Dé 10 beste vakantie apps

Van gratis stadsplattegronden tot unieke restaurants

Ho! Stop! Ga niet op vakantie zonder onze reisapps. Of je nu op zoek bent naar een bistro waar oma de sterren van de hemel kookt, voordelige entreekaarten of een gratis stadsplattegrond, deze apps zijn app-solutely fabulous.    

1. CityMaps2Go: gratis (offline) stadsplattegronden

Is er nog iets gratis in deze commerciële wereld? Jazeker! De app CityMaps2Go geeft ook nog iets heel waardevols weg: (twee) gratis stadsplattegronden. Je kunt kaarten downloaden van wereldsteden als New York, Barcelona, Londen, Berlijn en Wenen. Dat betekent dat je zonder WIFI of mobiel netwerk moeiteloos je weg vindt naar het Rockefeller Center of de Weense Prater. Hoe cool is dat? Maar het wordt nog beter: je kunt een lijst opvragen van de populairste adresjes, van het best scorende park tot de bakker waar de rijen eindeloos zijn. Dat laatste is natuurlijk niet voor niets...

Download Citymaps2go voor Android  Download de Vakantiehulp app voor iOS

 

2. TicketLens: goedkoop naar de musical*

We blijven Hollanders op vakantie: altijd op zoek naar koopjes. De app TicketLens bedient je op je wenken. Als een digitale bloedhond speurt de app honderden websites af naar hét goedkoopste entreeticket voor The Lion King op Broadway - als musicals je ding zijn - of de laagste prijs voor een Street Food Tour in Rome. You name it, they have it. Het leukste vinden wij de hoeveelheid tips die je krijgt. Een fietstocht door Florence bijvoorbeeld. Daar hadden we nou nooit aan gedacht.

 Download de Vakantiehulp app voor iOS

 

3. Foursquare: het allerbeste ontbijtrestaurant

Wil je om acht uur's ochtends als een koning ontbijten in Den Haag? Of Milaan? Of waar dan ook? Geef de vijf aan Foursquare City Guide. Deze app weet feilloos waar je bent en ook dat je geen vijftien kilometer wilt lopen voor een broodje BLT. De adressen (voor ontbijt, lunch, diner, nachtleven en bezienswaardigheden) kregen allemaal een 'rating' van de appgebruikers. Deze superhandige lijsten zijn dus echt #nospon.

Foursquare voor Android  Download de Vakantiehulp app voor iOS

 

4. With locals: stappen met een inwoner

Niets ten nadele van reisboekenschrijvers, maar de échte kenners van de stad zijn natuurlijk de bewoners zelf. De app WithLocals biedt maar liefst 1200 Unieke Tours en Activiteiten met echte locals. Geef aan waar je heen wilt, hoe je gezelschap is samengesteld en of je interesse hebt in een kunsttour, kooklessen, de highlights of juist de onbekende attracties. Ook de prijsrange kun je instellen. Een wandeling met tien proeverijen in Lissabon kost bijvoorbeeld € 49,- per persoon. Schrijf ons maar in.

Foursquare voor Android  Download de Vakantiehulp app voor iOS

 

5. ANWB Vakantiehulp: op reis met allesweter

Betweters hebben we een broertje dood aan, maar deze allesweter-app mag gerust met ons mee op vakantie. Wat weet de app ANWB Vakantiehulp zoal op te lepelen? Tol- en brandstofprijzen in Europa bijvoorbeeld, een vakantiechecklist, route-informatie, lokale verkeersregels en - superhandig - een taalgidsje in 15 talen. Uiteraard vind je de ANWB Alarmcentrale moeiteloos met deze handige app. Inpakken en wegwezen dus!

Foursquare voor Android  Download de Vakantiehulp app voor iOS

 

6. Spotted by Locals: tips over alles-en-nog-wat

Lijkt op de voorgaande app, maar is het toch ook weer niet. De app Spotted by Locals biedt geen tours aan, maar laat locals hun meest waardevolle tip(s) voor de stad geven. Zo weet Ana uit Amsterdam dat je bij Community Kitchen MKZ op de Eerste Schinkelstraat een heerlijk vegan driegangenmenu scoort voor 5 euro. Kijk, dat zijn nog eens adresjes. Jeremy uit Montreal prijst met verve de kunstexpositie Belgo Visions aan met 'zillions of art pieces'. Deze luitjes weten waarover ze praten.

Foursquare voor Android  Download de Vakantiehulp app voor iOS

 

7. Vivino: vinoloog in broekzakformaat

Interessant staren naar de wijnkaart hoeft niet langer meer. Met de app Vivino scan je eenvoudigweg de complete wijnkaart en zie je meteen met welk flesje je je geliefde blij maakt. Wereldwijd telt de app 90 miljoen(!) beoordelingen, dus we mogen hier wel spreken van enige objectiviteit. Sta je bij de locale slijter, dan kun je het etiket scannen voor alle informatie over je gekozen slobbertje. Vivino is met kop en schouders de grootste wijncommunity ter wereld.

Foursquare voor Android  Download de Vakantiehulp app voor iOS

 

8. Polarsteps: 'Mam, hier ben ik'

Alsjeblieft, een reis(route)app waarbij je niets hoeft te doen! De app Polarsteps volgt automatisch je route en plaatsen die je hebt bezocht tijdens je trip. Neem je mobieltje gewoon mee in je zak en de app creëert automatisch (op een kaart) een schitterende route/reisverslag. Desnoods met zelfgemaakte foto's. Je kunt de route delen met je vrienden of familie, zodat ze je letterlijk op de voet kunnen volgen. Klein wondertje: zelfs in het vliegtuig ben je op te sporen.

Foursquare voor Android  Download de Vakantiehulp app voor iOS

 

9. Uber en Ola: goedkoop van A naar B

Ritje nodig van je hotel naar de airport van Las Vegas? Wat met de taxi 22 dollar kost, bedraagt met de Uber app nog geen 14 dollar. Downloaden dus, deze supersaver. En er is een nieuwe ster aan het firmament: Ola Cabs. Handig voor als je in Azië reist. Ola schijnt een stukje goedkoper te zijn én ze werkt supereffectief samen met de populaire fooddelivery dienst FoodPanda. Dus lekker eten én een voordelige autorit. Need we say more?

Foursquare voor Android  Download de Vakantiehulp app voor iOS

 

10. Rome2Rio: plan je route in een flits

Wow! We zijn niet minder dan verbluft door deze site. Tik je vertrekadres én aankomstadres in en de app Rome2Rio spuugt als de bliksem je volledige route uit. Welke bus of trein je moet nemen, hoe laat, hoever je moet lopen tussen de stations. Ook de vluchten worden vermeld, en de autoroutes. Plus de kosten van alle mogelijke vormen van vervoer. De app bestrijkt 160 landen, dus ideaal om je reis te plannen.

Foursquare voor Android    Download de Vakantiehulp app voor iOS

 


*Alleen te downloaden voor Apple apparaten.