Trainen voor je fietsvakantie

Bergen, je kunt proberen ze zoveel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld door langs Donau of Loire te fietsen. Veel mensen doen dat ook. Maar ja, door de bergen kronkelen vele mooie wegen. Met wat klim-ervaring fiets je fluitend door streken die voor slappe kuiten onbereikbaar zijn. Daarom hier: 6 tips voor zadelzitters met hoogtevrees en 5 tips om je voor te bereiden op je fietsvakantie.

1 ‘Waarom doe ik dit?’

Veelgehoorde vraag onder debutanten op alpencols. Klimmen op de fiets is dan ook te vergelijken met het drinken van alcohol. Wie goede zin heeft, ziet alle bloempjes in de berm, maar wie toch al somber is, gaat donkere tijden tegemoet. Het bereiken van de top geeft echter bijna altijd voor iedereen een bevredigend antwoord
op eerdergenoemde vraag.

2 Hoe minder gewicht, hoe gemakkelijker je omhoog gaat

Kijk daarom kritisch naar je bagage en je fiets, maar ook in de spiegel. Elke kilo minder zorgt ervoor dat het klimmen minder kracht kost.

3 Over het dichtstbijzijnde viaduct

Of het Kopje van Bloemendaal en zelfs de Cauberg bij Valkenburg bedwingen, dat lukt menige fietser. Puur op kracht, soms staand op de trappers. Maar om op een ‘echte’ berg boven te komen, kun je beter zo licht mogelijk trappen. Zoveel mogelijk op souplesse. Zorg daarom voor voldoende versnellingen, bijvoorbeeld door een triple (= 3 voorbladen) en vrij grote tandwielen achter, zodat je prettig licht kunt trappen. Want lichter trappen betekent minder snel verzuren.

4 Zoek een tempo dat je lang kunt volhouden

Begin je te snel, ook dan verzuren je spieren, en daarvan herstellen kost veel tijd.

5 Hoe weet je welk tempo je lang kunt volhouden?

Ervaring. Bouw die langzaam op. Fiets eerst in Zuid-Limburg, dan in de Ardennen, daarna een week in de Vogezen en ga dan naar Andermatt (Zwitserland), Barcelonette (Hautes-Alpes) of een ander dorp tussen alpencols.

6 Blijft het toch allemaal te spannend, maak dan eerst een fietsreis met een organisatie

Dan is alles voor je geregeld. Soms wordt de bagage voor je vervoerd en is er zelfs een bezemwagen. Op anwb.nl/vakantie/fietsvakantie vind je de mooiste georganiseerde
fietsvakanties in Europa van alle ANWB reisorganisaties (o.m. SNP en Pharos Reizen). Zes dagen op Corfu, 8 dagen in Bretagne of Toscane, of 11 dagen Rhodos & de Turkse Zuidkust, het kan allemaal.

Maar hoe kan je je nog meer voorbereiden op een fietsvakantie? Wij geven 5 tips:

1 Cardio, Spinning & Fat-Blasting

Allemaal gezond, maar fietsconditie bouw je toch vooral op door te fietsen. Wel kan de sportschool helpen met het verlies van overbodig gewicht

2 Blok enkele dagen in je agenda

Ga op die geblokte dagen dan ook echt fietsen. Niet bij noodweer, maar wel als het onverhoopt een beetje miezert.

3 Fiets dan al met de fiets die mee op vakantie gaat

En rij af en toe met bagage, zodat je ook daar aan went. Verdeel de bagage goed over de tassen.

4 Rij minimaal de afstand die je tijdens je vakantie hoopt af te leggen.

Want wie in Nederland moeite heeft met pakweg 75 km, zal dat zeker ook in een ander land hebben.

5 Leer: een band plakken, een binnenband vervangen en liever nog iets meer.

Zowel de vereniging De Wereldfietser als de winkel De Vakantiefietser organiseren regelmatig een fietsreparatiecursus.
Info: wereldfietser.nl & vakantiefietser.nl