Test snelweghotels, 2015

Kampioen maart 2015

Balzaal of bezemkast?

Heb je nog een hotel langs de snelweg nodig, op weg naar je vakantiebestemming? De Kampioen heeft tien hotelketens getest. ‘Dit lijkt meer op overdekt kamperen!’

Het liefst slaap je in een kasteelhotel vlakbij de snelweg. Met zwembad in de tuin, watertandend lekker restaurant, knipmessende obers en superluxe kamer. Maar in de praktijk (uren gereden, geen zin in zoeken, irritaties) strand je vaak in een ketenhotel pal aan het asfalt. Vooral in Duitsland en Frankrijk vind je ze veel. Hoe geschikt zijn die motels voor een pitstop richting je vakantie? De Kampioen deed een steekproef: we sliepen in standaard tweepersoonskamers van zowel budget- (F1, B&B, Première Classe, & IBIS Budget) als middenklasse hotels (Novotel, Mercure, IBIS, Leonardo, Campanile en Holiday Inn Express). Overal beoordeelden we kamergrootte, hygiëne, service, faciliteiten en ontbijt.

Sfeerloos

Die budgethotels zijn in ieder geval prettig voor je portemonnee: daar boek je al een tweepersoonskamer voor een paar tientjes. Maar wat krijg je voor die euro’s? Niet zo veel. De goedkoopste hotels hebben de kleinste kamers: bij F1 en Première Classe zijn ze minder dan 9 vierkante meter ‘groot’. Ook sfeer is ver te zoeken, en bij F1 moet je badderen in een gedeelde badkamer op de gang. De kamer zelf heeft alleen een wastafel. Zo voelt het alsof je overdekt aan het kamperen bent. Voor de middenklasse hotels betaal je dubbel zoveel, maar krijg je meer ruimte én voorzieningen voor je geld. Zoals bredere bedden, koelkastje, koffie/ thee op de kamer, kluisje of extra stoel. Ook heeft de kamer doorgaans meer stopcontacten: handig voor alle telefoons en tablets die je na een dag Autobahn of Péage moet opladen. Vooral behoefte aan ruimte? De grootste kamers vonden we bij Leonardo en Mercure, van respectievelijk 20 en 21 vierkante meter.

Lees ook onze tips voor het boeken van een snelweghotel

Meer informatie over de hotels die we hebben getest (klik op de naam van het hotel)

F1
Première Classe
Ibis budget
B&B hotel
Campanile
Ibis
Leonardo
Mercure
Holiday Inn Express
Novotel

Conclusie

Zoek je puur een plek om te slapen, dan kan dat prima in de goedkoopste hotels. Ga na het simpele ontbijt wél razendsnel weer op pad: gezelligheid, comfort of sfeer vind je er niet. Wil je aangenaam bijkomen van de rit, kies dan een middenklasse hotel. De beste hotelketens in deze test zijn Mercure (gemiddelde kamerprijs € 98) en Novotel (gemiddeld € 108). Ook goed om te weten: alle hotelketens bieden gratis wifi en geen enkele bezochte kamer was smerig. Zelfs de minst schone kamer was nog schoon genoeg.

Let op

De test is gebaseerd op momentopnames. Omdat elke keten veel locaties heeft, kunnen de prijzen, kamerinrichting en/of voorzieningen verschillen per hotel.