Tips sneller inchecken op Schiphol

De afgelopen periode kregen reizigers met langer oponthoud op Schiphol te maken. Voor een zo spoedig mogelijke passage stelde de ANWB met Schiphol voor het zomerseizoen een aantal adviezen op. Deze kunnen de doorgang bespoedigen.

Tip 1: Kom op tijd

De adviestijd hoe lang van tevoren aanwezig te zijn in de vertrekhal, kan verschillen per vlucht. De  luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt geeft het meest actuele advies. 

Tip 2: Controleer of je reisdocumenten nog geldig zijn

Check ruim voor vertrek of je paspoort/identiteitskaart/visum nog geldig is. Voor vragen over je reisdocumenten kun je terecht bij de Rijksoverheid of kijk in onze Landeninformatie

Tip 3: Reserveer online een parkeerplek

Met een online reservering ben je in de drukke vakantieperiode zeker van een plek die bij je past. Vul je gewenste data in en je ziet meteen welke parkeerproduct de beste match is. Bovendien geldt: hoe eerder je reserveert, hoe goedkoper je parkeert. Bekijk van tevoren via anwb.nl/verkeer of er files rond Schiphol staan en stel daar je reistijd op in.

Tip 4: Check het openbaar vervoer

Schiphol is goed bereikbaar met het OV. Kom je met de bus of trein? Check dan 9292OV.nl of ns.nl voor de dienstregeling en bijzonderheden. Hou rekening met de zomerdienstregeling, een periode waarin er minder treinen dan in de rest van het jaar rijden. 

Tip 5: Bij voorkeur beperkte handbagage

Als je ruimbagage mag inchecken, beperk dan de handbagage. Met beperkte handbagage ben je sneller door de controle. Check je luchtvaartmaatschappij voor maximaal gewicht en afmetingen van handbagage.

Bekijk ook: tips voor vakantie met alleen handbagage

Tip 6: Controleer wat er mee mag in je handbagage

Vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 ml zijn geen probleem. Stop ze wel  in een doorzichtig sluitbaar zakje van maximaal 1 liter. Scharen, nagelvijlen en andere scherpe voorwerpen mogen alleen aan boord in ruimbagage. Meer weten? Bekijk de bagageregels.
Je kunt doorzichtige 1 liter-zakjes met zipsluiting onder andere kopen bij supermarkten en verschillende webwinkels. Op Schiphol vind je ze bij Hema (bij Aankomst 4).

Tip 7: Alles in de bak bij de security op Schiphol

Heb je vloeistoffen en/of elektronica in je handbagage? Doe je 1 liter zakje met vloeistoffen, je camera, je laptop en mobiel  in een aparte bak bij de centrale security. Zo kunnen ze sneller gecheckt worden en ben je sneller door de controle.

Tip 8: Blijf op de hoogte

Hou voor actuele informatie schiphol.nl in de gaten, volg Schiphol op Twitter of download de Schiphol app op je telefoon. 
Check de verwachte drukte een week van tevoren.

Tip 9: Pak slim in

De spullen die je uit de (hand)bagage moet halen bij de controle (zoals vloeistoffen en electronica) , apart bovenop leggen zodat je niet alle bagage hoeft te doorzoeken.

Tip 10: Toestemmingsformulier

Gebruik het toestemmingsformulier als een kind meereist zonder beide ouders. Meer informatie over dit formulier

Bekijk ook:

Regels voor handbagage
Tips voor een lange vlucht