Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Met het gezin op vakantie - Zó voorkom je stress

Reikhalzend kijken we ernaar uit: de vakantie! Eventjes alleen maar tijd besteden aan jezelf en het gezin. Maar de voorbereiding, inclusief het inpakken en op tijd vertrekken, kan nog wel eens voor stressmomenten zorgen. We zetten de 7 meest gehoorde 'pijnpunten' op een rij en geven je tips hoe je deze kunt vermijden. Dag vakantiestress, hallo family time!

Stressmoment 1: Alles ingepakt krijgen

Pasjes, reisdocumenten, toiletspullen…en vergeet ook de favoriete knuffel van de kinderen niet! Zeker als je haast hebt vergeet je vaak belangrijke spullen mee te nemen. Met behulp van een handige inpaklijst kun je dit op eenvoudige wijze voorkomen. Checken en afvinken; een kind kan de was doen.  Toch iets vergeten? Geen paniek; de meeste spullen kun je immers ook in het buitenland kopen.

Stressmoment 2: Files onderweg

Je bent niet zo vroeg vertrokken als gepland en dan kom je ook nog eens in een kilometerlange file terecht… Herkenbaar? Je kunt je gezin een hoop (file)leed besparen door voor vertrek de verkeersdrukte even te checken. Indien nodig kun je het reisschema aanpassen door een andere route te nemen of wat eerder of later te vertrekken. Zorg er trouwens ook voor dat je pechhulp over de grens regelt, mocht je onverhoopt pech onderweg krijgen.

Bekijk verkeersdruktekalender

Stressmoment 3: Een ziek kind

De eerste is al wagenziek voordat je de straat uit bent en ook op de vakantiebestemming kan er natuurlijk altijd iemand ziek worden. Een nét niet vers visje in die gezellige kustplaats of een onhandige val bij het zwembad kan al een dokter- of ziekenhuisbezoek tot gevolg hebben. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet precies weten wat ze in dit geval moeten doen en wat er door de verzekering wordt vergoed. We zetten de feiten en tips op een rij:

Kind ziek op vakantie, wat nu?

Stressmoment 4: Ruzie op/met de achterbank…          

Je bent ‘te laat’ vertrokken, ‘alles’ vergeten, hebt nagelaten om de file informatie te checken en de kinderen klieren op de achterbank. Deze ‘voorpret’ kan naadloos overgaan in knallende ruzie. Verveling, stilzitten, honger en vermoeidheid zijn de grootste veroorzakers voor ongewenst gedrag op de achterbank. Voorkom ruzie en zorg voor voldoende vermaak. Las ook regelmatig pauzes in, zodat de kinderen weer even kunnen bewegen.

Meer tips voor kinderen in de auto

Stressmoment 5: Kind kwijt

“Net stond ze nog naast me…” Kinderen hebben de magische kracht om in een oogwenk te kunnen verdwijnen. Een zeer ongewenste gave; zeker in het buitenland. Je hebt polsbandjes waarop ouders hun telefoonnummer kunnen noteren, zodat ze sneller met hun gevonden kind herenigd kunnen worden. 

Stressmoment 6: Verbranden in de zon

De zon is onze grootste vriend én vijand op vakantie. Vooral met tere kinderhuidjes. Neem voldoende zonnebrandmiddel en aftersun mee, blijf tussen 11:00 uur en 15:00 uur uit de felle zon en kies voor UV-werende (bad)kleding een hoed of pet. Kortom: geniet van de zon, maar wees voorzichtig.

Stressmoment 7: Niet kunnen betalen met contant geld

Bij het huren van een auto, de borg van je hotelkamer of in die lange rijen voor de tolpoortjes: een creditcard is eigenlijk onmisbaar op vakantie. Zorg dus dat je naast contant geld en je pinpas ook een creditcard meeneemt. Heb je nog geen creditcard? Overweeg dan een de ANWB Visa Card, de beste creditcard voor leden.

Bekijk ook Betalen in het buitenland

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.