Ziek op reis?

Eerder verschenen in Kampioen

Dít moet je weten!

Of je nu een ongeluk krijgt of door een discutabel ijsje al een week op het toilet zit: dit moet je weten en regelen.

Vooraf

1. Check zowel je zorgverzekering als je reisverzekering. Zijn medische kosten verzekerd? Heb je werelddekking of alleen Europa? Worden kosten in het buitenland 100% vergoed?

2. Twee telefoonnummers zijn belangrijk: het lokale alarmnummer (zoals 911 of 112) en het nummer van de alarmcentrale van je verzekering.

Acuut

Ongeluk of ernstige ziekte

Stap 1 Bel bij een ongeval zelf het lokale alarmnummer, zodat er een ambulance komt. Dit kan niemand in Nederland voor je doen.

Stap 2 Bel de alarmcentrale van je zorg- of reisverzekering. Dat is verplicht: de
zogenaamde ‘meldingsplicht’. Heb je een ANWB-reisverzekering dan kun je altijd de ANWB-alarmcentrale bellen.

Stap 3 De medewerkers van de alarmcentrale nemen nu veel lasten van je over: zij overleggen met hun artsen voor vervolgstappen. Een alarmcentrale heeft een database met ziekenhuizen, en zo bekijken ze of jouw ziekenhuis wel de juiste zorg kan leveren. Is dat niet zo, dan brengen ze je naar een ander ziekenhuis.

Stap 4 Mits je voldoende verzekerd bent hoef je zelf geen ziekenhuisrekeningen te betalen. Dit regelt de alarmcentrale voor je. De medische kosten worden vergoed door je zorgverzekering tot Nederlands prijspeil. Zijn die hoger, dan vergoedt je reisverzekering de rest. Net als andere kosten, zoals hotel, taxi’s en eten. Die schiet je wel voor: bewaar daar dus goed de bonnen van.

Stap 5 Ben je zo ziek dat je vakantie in het water valt en je zelfs je terugreis mist, dan zijn ook die kosten voor je reisverzekering. Ook betaalt de reisverzekering het overvliegen van een familielid als er een medische indicatie of ernstige situatie is. Daarom is het belangrijk om een reisverzekering te hebben, en niet alleen een zorgverzekering.

Niet acuut

Oorpijn of buikgriep

Stap 1 Bel de alarmcentrale van je zorgverzekering dat je graag naar een
dokter wil. Zij kunnen je helpen met uitkiezen van de juiste behandelaar.

Stap 2 Kleine rekeningen – tot zo’n 250 euro – moet je vaak zelf voorschieten.
Bewaar daarom de nota goed. Het moet wel om spoedeisende zorg gaan.