Zo goedkoop mogelijk parkeren bij een vliegveld

Kampioen januari 2016

De Kampioen onderzocht  wat het kost om je auto te parkeren bij 16 luchthavens in Nederland én over de grens. Klik op de vliegtuigen op de kaart om de parkeertarieven per vliegveld te bekijken of kijk onder het kaartjes voor een tabel met alle prijzen.

De wintermaanden zijn een populaire tijd om vliegtickets te boeken voor het komende jaar. De keuze aan vluchten is nog groot en de tarieven zijn nog scherp. Voor je tickets boekt, is het verstandig uit te zoeken wat een luchthaven kost. Wat een luchthaven kost? Ja, wat ben je kwijt om er te komen (benzine, taxi, treinkaartje) en wat kost het om je auto er te parkeren. Het geld dat je bespaard hebt op tickets, wil je niet verdoen aan hoge parkeertarieven.

Parkeren

De parkeerkosten tussen de luchthavens verschillen flink. Zo mag je auto voor maar € 34,- twee weken stil staan op de Duitse Flughafen Münster-Osnabrück. Ter vergelijking: met € 136,60 is het reguliere tarief op Schiphol meer dan vier keer zo hoog. Sommige luchthavens hebben een online kortingstarief. Dan kun je na het boeken van je tickets het best meteen een parkeerplaats reserveren. Je bent dan niet alleen zeker van een officiële, bewaakte parkeerplaats, maar vaak ook goedkoper uit.

Op Schiphol betaal je voor het ‘smart parking’-vroegboektarief voor twee weken liefst € 47,10 minder dan de reguliere prijs. De luchthaven raadt aan om zo’n Smart Parking-plek minstens twee maanden voor vertrek te boeken, zeker in het hoogseizoen. Toch is het de vraag of je een luchthaven moet uitkiezen op parkeertarief. Als je met meerdere personen vliegt kun je vooral besparen door vliegtickets tijdig te boeken.

Schiphol Smart Parking met korting

Als je drie dagen of langer op reis gaat kun je je auto parkeren op de P3. Met de snelbus ben je binnen vijf minuten bij de terminal en er is 24/7 cameratoezicht. ANWB-leden krijgen nu een tweede kopje koffie gratis bij reservering van een parkeerplaats op de P3.

Reserveer een parkeerplaats

Update: gratis parkeren bij Schiphol

Gratis parkeren bij Schiphol? Ook dat kan. Tenminste, als je het oké vindt dat je auto verhuurd wordt tijdens je vakantie. Het werkt zo: je parkeert je auto bij  het bedrijf ParkFlyRent op zo’n 5 km van de vertrekhal. Na een kop koffie word je door een ‘privé-chauffeur’ naar de vertrekhal gereden. Je auto blijft daarna achter op de parkeerplaats van ParkFlyRent en kan verhuurd worden in de periode dat je weg bent. Zo parkeer je niet alleen gratis (ook als je auto niet verhuurd wordt), maar kun je ook nog wat euro’s verdienen. Daarbij is je auto volgens ParkFlyRent volledig verzekerd. (Mocht er toch schade ontstaan, dan zal het bedrijf je volledig ‘ontzorgen’ bij de afwikkeling.) Voorbeeld: ga je twee weken lang op reis en is je auto jonger dan 4 jaar, dan kun je € 63,- aan huur verdienen. Daarnaast bespaar je nog je parkeergeld op Schiphol én wordt je auto van binnen en buiten schoon gemaakt. Zo loopt je totale voordeel al snel op tot meer dan € 150,-.
Info: www.parkflyrent.nl

 

Kil of overdekt?

Vrijwel alle vliegvelden hebben verschillende parkeerterreinen met bijbehorende tarieven. Vuistregel: hoe minder je betaalt, hoe verder je auto van de vertrekhal staat. Je zult dan flink moeten rollen met je koffers, of een bus moeten nemen. Soms zijn enkele euro’s extra al genoeg om overdekt te kunnen parkeren naast de vertrekhal, in plaats van een gure parkeerplaats kilometers verderop.

Slecht bereikbaar

Zonder auto wordt de reis naar veel luchthavens heel wat uitdagender. Want het gaat niet altijd zo makkelijk als naar Schiphol: daar brengt de trein je bijna tot de incheckbalie. Alleen Eindhoven Airport is van enkele andere steden (o.m. Amsterdam en Utrecht) bereikbaar per bus. Voor de andere Nederlandse luchthavens moet je minimaal een keer overstappen, als je niet toevallig langs een buslijn naar de luchthaven woont. Zelfs ‘Rotterdam The Hague’ Airport is bereikbaar met slechts één buslijn vanuit Rotterdam zelf. Hetzelfde geldt voor de onderzochte buitenlandse luchthavens. Naar Brussel Zaventem rijdt weliswaar een rechtstreekse trein vanuit Nederland, maar voor alle andere luchthavens moet je minimaal één keer overstappen. Vaak duurt de reis dan al snel zo lang dat je een vroege vlucht kunt vergeten. Alleen een dure taxi of hotelovernachting biedt dan uitkomst. Positieve uitzondering is de Duitse luchthaven Weeze, net over de grens bij Venray. Dit vliegveld kun je onder meer uit Eindhoven, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Arnhem rechtstreeks bereiken per bus. Let ook goed op waar je eigenlijk naartoe vliegt. Zo ligt luchthaven ‘Oslo’ Torp 118 km van de Noorse hoofdstad, en ‘Barcelona’ Girona zo’n 94 kilometer van de Ramblas. Zo kan een lowcostticket door vervoerskosten ter plekke toch een duur grapje worden.

Park, sleep & fly

Lange rit naar de luchthaven? Denk dan eens aan een Park, Sleep & Fly. Dan slaap je de avond voor vertrek in een hotel in de buurt van het vliegveld. Tijdens je vakantie blijft je auto bij het hotel staan: je betaalt een pakketprijs voor overnachting, parkeergeld en transfers van/naar de vertrekhal. Soms is dat niet veel duurder dan parkeren op de luchthaven. We maakten een overzicht van diverse park, sleep & fly accommodaties in de buurt van Nederlandse vliegvelden en vliegvelden net over de grens.

Bekijk het overzicht met park, sleep & fly-accommodaties

Zo goedkoop mogelijk naar Schiphol

Veruit de meeste Nederlanders vliegen vanaf Schiphol. Daarom zocht de Kampioen voor je uit hoe je het slimst kunt reizen naar de Nationale Luchthaven. Voor vijf steden verzamelden we de kosten per trein, taxi en eigen auto.

Bekijk onze tips om goedkoop naar Schiphol te reizen