Handige reisapps

In dit artikel vind je handige apps over onder andere vertalen, openbaar vervoer, nieuws, het weer en geldzaken.

Google Translate

100 kilo woordenboek in je broekzak: deze briljante app vertaalt tussen 64 talen, o.m. Nederlands, Arabisch, Fins, Chinees – you name it. Je kunt woorden of zinnetjes intikken, maar ook in (laten) spreken en zelfs vertalingen laten uitspreken. Werkt alleen online, dus waak voor roaming-kosten.
Voor: iPad, iPhone & Android. Prijs: gratis. Ook offline: nee.

Culinair Frans A-Z woordenboekje

Doet precies wat naam belooft: ontcijferen van die immer lastige Franse menukaarten, door middel van een woordenlijst. Want wat zijn cervelles? (Antwoord: hersentjes.) Ook voorzien van wijnwoordenboek, voorbeeldzinnen (‘Deze prijzen zijn niet dezelfde als op de menukaart buiten’) en spreekwoorden. Zoals het prachtige La vérité est dans le vin.
Voor: iPhone & iPad. Prijs: € 2,99. Ook offline: ja.

Wi-Fi finder

Zonder wifi heb je niets aan vele apps. Dan kun je peperdure roamingkosten gaan betalen, maar nog beter: zoek een gratis hotspot. Die vind je zelfs offline met Free Wifi Finder: daarmee kun je een database van 145.000 hotspots over de hele wereld gratis downloaden. Eenmaal op bestemming vind je de dichtstbijzijnde gratis hotspot via GPS. Werkt vooral goed in steden.
Voor: iPhone & iPad & Android. Prijs: gratis. Ook offline: ja.

Localscope

Er zijn inmiddels vele apps die gebruik maken van location based search, ofwel het zoeken in je directe omgeving met gebruik van GPS. Localscope is waarschijnlijk de beste op dit gebied: vindt pijlsnel van alles in je buurt; van pinautomaat tot parkeerplaats. En voor de aardigheid kun je ook nog zoeken naar o.m. foto’s, filmpjes of tweets van je locatie.
Voor: iPhone & iPad Prijs: € 2,99. Ook offline: nee.

DB Navigator

In Nederland kan de gemiddelde treinforens al lang niet meer zonder apps als 9292 en NS Reisplanner. Op Europees niveau is de Navigator van Deutsche Bahn de killer application. Vooral de iPad-versie is grandioos: zoekt treinverbindingen door heel Europa, zet ze netjes onder elkaar én toont ze op een kaart.
Voor: iPhone, iPad & Android. Prijs: gratis. Ook offline: nee.

Share-a-bill

Iedereen kent dat vervelende reismoment: het splitsen van de rekening. Niet leuk na een diner, en al helemaal niet leuk na zes weken backpacken in Zuid-Oost Azië. (‘Ja, maar ík heb toen dat hotel betaald!’) Dat lost Share-a-bill op: voer netjes alle betaalde bedragen in en de app houdt tot op de cent nauwkeurig bij hoeveel je van elkaar krijgt. Einde discussie.
Voor: iPhone & iPad. Prijs: € 3,99. Offline: ja.

XE Currency

Simpelweg de beste, snelste en meest gebruiksvriendelijke wisselkoers-app. Rekent tegelijkertijd om naar 11 verschillende valuta, mocht dat ooit nodig zijn. Schudden met iPad of smartphone is voldoende om de bedragen te resetten voor een volgende ronde. Geen internetverbinding beschikbaar? Dan kiest hij de laatst gebruikte koers.
Voor: iPhone, iPad & Android. Prijs: gratis. Offline: ja.

NOS Teletekst

Overal pijlsnel het laatste nieuws lezen, voetbaluitslagen doornemen of kijken hoe beroerd de weersvoorspellingen voor thuis zijn. Gewoon, met dat oude vertrouwde Teletekst. Precies zoals het er in 1983 ook al uitzag, maar nu op het schermpje van uw blitse mobiel. Ideaal: werkt zelfs met de traagste internetverbinding, want dit ‘text only’-medium vergt nauwelijks data.
Voor: iPhone, iPad en Android. Prijs: gratis. Offline: nee.

WeatherPro

Geavanceerde weer-app waarmee je (hoewel niet heel gedetailleerde) regenradars voor vrijwel de hele wereld kunt raadplegen. Voeg simpelweg een locatie toe en deze pocket Erwin Kroll geeft ook satellietbeelden, temperatuur, luchtdruk, windkracht… Irritant: voor sommige functies moet je een (tijdelijk) abonnement afsluiten.
Voor: iPhone, iPad en Android. Prijs: € 2,99. Ook offline: nee.

ANWB Creditcard App

Zien wat je tijdens je vakantie allemaal hebt uitgegeven met de ANWB Visa Card? Download de ANWB Creditcard App en kijk met jouw smartphone of tablet je recente betalingen met de ANWB Creditcard, of zoek een geldautomaat in de omgeving van waar je op dat moment ook bent. Bekijk meer info.

ANWB Vakantiehulp App

In het buitenland is alles nèt even anders. Tanken in Italië, milieuzones in Duitsland, het alarmnummer in Ierland… Met de ANWB Vakantiehulp app vind je grotendeels offline snel antwoord op de meest gestelde vakantievragen. Gebruik 'm voor vertrek én op je bestemming. Deze app is gratis voor leden. Bekijk meer info