Wat is Mifi?

Op vakantie is een mifi-apparaat heel handig, wanneer je lekker online wilt, maar geen zin hebt in het trage, onveilige netwerk van je hotel. Of wanneer je geen data-abonnement hebt op je tablet of laptop. Maar wat is mifi nu eigenlijk? We leggen het je uit.

Mifi staat voor mobiele Wifi en biedt de mogelijkheid, ongeacht waar je ook bent, verbinding te maken met het internet. Een Mifi router is een handzame 3G router die werkt op een accu. Je kunt het vergelijken met je huidige Wifi-modem in huis, alleen dan een stuk kleiner, waardoor je jouw Wifi-netwerk nu overal mee naar toe kunt nemen. Een mifi-apparaat is slechts 6 x 9,3 x 1,4 cm en past dus gewoon in je broekzak of handtas.

Hoe werkt mifi?

Wanneer je de router aanzet maakt het apparaat automatisch verbinding met het internet. Dit gebeurt via een simkaart, welke wordt geplaatst in de Mifi router. Simpel gezegd, wordt op deze manier mobiele data omgezet in een klein Wifi-netwerk waarop je met maximaal 10 apparaten tegelijkertijd verbinding kunt maken.

Wat zijn de voordelen van mifi?

  • Je eigen wifi-hotspot in je binnenzak
  • Direct online op vakantie
  • Niet afhankelijk van lokale wifi
  • Met z’n 10-en tegelijk op internet
  • Inzicht in je internetgebruik
  • Geen financiële verrassingen achteraf

Er zijn geen roamingkosten meer in de EU, waarom dan mifi?

Je betaalt in de EU-landen nu hetzelfde als in Nederland, vandaar de veelgebruikte term ‘Roam like at home’. Je databundels zoals die in Nederland gelden, gelden nu ook in landen als Frankrijk, Italië en Duitsland. Dat betekent geen hoge kosten achteraf wanneer je wilt bellen, Facebook wilt checken of onderweg gebruik wilt maken van bijvoorbeeld de ANWB Vakantiehulp app of Wegenwacht app.

Uitzonderingen om roamingvrij te internetten

Er zijn wel uitzonderingen om de providers te beschermen tegen misbruik. Zo kun je toch een toeslag krijgen wanneer je voor een langere tijd in het buitenland verblijft of wanneer je belt of surft met een goedkope prepaidkaart of voordelig abonnement. De tarieven van bellen en sms’en vanuit Nederland naar het buitenland vallen niet onder deze regeling. Overigens wil de EU ook geld steken in gratis wifi-hotspots op openbare plekken in EU-landen. 

Ga je naar landen buiten de EU, zoals Zwitserland of Turkije, dan betaal je nog wel een hoog tarief. De kosten kunnen oplopen tot 2,50 per minuut of € 10,- per MB. Voor deze landen biedt Mifi nog altijd uitkomst.

Dit vind je misschien ook interessant:

Dossier: met je smartphone op vakantie
KCK test 4 mifi-apparaten
Uitslag KCK Enquête: wifi op de camping