Tips om niet ziek te worden op vakantie

In het buitenland is alles net even anders. Dat is nou juist het leuke van vakantie. Al hoewel...niet als het gaat om tropische ziektes als malaria, de beet van een kwal of gedoe bij de douane over een doosje onschuldige maagzuurremmers. Voorkomen is beter dan genezen! Daarom wat slimme gezondheidtips op een rij.

Pas op voor Legionella

In stilstaand water van 25 tot 50°C kan de legionellabacterie zich ontwikkelen. Inademen kan tot veteranenziekte (vrij ernstige vorm van longontsteking) leiden. Ziekteverschijnselen zijn: snel opkomende hoofdpijn, braken en spierpijn, gevolgd door longontsteking met hoge koorts. Door direct toedienen van de juiste antibiotica is het goed te behandelen. Je kunt besmetting met de legionellabacterie voorkomen door de leidingen (van zowel warm als van koud water) een tijdje goed door te spoelen. Laat daarom (zonder erbij te blijven!) kranen en douche enige tijd lopen.

Naar de tropen? Bescherm je tegen Malaria

Malaria is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door de malariaparasiet. Deze parasiet wordt overgebracht door een steek van de malariamug. De eerste verschijnselen die op malaria kunnen wijzen zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Vaak worden deze verschijnselen voorafgegaan door een grieperig gevoel.

De malariamug is vooral actief van zonsondergang tot en met zonsopgang. Het is heel belangrijk middelen te gebruiken voor insectenwering. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen. Verder kun je malaria voorkomen door het zorgvuldig slikken van malariatabletten en door bij verschijnselen die op malaria lijken zo spoedig mogelijk een arts te bezoeken. Het niet tijdig behandelen van malaria kan binnen enkele dagen fataal zijn.

Bestel insectenwering direct online

Waar komt Malaria voor?

Malaria komt met name voor in warme en vochtige (sub)tropische gebieden. De malariagebieden bevinden zich in heel West-, Centraal- en Oost-Afrika (bijvoorbeeld Gambia, Kenia en Ghana) en delen van Zuid-Afrika (bijvoorbeeld Krugerpark), Zuidoost-Azië (bijvoorbeeld Vietnam en delen van Indonesië) en Zuid-Amerika (bijvoorbeeld Amazonegebied en Suriname).

Je kunt voor elk land in de wereld onze Landeninformatie raadplegen. Kies het land waar je naar toe gaat en kijk onder het kopje 'Vooraf' bij Gezondheid.

Zoek je bestemming voor info over o.a. malaria

Fietsen en wandelen? Tekentang mee!

Let op teken als je wandelt of kampeert in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Je verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. Zolang de teek zich nog niet met bloed heeft volgezogen, is het een nietig beestje, een soort spinnetje. Een teek zet zich met zijn zuigsnuit vast in de huid. Je moet een (teken)pincet gebruiken om hem te verwijderen. Trek niet te hard, anders blijft de kop van de teek in de huid vastzitten. Ontsmet hierna het wondje. Ontstaat na enige tijd om de tekenbeet een rode kring, waarschuw dan een dokter. Doe dat ook bij een griepachtig gevoel (vermoeidheid, hoofdpijn, een stijve nek en spier- en gewrichtspijn).

Lees meer over teken

Bestel insectenwering direct online

Veilig zwemmen over de grens

Een verkoelende duik in de zee, kan opeens een stuk minder lekker zijn wanneer je gebeten wordt door bijvoorbeeld een kwal. Kwallenbeten doen pijn, maar in Europa zijn ze bijna nooit gevaarlijk. De beste behandeling is het deppen met keukenazijn of met het gif-weg uitzuigpompje. 

In sommige gebieden komt bilharzia of schistosomiasis (een ernstige wormziekte) voor. Dit geldt voor bepaalde delen van Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en van het Midden- en Verre Oosten. In deze gebieden is zwemmen en zelfs pootjebaden in oppervlaktewater dringend af te raden. Je kunt je niet tegen deze ziekte inenten, waardoor je alleen veilig kunt zwemmen in baden met chloorwater of in zee.

Heb je je medische papieren bij je?

Ook al ben je niet ziek, er zijn een aantal medische papieren die we aanraden om standaard in je handbagage te stoppen.

Europese gezondheidskaart

Je kunt een Europese gezondheidskaart (EHIC) aanvragen via je zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Met deze kaart heb je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens je verblijf in landen die vallen binnen de EU, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Zwitserland, en Australië. De kosten worden veelal rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. Mocht je onverhoopt ziek worden, wordt je snel geholpen en hoef je de kosten niet zelf voor te schieten.

Medisch paspoort

Geneesmiddelen die niet onder de Opiumwet vallen mag je onbeperkt invoeren, op voorwaarde dat ze bestemd zijn voor eigen gebruik. Om te voorkomen dat je aan de grens in een vreemde taal uit moet leggen waarom je dat pakje maagzuurremmers bij je hebt, raden we je aan een medisch paspoort aan te vragen bij je huisarts of apotheek en deze mee te nemen op reis.

Wanneer de geneesmiddelen wél onder de Opiumwet vallen, heb je een medische verklaring nodig.

Schengenverklaring en Engelstalige medische verklaring

Wanneer je op vakantie binnen Europa geneesmiddelen mee hebt die onder de Opiumwet vallen, heb je een Schengenverklaring nodig. Vraag deze verklaring minimaal vier weken voor vertrek aan. Buiten Europa heb je een Engelstalige medische verklaring nodig.

Meer info Schengenverklaring

Lees meer over gezond op reis

Is je reisapotheek op orde?
Tips om veilig te zonnen
Medische kosten in het buitenland
Info per land over gezondheidrisico's