5 tips voor zonnige strandfoto's

Een ontspannen vakantie op het strand. Met de kinderen, met z'n tweeën of gewoon in je uppie genieten van de (ondergaande) zon. Hoe je dat op camera vastlegt? REIZEN Magazine geeft je 5 tips voor de ultieme zonnige strandfoto.

Tip 1: Zoek naar focuspunten

Het strand is een mooie omgeving om foto’s te maken, maar het kan ook moeilijk zijn om bijzondere foto’s te maken. Zoek daarom een focuspunt voor je foto. Denk aan bijvoorbeeld voetstappen in het zand, een strandstoel, of het stukslaan van golven op een pier. Ook kleine dingen kunnen je foto interessanter maken. Probeer bijvoorbeeld eens in te zoomen op een schelp of een fles zonnebrandolie.

Tip 2: Zorg voor een rechte horizon

Omdat de horizon erg prominent aanwezig is op het strand, kan het voor vreemde foto’s zorgen wanneer de horizon niet recht staat. Probeer ook om de horizon iets uit het midden van je foto te houden, om een in tweeën geknipt effect te voorkomen.

3. Zorg dat je timing goed is

Een dagje op het strand draait om plezier maken en het is leuk als je foto’s dat weerspiegelen. Dat betekent dat je snel moet reageren op wat er gebeurt. Gebruik een sluitertijd van minimaal 1/250ste seconde. Het gebruik van autofocus is ook een goed idee, zeker wanneer je bewegende mensen fotografeert.

4. Pas op voor harde schaduwen

Als de zon fel schijnt, zijn harde schaduwen niet te voorkomen. Maar je kunt wel een aantal maatregelen treffen om het effect wat te temperen. Je kunt bijvoorbeeld je flits gebruiken om de schaduwen op gezichten iets uit te vlakken. De meeste mensen zullen geen reflectiescherm naar het strand meenemen, maar je kunt wel een witte handdoek gebruiken als reflector. Houdt de handdoek recht (en buiten het frame van je foto), op zo’n manier dat het zonlicht weerkaatst op het gezicht van degene die je fotografeert.

5. Aanbevolen spullen

Als je fotografeert op het strand moet je oppassen voor zand en water in je apparatuur. Zorg voor een cameratas of een plastic behuizing. Een UV-filter kan nuttig zijn voor bescherming van de lens en het verhogen van het contrast van je foto’s. Ook een polarisatiefilter kan voor betere foto’s met betere kleuren en contrast zorgen en helpt bovendien bij het terugdringen van schittering van zonlicht.

Bestel direct een cameratas of -hoes