Filmen met je smartphone: dé tips

Kampioen juli/augustus 2017

Doe mee en win een filmopdracht

Zijn je telefoon en jij ook op vakantie onafscheidelijk? Combineer het nuttige met het aangename en maak je eigen vakantiefilm!

Smartphone-expert Geertje Algera (geertjealgeramedia.nl) geeft tips hoe je een prachtige video maakt!

Tip 1: de voorbereiding

Voordat je op vakantie gaat is het belangrijk dat er voldoende geheugen op je telefoon vrij is. Haal al je foto’s en video’s van je telefoon en bewaar ze op de computer thuis. Ook is het belangrijk om een extra accu mee te nemen op vakantie, want onderweg kun je niet altijd makkelijk bij een stopcontact.

Tip 2:  maak een plan

Bedenk van tevoren waar je vakantie-video over zal gaan. Ga je een reisverslag maken? Ga je vloggen? Of ga je juist als een echte journalist mensen interviewen? Door hier van te voren over na te denken, ga je betere keuzes maken. Je kunt natuurlijk niet ALLES filmen ;-)

Tip 3: hou het kort

Film vooral veel korte stukjes. Probeer korte stukjes te filmen van minimaal 5 tot maximaal 15 seconden.

Tip 4: actie!

Vaak zijn video’s het leukst als er iets gebeurt. Video’s met alleen gebouwen en natuur zijn meestal best saai. Film dus mensen...

Tip 5: close-ups

Een filmpje is spannend als iets dichtbij komt. Maak dus veel opnamen van dichtbij, dit heten close-ups. Liever niet zoomen, dit is niet mooi. Film de close-ups steeds ongeveer 5 tellen (tel in je hoofd tot 5).

Tip 6: geluid

Wat een mooie video extra speciaal maakt is vaak het geluid. Let dus tijdens je vakantie op bijzondere geluiden.

Tip 7: slomo of time-lapse?

Gebruik de slomo of time-lapse stand van je smartphone. Film bijvoorbeeld iemand die in het zwembad duikt met slomo. Prachtig! Of make een time-lapse van de zon die ondergaat.

Tip 8: en dan nu... de montage!

Kijk eerst alles terug en gooi weg wat is mislukt Op een iPhone kun je prima monteren in het programma iMovie. Op Android telefoons kun je gebruik maken van Power Director of Kinemaster. WeVideo werkt op beide systemen. Neem flink wat tijd voor de montage! En sla je project tussendoor regelmatig op. Succes!

Let op! Maak je gebruik van achtergrondmuziek? Kies dan voor rechtenvrije muziek (bijvoorbeeld uit de muziekbibliotheek van YouTube) anders verwijderen we je video van deze pagina.

Dit vind je misschien ook interessant:

Filmwedstrijd

Video's uploaden om mee te doen aan de videowedstrijd van de ANWB Kampioen is niet langer mogelijk. We maken zo snel mogelijk bekend wie de winnaar is, nog héél eventjes aub...