Internationale tafelmanieren: dit moet je níet doen

Internationale tafelmanieren: ze zijn soms net even anders dan bij ons in Nederland. Met deze tips van REIZEN Magazine vermijd je opgetrokken wenkbrauwen...

Niet rechtop

Beschaafd eten met stokjes is meer dan gecontroleerd vingerwerk: steek ze vooral niet rechtop in je rijst. Op die manier wordt in China of Japan voedsel aan de voorouders geofferd.

Nee bedankt, ik ben net wakker

Pardon? Of het nu negen uur 's ochtends of 's avonds is, als een Rus je een wodka aanbiedt, sla je die achterover. Als teken van vriendschap en vertrouwen.

L'orketiqette

Steek in Thailand nooit je vork in je mond. Die is bedoeld om het eten op je lepel te scheppen en die breng je dan naar je mond.

Afblijven!

Chilenen hebben het niet zo op fingerfood. Krijg je bestek, gebruik dit dan ook. Ja, óók voor je friet. Die taco in Mexico eet je daaretegen wél met je handen. Tenzij je als een snob wil overkomen.

Alleen in de ochtend

Al is je Italiaans nog zo vloeiend, als je na 12:00 uur nog een cappuccino bestelt, val je genadeloos door de mand.

Slurp!

Onbeleefd? Welnee, niet in Japan. Juist praktisch: soep die heel warm is, werk je zo een stuk sneller naar binnen en 't slurpen verbetert bovendien de smaak.

Houd je in

Lekker, de eerste trek stillen met wat brood. Maar niet in Frankrijk! Brood is onderdeel van de maaltijd. Geen aperitief.

Dit artikel is afkomstig uit REIZEN Magazine 11 - 2016.

Meer uit de rubriek Slim op Reis:

Handgebaren die je in het buitenland níet moet maken
Op vakantie met alleen handbagage