Afwijkende reisadviezen

Ga je naar een land waar het onrustig is? Kijk dan voor je boekt naar het reisadvies.

Met een reisadvies kun je je beter voorbereiden op risico’s tijdens je reis.
In bepaalde landen loop je meer risico ontvoeringen, gewapende overvallen, bomaanslagen, natuurrampen of oorlogsgeweld.

Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden onveilig zijn, roept reizigers op tot waakzaamheid of ontraadt reizen. Zo zijn er verschillende classificaties reisadviezen:

 • Geen bijzondere veiligheidsrisico's
  De meeste bezoeken kunnen probleemloos worden afgelegd. De mate van veiligheidsrisico's is hetzelfde als in Nederland.
 • Waakzaamheid betrachten
  Veiligheidsrisico’s zijn weliswaar aanwezig, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat de reiziger hiervan hinder zal ondervinden.
 • Extra waakzaamheid betrachten
  Veiligheidsrisico’s zijn aanwezig, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat de reiziger hiervan hinder zal ondervinden.
 • Er zijn onveilige gebieden
  Indien er bepaalde gebieden in een land als onveilig worden aangemerkt, kan dit tot gevolg hebben dat er voor deze gebieden een zwaarder reisadvies wordt afgegeven dan voor de rest van het land.
 • Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden
  De reden van dit advies is een verhoogd veiligheidsrisico in een bepaald gebied. Stel jezelf de vraag of een reis naar dit gebied verantwoord en noodzakelijk is. De vraag of de reis als essentieel kan worden aangemerkt kun jij alleen beantwoorden. Als je toch naar het gebied afreist voor essentiële doeleinden, is een zorgvuldige voorbereiding van de reis te allen tijde geboden.
 • Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden
  Dit advies wordt gegeven als er sprake is van aanwijsbare veiligheidsrisico’s in een bepaald gebied, waardoor voor de reiziger een acute levensbedreigende situatie bestaat.
 • Alle reizen worden ontraden
  Dit advies wordt gegeven als er sprake is van aanwijsbare veiligheidsrisico's in een land (bijvoorbeeld een oorlogssituatie), waardoor voor de reiziger een acute levensbedreigende situatie bestaat.

Reisadviezen van rijksoverheid.nl

De actuele reisadviezen hieronder zijn direct afkomstig van rijksoverheid.nl. Klik voor meer informatie over de situatie ter plekke op de naam van het land.