Onderzoek: wat betaal je in Europa bij de pomp?

Tips en advies per land

Voor ons onderzoek bezochten we zo’n 150 stations in 9 landen. Waar moet je op letten in deze landen? En heeft het zin om daar van om de snelweg af te slaan voor goedkope(re) brandstof, snacks en drank?

Tanken in Nederland

In Nederland kun je besparen door brandstofprijzen bij tankstations op te zoeken via een app als ANWB Onderweg. De verschillen tussen snelwegstations en pompen buiten de snelweg liepen bij onze steekproeven op tot 17 cent per liter brandstof.  Buiten de snelweg tanken is daarom zeker de moeite waard. De prijzen voor snacks en drankjes verschilden niet erg veel.

Tanken in België

Tanken buiten de snelweg loont zelden, want veel van de bezochte stations hadden dezelfde prijzen als aan de snelweg. Dat waren vaak ook nog kleine stations met beperkt assortiment. Alleen de keten DATS 24 was fors goedkoper: ca. 13 cent per liter voordeliger dan andere stations. De DATS 24-tankstations zijn onbemand, maar zitten doorgaans naast een Colruyt supermarkt (en vaak vlakbij een snelweg).

Tanken in Luxemburg

Brandstof was even duur bij bezochte stations binnen én buiten de snelweg. Drankjes en snacks buiten de snelweg waren wel wat goedkoper, maar die zijn al erg scherp geprijsd in Luxemburg. Daarop bespaar je hoogstens een paar euro. Mogelijk kun je de beruchte zomerse wachtrijen bij de Luxemburgse pomp vermijden door even af te slaan. Dit hebben wij echter niet kunnen checken omdat ons onderzoek plaatsvond buiten het hoogseizoen.  

Tanken in Spanje

In Spanje betaal je tol op veel snelwegen. Daardoor verlies je tijd als je de snelweg verlaat. Dat is vaak wel de moeite waard, want brandstof is soms veel goedkoper buiten de snelweg. Helaas niet overal, dus om zeker te zijn van een goedkope tankbeurt moet je wat research doen, bijv. via een brandstof-app. Ook hebben stations buiten de snelweg vaak weinig te bieden. Blijf je op de snelweg? Sla drankjes en snacks dan vooraf in, want die zijn waanzinnig hoog geprijsd langs de Autopista.

Tanken in Oostenrijk

De meeste Rastätten in Oostenrijk zijn groot, mooi, netjes en lijken soms bijna op een pretpark. Ook zijn ze veel duurder dan stations buiten de snelweg. Hier kun je dus flink besparen door even een afslag te nemen. Bij onze steekproef waren de stations van JET het goedkoopst, zowel voor brandstof als eten en drinken.

Tanken in Duitsland

Bij onze Oosterburen loont het zeker om van de snelweg af te gaan. Ten eerste zijn drankjes en snacks schandalig hoog geprijsd langs de snelweg, en ook brandstof is duur. Daarnaast vind je op veel plaatsen vlak buiten de snelweg grote, schone stations. Direct naast een afrit heet zo’n station een ‘Autohof’. Deze zijn gemiddeld al flink goedkoper dan de Rastätten aan de snelweg, maar nog goedkoper zijn de ‘gewone’ tankstations. Ook die zijn vaak vlak buiten de snelweg te vinden. Bovendien heb je in Duitsland geen ‘last’ van tolpoortjes.

Tanken in Italië

Buiten de snelweg troffen we hier kleine stations met beperkte faciliteiten en aanbod, maar wel lagere prijzen voor brandstof, eten en drinken. Wel heb je tijdsverlies door tolpoortjes. Let in Italië ook op ‘servito’: voor deze bediende pompen betaal je tot 20 cent extra per liter! Langs de snelweg zijn de prijzen voor drankjes en snacks vaak iets lager in de tankshop dan in het snelwegrestaurant/market bij dezelfde verzorgingsplaats. Ook kunnen de prijzen flink verschillen tussen stations aan dezelfde snelweg: tot wel 20 cent per liter. De prijzen van de stations staan bij vaak aangegeven langs de snelweg met automatische borden.

Tanken in Frankrijk

Tanken buiten de snelweg is onhandig omdat je tijdverlies oploopt door de tolpoortjes. Wel kan dat vaak fors goedkoper (tot 20 cent per liter) bij pompen van supermarktketens als Leclerc. Bij dat soort tankstations zit geen winkel, wel heb je een volledige supermarkt tot je beschikking. Verder kwamen wij buiten de snelweg vooral kleine stations tegen, vaak ongeveer even duur of zelfs nog duurder dan direct aan de Autoroute.

Tanken in Zwitserland

In Zwitserland loont het om even van de snelweg af te gaan, want bij onze steekproef waren tankstations gemiddeld 10 eurocent goedkoper per liter. Drankjes en snacks zijn dat ook, wel zijn tankshops buiten de snelweg doorgaans eens flink stukje kleiner. In Zwitserland scheelt het bovendien dat je geen tolweg hoeft te verlaten. Bonustip: koffie is zeer prijzig bij Zwitserse tankstations (€ 3-5 per kopje) dus een thermoskan meenemen loont. Bij onze steekproeven waren de stations waren van de supermarktketen Coop Pronto het goedkoopst.

Lees ook                                            

Tanken buiten de snelweg, het onderzoek Actuele brandstofprijzen Europa De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek Extra tips om goedkoper te tanken op weg naar je vakantie-adres