Onderzoek: prijzen tankstations in het buitenland

Goedkoper tanken over de grens

De Kampioen tankt bij 150 tankstations in 9 landen en ontdekt hoe je makkelijk tientallen euro’s kunt besparen op weg naar je vakantiebestemming.

Tekst & onderzoek Joris van Drooge illustratie Vijselaar & Sixma

Je hoort het wel eens iemand zeggen: ‘ja, dan ga ik gewoon van de snelweg af. Zo tank ik flink goedkoper. Kunnen we nog een extra keertje uit eten tijdens de vakantie haha.’ Is dat zo? Zijn tankstations buiten de snelweg zó veel goedkoper? En wegen de nadelen (kleiner station, tijdverlies) op tegen de voordelen? Om dat te ontdekken deden we steekproeven bij tankstations in 9 populaire vakantie- en doorreislanden. Bij meer dan 150 tankstations van Spanje tot Nederland noteerden we prijzen van brandstof en extra’s zoals drankjes en snacks.

Tanken in Luxemburg nog altijd goedkoop

Het klopt wél. Tanken buiten de snelweg is vrijwel altijd goedkoper. Het prijsverschil van een litertje brandstof tussen de duurste en goedkoopste pomp binnen één land liep op tot 21 cent (Frankrijk), 26 cent (Duitsland) en 37 cent (Italië). Dat zijn wel uitschieters. In sommige landen bleek het nauwelijks de moeite om de afslag te nemen. Bij onze zuiderburen waren de brandstofprijzen bij de bezochte stations buiten de snelweg doorgaans hetzelfde of zelfs iets hoger dan bij snelwegstations. In Luxemburg waren de brandstofprijzen bij alle bezochte stations gelijk. Eten en drinken zijn wel iets goedkoper buiten de snelweg, maar dat is in Luxemburg al zó scherp geprijsd dat je daar nauwelijks nog op kunt besparen.

Frankrijk: lastig met tolpoortjes

Ook in Frankrijk bleken de verschillen klein en rekenden sommige plattelandspompen zelfs hogere prijzen dan die aan de Autoroute. Bovendien moet je daar doorgaans de tolweg verlaten en dat kost tijd. Wél kun je flink besparen bij tankstations van supermarktketens als Leclerc. Deze liggen vaak vlak bij een afslag en tanken is daar tot 20 cent per liter goedkoper dan aan de snelweg. Deze pompen hebben geen shop, maar je kunt wel proviand inslaan in de bijbehorende, reusachtige supermarkten. In Spanje en Italië belandden we buiten Autopista en Autostrada vaak in kleine, stoffige stationnetjes met een zeer beperkt shoppingaanbod (in het Noord-Italiaanse dorp Ora was de shop zelfs dicht tussen de middag…). Wel konden we in deze landen bijna altijd goedkoper tanken buiten de snelweg. Soms zelfs veel goedkoper. Daar staat tegenover dat je ook in Italië en Spanje veel snelwegen moet verlaten via een tolpoortje. Budgetpompen buiten de snelweg zijn daarom vooral interessant voor grootverbruikers van brandstof: vakantiegangers met caravan, camper of boot achter de auto.

Top 5 goedkoopste tankplekken* in Europa

1. Luxemburg buiten de snelweg
2. Luxemburg aan de snelweg
3. Spanje buiten de snelweg
4. Oostenrijk buiten de snelweg
5. Duitsland buiten de snelweg
* voor combinatie van tanken, snacks en drankjes op basis van onze steekproef

Besparen in Duitsland

In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is het een ander verhaal. Alle door ons bezochte Rastätten, tankstations gelijk aan de snelweg, waren daar zeer prijzig. Voorbeeld: bij Rastätte Mosel-Ost aan de A61 (West-Rheinische Autobahn) kostte diesel € 1,29 per liter en benzine € 1,53. Ook voor snacks en drankjes betaal je er hoofdprijzen: voor een simpele automaatcappuccino al € 2,99. Een paar kilometer verderop en slechts 30 seconden van diezelfde A61 zat Autohof Bolz-Platz. Daar kostte benzine slechts € 1,31; diesel € 1,09 en ook extra’s waren er tot meer dan de helft goedkoper. Zo konden we met één minuutje extra rijtijd € 17,- besparen op een volle tank plus drankjes en snacks.

Zo’n Autohof vind je in Duitsland bij veel afritten of vlak bij de snelweg. Deze zijn vrijwel altijd goedkoper dan de Rästatten aan de snelweg, maar nóg weer goedkoper zijn de ‘gewone’ pompen. Ook deze zijn vaak te vinden vlak bij een afslag. Daar bespaar je het meest. Bovendien zijn ook dat vaak mooie tankstations met grote winkels.

Woekerprijzen langs de snelweg

Snacks en drankjes zijn vrijwel altijd fors goedkoper buiten de snelweg. Dat kan makkelijk, want snelwegstations rekenen vaak schaamteloze prijzen. Vooral langs de Duitse, Spaanse, Zwitserse en Oostenrijkse snelwegen betaal je je blauw voor een verfrissing. Wij noteerden: € 4,95 voor een cappuccino in Zwitserland, € 5,49 voor een doos Pringles in Oostenrijk en € 2,29 voor een blikje cola in Duitsland. De duurste grap zagen we in Spanje: een Mars 2-pack voor € 3,29. Ter vergelijking: bij een tankstation in Nederland kostte dezelfde dubbelreep slechts € 1,-. Nederland is dan ook relatief goedkoop voor extra’s, net als België, Italië en vooral Luxemburg. In dat ministaatje betaalden we bijvoorbeeld slechts 30 cent voor een flesje mineraalwater. Negen keer goedkoper dan een flesje water bij Rastätte Thurau in Zwitserland…

Top 5 duurste tankplekken*

1. Italië aan de snelweg
2. Zwitserland aan de snelweg
3. Nederland aan de snelweg
4. Zwitserland buiten de snelweg
5. Italië buiten de snelweg
* voor combinatie van tanken, snacks en drankjes op basis van onze steekproef

Minder prettige stop

Er zijn ook nadelen voor een stop buiten de snelweg. Ten eerste kost het extra tijd. Vaak beland je dan bij kleine, ongezellige stations. (Overigens hoef je niet of verwaarloosbaar extra tolgeld te betalen als je de snelweg tussentijds verlaat in de bezochte landen.) Met een veel kleiner winkelaanbod en regelmatig een vieze of (heel soms) helemaal geen toilet.

Ook een eetgelegenheid ontbreekt doorgaans. Niet overal trouwens, want vooral in Duitsland en Oostenrijk vind je ook buiten de snelweg grote schone stations met een koffiehoek of restaurant. Wat wel zeker is: stations buiten de snelweg hebben vrijwel altijd beperkte ruimte om de benen te strekken. Je tankt er dan ook vooral om te besparen. Verzorgingsplaatsen langs de snelweg hebben meer groen, meer bankjes, meer ruimte, keuze uit restaurants, vaak een speeltuintje en soms gratis wifi. Stations als Trofana Tyrol vlak bij Innsbruck en Village Catalan bij Perpignan lijken bijna op een pretpark. Vooral met kinderen dus veel geschikter voor een pauze.

Strategisch tanken

Geen zin om de snelweg af te gaan? Dan kun je nog besparen. Let vooral op landsgrenzen. Iedereen weet dat je in Luxemburg goedkoop kunt tanken. Dat klopt nog altijd: diesel is er bijna 30 cent goedkoper dan in buurland Frankrijk. Tank trouwens ook niet in Frankrijk als je bijna in Spanje bent (diesel ca. 15 cent verschil). Ga je naar Italië, gooi je tank dan zeker vol in een willekeurig buurland (benzine tot 70 cent verschil met Oostenrijk!). Zelfs in het ‘dure’ Zwitserland is brandstof nog heel wat goedkoper. De allerduurste pompen vonden we dan ook in Italië. Q8 Plose-West vraagt zelfs € 1,81 voor een liter benzine. Ook strategisch tanken? Kijk op anwb.nl/brandstofprijzen voor de meest actuele adviesprijzen van alle Europese landen.

Prijsverschillen tanken in Nederland

Ook in Nederland hebben we de prijzen onderzocht van tankstations aan en vlak bij vakantieroutes naar het zuiden. Prijzen van drankjes en snacks bleken vrijwel gelijk, maar even buiten de snelweg kun je al snel tot 10 cent per liter goedkoper tanken. Zo bleek een liter benzine bij Tankstation De Haan in Breda-West (1 min. van de A16) zelfs 17 cent goedkoper dan snelwegstation de Geffense Barrière (A50).

Conclusie tanken over de grens

Een tankstation buiten de snelweg is vrijwel altijd goedkoper. Met wat extra tijd en moeite kun je zo tot wel honderd euro besparen op brandstofkosten, snacks en drankjes tijdens een retour naar je Zuid-Europese vakantiebestemming. Vooral in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland tank en snack je flink goedkoper buiten de snelweg. Ook in Spanje, Italië en Frankrijk kun je zo besparen, maar daar staat tegenover dat je dan de tolweg moet verlaten en vaak belandt bij rommelige stations met beperkte faciliteiten. Italië is het duurste land om te tanken en Luxemburg het goedkoopste. De simpelste bespaartruc is zo oud als de weg naar Rome: neem een koelbox vol drankjes en eten mee.

Zie ook: 

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek 
Actuele brandstofprijzen Europa
Informatie én bespaartips per land
Hoe vind je een goedkoop tankstation buiten de snelweg?

Goedkoop tanken in Nederland

Tanken met ANWB Ledenvoordeel