Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal - Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Zodra de badge op jouw naam is gezet, kan deze worden aangebracht op je voorruit achter de achteruitkijkspiegel. Vanaf dat moment kies je voortaan de rijstroken voor automatische tolheffing.

Welke strook moet je kiezen?

Frankrijk

Dit herken je aan de grote oranje t boven de poortjes. Er zijn 3 soorten zones:

 1. Mixed zone: hier wordt contante betaling, betaling per creditcard en in geval van oranje t ook de badge geaccepteerd (langere wachttijden).
 2. Reserved zones: (met oranje t) hier kan alles doorheen, ook hoge en grote trucks. Geschikt voor voertuigen hoger dan 2 meter.
 3. Reserved zone: (Réservé) met een hoogtebeperking van max. 2 meter. Snelle doorgang met tolbadge, vaak aan de linkerkant van de tolstations te vinden, uitsluitend voor voertuigen uit klasse 1 (max. 3500 kg).

Spanje

 1. Exclusieve tolbanen: Deze rijstroken zijn uitsluitend gereserveerd voor gebruikers met een tolbadge. Deze rijstroken bevinden zich aan het einde van de tolweg. Deze rijstrook wordt aangegeven door een blauwe cirkel met een "T" –logo.
 2. Gemengde tolbanen: Dit zijn rijstroken waar, naast de tolbadge ook andere vormen van betaling, zoals creditcard of contant geld, mogelijk zijn. Deze rijstrook wordt aangegeven door een blauw vierkant met een "T" –logo.

Portugal

 1. "Vías aderentes": Op de Portugese snelwegen worden de Via Verde-banen aangeduid met een signaal dat door een "V" op een groene achtergrond wordt gevormd. De maximale toegestane snelheid bedraagt 40-60 km/h. Deze rijstroken zijn uitsluitend bestemd voor gebruikers met de tolbadge. Er zijn geen slagbomen.
 2. Elektronische tol (ex-SCUT): Deze rijstroken, met uitsluitend elektronische tol, zijn aangeduid met de verwijzing "alleen elektronische tol". Ook hier kun je terecht met je tolbadge.

De voordelen

 • Geldig in héél Frankrijk, Spanje en Portugal.
 • Aparte rijstroken, dus tijdbesparing.
 • Geen contant geld of creditcard nodig.

De kosten

 • € 2,50 per maand (alleen in de maanden dat de badge wordt gebruikt)*.
 • Eenmalige aanschaf tolbadge: ANWB leden € 15,99. Niet- leden: € 17,99.
 • En uiteraard de geldende toltarieven.

* De tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal is voor mensen die regelmatig naar Frankrijk, Spanje en/of Portugal reizen (gemiddeld 1 x per jaar). Dit aangezien er een contract afgesloten moet worden. Wanneer je slechts eenmalig naar Frankrijk, Spanje en/of Portugal reist is de tolbadge niet geschikt. Je kunt dan beter betalen met contant geld of creditcard.

* Wanneer de badge langer dan een jaar niet wordt gebruikt, worden er wel administratiekosten berekend van € 10,-.

Plaatsen van de tolbadge

De tolbadge plak je op de plaats waar de detectie bij de tolpoorten op gericht is: aan de binnenzijde van de voorruit, achter de achteruitkijkspiegel.

Op reis en thuis

 • Plaats de badge in de auto als je naar Frankrijk/Spanje/Portugal gaat.
 • Kies voor de rijstroken voor automatische tolheffing.
 • Rijd maximaal 30 km/h in deze strook in Frankrijk en Spanje. De maximale snelheid in Portugal op de tolstrook is 40-60 km/h.
 • Zodra de badge niet gebruikt wordt, leg deze in de verpakking thuis op een droge plaats.
 • De badge mag uiteraard niet nat worden, dat is schadelijk voor de werking.
 • Algemeen: ga voorzichtig om met de tolbadge.

Afrekenen

De tolbadge is persoonlijk en gekoppeld aan jouw bankrekeningnummer en kentekennummer. De kosten worden automatisch aan het einde van de lopende maand van je rekening afgeschreven. Wanneer je geen gebruik maakt van de tolwegen worden er ook geen kosten afgeschreven. Je kunt een persoonlijk account aanmaken op area-enligne.com. Hier zie je terug welke trajecten je hebt gereden en wat de kosten zijn.

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden kun je hier downloaden als pdf.

Contact en vragen

Indien je vragen hebt, kun je onze veelgestelde vragen bekijken. Is je vraag niet beantwoord, dan kun je die stellen aan het ANWB Leden Service Center, tel. 088 269 2222. Je kunt ook het contactformulier invullen op onze website. Wij adviseren je om het badgenummer en je klantnummer bij de hand te houden dan wel te vermelden op het contactformulier