Veilig zonnen - 5 tips

Zon slim: smeer jezelf in, bedek je huid en zoek de schaduw op

Wat vinden we het lekker, zo’n middagje bakken op het strand. Maar de zon is behalve onze vriend ook onze vijand. Misschien overbodig om te noemen, maar het aantal huidkankerpatiënten neemt schrikbarend toe. Smeer 'm naar het strand met deze vijf handige weetjes uit Kampioen 6.

1. Zonkracht te sterk?

Leer uit je hoofd: zonkracht. Het betekent niets anders dan de hoeveelheid schadelijke UV-straling die de aarde bereikt. Is de zonkracht hoog, tussen 12 en 15 uur, dan is een kwartiertje al voldoende om een lichte roodheid te veroorzaken bij een gevoelige huid. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding. Zorg er altijd voor dat je je goed insmeert met een hoge factor. Zo zorg je ervoor dat de huid niet verbrandt. Zonnebrandmiddelen bestel je heel eenvoudig online.

Kijk voor de actuele zonkracht op de website van het RIVM of die van het KNMI.

2. Niet te lang in de zon

Oma heeft gelijk: alles met te- ervoor is slecht, behalve tevreden. Te lang van het zonnetje genieten zorgt voor teveel UV-straling. Dat kan schadelijk zijn voor de huid. Op korte termijn verbranding, op lange termijn een versnelde veroudering van de huid én een grotere kans op huidkanker. Tip: smeren, smeren, smeren.

3. Zonkracht ook hoog op koude(ere) dagen

Grootste misverstand: schadelijke UV-straling steekt alleen op warme dagen de kop op. Fout! Ook op koele zomerdagen kan de zonkracht hoog zijn. De temperatuur heeft daar weinig mee te maken.

4. Zon is goed voor de botten

Zelfs de grootste brombeer knapt op van een mild zomerzonnetje. Ook je botten zijn dol op zon. Een klein beetje UV-straling is nodig voor de aanmaak van vitamine D. Vijf minuten in badkleding bij een hoogstaand zomerzonnetje is voldoende. Of een (half) uur fietsen, tuinieren of wandelen bij wisselende bewolking. Zorg ervoor dat je je altijd, ook op minder zonnige dagen, goed insmeert met een hoge factor. Zonnebrandmiddelen bestel je heel eenvoudig online.

5. Kinderhuid in de zon

Oei, ik groei! Dat geldt ook bij schadelijke UV-straling. Omdat de kinderhuid nog in de groei is, heeft de huid soms te weinig tijd om (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. Flink insmeren en niet de hele dag in hun zwembroekje laten rondlopen. Een t-shirt en een petje doen het halve werk. Kies bijvoorbeeld voor een zwemset of -shirt met UV-bescherming. Deze kun je bijvoorbeeld aanschaffen in onze webwinkel.

Meer informatie over de zon?

Als je meer informatie zoekt over hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen de zon, verwijzen we je graag door naar de website van KWF Kankerbestrijding: 'Wel zon, geen huidkanker'.

Meer informatie over gezond op reis