beetje Kerstmis. De zorgvuldig ontstoken kaarsen en het vrome gezang roepen zelfs hartje zomer een decembergevoel op. “Het geloof maakt hier nog deel uit van het dagelijks leven. Heb je ruzie met je vriendin, dan ga je naar de kerk om aan Onze Lieve Heer te vragen hoe je het goed kunt maken”, weet Peter. Gebedshuizen zijn hier dan ook 24 uur per dag open.

Sint Petersburg versus Moskou

“Zelf woon ik in Moskou. Daar heerst een rauwe energie, het levenstempo ligt er vele malen hoger. Het Europese decor geeft Sint-Petersburg een ander gevoel. ‘Ik ga naar Europa’, zeggen de Russen wanneer ze het over de stad hebben. Daarmee is het een beetje Rusland voor beginners, want je ervaart hier niet de schok van het échte Rusland.”

Pronken

De ontstaansgeschiedenis van de stad is anders dramatisch genoeg. “Steden hebben doorgaans een ontstaansgeschiedenis van eeuwen. Sint-Petersburg komt voort uit het brein en de wil van één man.” Die man is tsaar Peter de Grote, die aan het begin van de achttiende eeuw besloot dat op de drassige moerasgrond rond rivier de Neva een stad met Europese grandeur moest verrijzen. Duizenden dwangarbeiders lieten daarbij het leven. “Peter de Grote wilde laten zien hoe rijk hij was en wat dat betreft is er in Sint-Petersburg niet veel veranderd”, zegt Peter. “Pronken is iets typisch Russisch.”

Naaldhakken

We lopen over de Nevsky Prospekt, een 4 kilometer lange winkelstraat waar de etalages je tegemoet blinken te midden van de adembenemende, barokke gevels. “Wil je mensen kijken, dan moet je hier in een koffiebarretje gaan zitten.” De ogen van de correspondent glimmen ondeugend. “Ik ben onderhand specialist in naaldhakken. De constructies waarop sommige Russische dames overeind weten te blijven, fascineren mij mateloos.”

4x doen volgens Peter d’Hamecourt:

We krijgen van Peter nog wat huiswerk mee:

  1. Een ritje maken met metrolijn 5, waarlangs de stations nog met hamers, sikkels, Lenin en Stalin versierd zijn.
  2. Katten aaien in Cat Republic, een wonderlijk café om de hoek bij het standbeeld van Peter de Grote waar je thee kunt drinken met een van de 16 inwonende katten op schoot. 
  3. De Paulusvesting bezoeken. Niet zozeer om het fort, maar vanwege de wonderlijke wijze waarop de Petersburgers er bij mooi weer zonnebaden: stáánd.
  4. Zo vanzelfsprekend, dat Peter hem bijna zou vergeten: de Hermitage! Dit wereldberoemde museum begon ooit als de privé-verzameling van Catharina de Grote, die de grootste kunstschatten liet verschepen naar Sint-Petersburg. Dat is aardig gelukt: met 350 zalen vol schilderijen, beelden en historische vondsten zou je je complete stedentrip tussen deze museummuren kunnen doorbrengen.

3 Tips van Olaf Koens

  1. Fontanka is een rommelige uitgaansstraat in de buurt van Nevsky Prospekt. Je vindt hier een stuk of 12 barretjes waar de lokale bevolking graag de bloemetjes buiten zet.
  2. Bezoek ook een buitenwijk van Sint-Petersburg. Je verkijkt je al gauw op de schoonheid van de stad, maar vergeet niet dat je wel in Rusland bent. Wil je weten hoe de gewone man hier woont, kies dan ongeacht welk eindpunt een van de vijf metrolijnen. Eenmaal boven de grond sta je oog in oog met het bekende beeld van Sovjet-flats.
  3. Neem de trein naar Moskou! Sint-Petersburg is prachtig, maar toch een soort van poppenkast. Moskou is de stad waar het werkelijk gebeurt. Met de hogesnelheidstrein ben je er in vier uur.