Prijsvergelijking tankstations in het buitenland

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek

De Kampioen tankt bij 150 tankstations in 9 landen en ontdekt hoe je makkelijk tientallen euro’s kunt besparen op weg naar je vakantiebestemming. Op deze pagina vind je de belangrijkste resultaten van het onderzoek.

De grootste verschillen tussen de stations

Van meer dan 100 bezochte benzinestations berekenden we een totaalprijs van een volle tank (40 liter benzine) plus enkele snacks (2 flesjes water, 2  kopjes koffie, 2 Mars-repen, blikje energiedrank en flesje cola). De verschillen tussen de landen (en pompen binnen een land) blijken groot te  zijn. Zo was het duurste station in Italië maar liefst € 35,50 duurder dan het goedkoopste in Luxemburg. Het grootste verschil binnen één land vonden  we in Duitsland. Bij Rastätte Mosel-Ost betaal je € 20,12 meer voor exact dezelfde producten dan bij een Esso-station in Ransbach-Baumbach.  Zie hieronder de tabel met de goedkoopste en duurste benzinepompen van onze steekproef in negen landen.

De duurste snacks en drankjes

In meer dan 150 benzinestations noteerden we de prijzen van een aantal snacks en drankjes. Daarin zaten grote verschillen, voor de zelfde producten betaal je tot wel tien keer meer bij verschillende stations in verschillende landen. Hiernaast zie je de duurste én goedkoopste snacks en drankjes.

Prijsverschillen snelweg – buiten de snelweg

Per land berekenden we de gemiddelde prijs van een liter brandstof van de bezochte stations. Zowel bij tankstations direct aan de snelweg als pompen buiten de snelweg. Dit zijn de gemiddelde tarieven: bijna overal is de snelweg fors duurder. Vooral in Duitsland, Italië en Oostenrijk kun je flink besparen door even af te slaan.

Andere uitkomsten uit het onderzoek

Pas op voor Servito!

Langs de Italiaanse Autostrada zie je veel pompen met ‘servito’. Bij zo’n pomp wordt de tank voor je gevuld. Daarvoor betaal je meestal een paar cent per liter extra. Aan de A22 Brenner-snelweg zagen we echter stations waar je maar liefst 20 cent per liter extra moest neertellen. Heb je dat niet over voor die service, rijd dan naar een pomp waar ‘self service’ op staat.

Tanken goedkoper in 2016

Besparen doe je sowieso dit jaar. Door de dalende olieprijs is tanken een stuk goedkoper dan in zomer 2015. In veel Europese landen zijn de prijzen voor benzine en diesel met zo’n 5 tot 15 cent per liter gedaald. Op een retourtje Middellandse Zee scheelt dat al snel een euro of 20 in vergelijking met vorige zomer. In Spanje en Zwitserland is tanken wel iets duurder geworden. extra per liter voor ‘service’ in Italië

Wat is E10?

In Duitsland en vooral Frankrijk zie je steeds meer pompen met E10: brandstof die bestaat uit 90% benzine en 10% ethanol. Goedkoper dan ‘gewone’ benzine, maar niet elke auto is ervoor geschikt. Omdat 90% van de auto’s dat inmiddels wél zijn, noemen we bij de Franse stations de tarieven voor E10. Meer info over E10 of checken of je auto ervoor geschikt is? Zie www.anwb.nl/brandstof.

Lees ook

Onderzoek: zo goedkoop mogelijk tanken in het buitenland 
Actuele brandstofprijzen Europa
Informatie en bespaartips per land
Hoe vind je een goedkoop tankstation buiten de snelweg?