Dwars door de zonnige Algarve

Road tripping

Volg de Estrada Nacional 125 langs de zuidkust van Portugal. Deze oude weg gidst je van spectaculaire baaien naar lome dorpjes en de beste visrestaurants. De Kampioen vertelt je wat de beste plekjes zijn.

Tekst Jan Henk Zandberg foto's Frits Meyst

Ze zijn niet van de veiligheidshekjes in Portugal. Eén stapje naar voren, zo boven op deze duizelingwekkende klif bij Praia (strand) da Marinha en je duikelt tientallen meters naar beneden de baai in. Wel een fraaie baai overigens, één van de vele die de gekartelde kustlijn van de Algarve siert. Als je echter keurig blijft speuren naar het gemarkeerde pad op deze atletische wandelroute van Dos Sete Vales Suspenso – wat zoveel betekent als De zeven hangende Valleien – gebeurt er niets. Al is het raadzaam om jonge kinderen creatief aan te lijnen. De tocht is overigens net zo spectaculair als de naam ook doet vermoeden. Hij voert langs boogformaties en puntrotsen, die als vingers uit het water steken. Rond je de trip van elf kilometer succesvol af, dan word je beloond met een paradijselijk strandje.

En zo biedt elke spontane afslag van de belangrijkste kustweg in de Algarve, de Estrada Nacional 125, zijn eigen verleiding. Het kan een loom dorpje zijn, een toffe strandtent, een adembenemend uitzicht, een gigantisch waterpretpark en ja, we blijven natuurlijk realistisch, soms ook een obsceen betonnen hotelcomplex uit de jaren tachtig. De plaatsen en plekken die de 125 gratís (er is ook een tolweg, de A22) aan elkaar rijgt, zijn doorgaans prachtig, maar de weg zelf is eerlijkgezegd tamelijk rommelig. Hoewel? Vlak tegen de Spaanse grens komt de Estrada op adem. Richting het dorpje Castro Marim cruise je over de 125 opeens ontspannen tussen de bruine koeien, olijftakken en zinderende zoutpannen. In Castro Marim zelf domineren de muren van een kruisvaardersfort de witgepleisterde bebouwde kom.

Slenterstraatjes

Het blijft natuurlijk leuk en leerzaam om de burcht te bezoeken/beklimmen (toegang 1 euro), maar de belangrijkste charme van dit oostelijke deel van de Algarve is de kalmte en rust, die ook – iets verderop – aan het strand in het badplaatsje Altura heerst. Hier geen baaien, maar een brede zandvlakte, die gemakkelijk en vooral kindvriendelijk te bereiken is via een plankier door de de duintjes. Een drankje hier aan de Praia da Alagoa kun je prima doen bij het vriendelijke Restaurante Das Mares, dat vermoedelijk de schoonste toiletten heeft van Portugal, altijd een goede indicatie voor de kwaliteit van de keuken. Ideaal draaipunt voor deze stillere hoek van de Algarve is het stadje Tavira, dat een light-vorm van toerisme kent. Je hoeft er geen massa witte driekwart broeken te trotseren om rustig door de oude (boven)stad te dwalen. Kijk wel even uit in het tot een weelderige botanische tuin getransformeerde oude Arabische kasteel. De trappen zijn – hoe herkenbaar – niet voorzien van enige balustratie. Een veiliger uitzicht heb je vanuit Restaurante & Piano Bar A Ver Tavira ernaast, met een ruim balkon, dat hoog boven het centrum zweeft.

Een biertje drinken aan de Rio Gilão met de Ponte Antiga (een historische brug met zeven bogen) in het vizier, doe je daarnaast op het terras bij restaurante Beira Rio. In de aanpalende bar The Black Anchor kun je – indien noodzakelijk – terecht voor gratis topvoetbal (en rugby) op betaalkanalen. Uiteraard wemelt het in de slenterstraatjes van Tavira van de winkeltjes (vooral souvenirs in, van én met kurk zijn populair), maar voor het hardcore shoppen kun je beter een aftakking van de 125 pakken naar Loulé. Hier staat een prachtige markthal, die aan het begin van de twintigste eeuw volgens Moorse tradities is opgetrokken, inclusief halve maantjes op de vier torens. Van binnen is de markt, die op zaterdagen uitpuilt tot buiten de hal, gemoderniseerd, maar de producten zijn traditioneel: van de versgevangen sardines tot piri piri (pepers) en van handtassen (van kurk, ja) tot geurende koffie.

Vistovenaars

En verder gaan we weer over de Estrada Nacional 125, tussen het sloffende agrarische verkeer, de treuzelende campers en al die flottieljes aan onzekere toeristen in kleine huurauto’s. Eén ding scheelt: dit is met afstand de meest zonnige route van Europa. Meer dan drieduizend uur per jaar schijnt de zon in de Algarve. Samen met dat klare licht, die diepblauwe oceaanlucht, dat laid back-sfeertje en de rijke palmenvegetatie, zou je de Algarve het Californië van Europa kunnen noemen. Dat geldt zeker voor Praia do Beliche bij het westelijk gelegen Sagres. Dit is een waar reservaat voor coole surfdudes, die op hun board in de branding op die ene magische golf wachten, terwijl hun kortgespijkerbroekte vriendinnetjes aan het strand chillen. Populaire hangout is hier een houten keet, Bar Beliche, die lukraak tegen de klif lijkt getimmerd en waar het lokale bier in blik aan blonde rasta’s wordt geserveerd. So California, eh, Algarve. In een regio waar het strandseizoen tot diep in oktober duurt, heerst er toch een stilzwijgende competitie van wie kent het mooiste strandje. Laten wij ook een poging doen met een aanbeveling voor Praia dos Três Irmãos, een trés chic baaitje met strand. Vermoedelijk zit hier ook het aangenaamste restaurant van de Algarve verscholen, Caniço. Het tentje is letterlijk uit de rots gehakt en biedt over twee intieme verdiepingen uitzicht op de baai. Bestel vooral de gegrilde vis bij de op Barack Obama-lijkende ober. De Portugezen zijn ware vistovenaars. Ze eten er niet voor niets 60 kilo per jaar per persoon van.

Gouden dag

Midden tussen deze qua look & feel zeer diverse stranden aan de Estrada 125 ligt de stad Lagos, dat zijn vriendelijke karakter (net als het oostelijke Faro) temidden van al die bezoekers heeft behouden, zeker binnen de muren van de oude binnenstad, waar het wemelt van de eettentjes (ook veel Indiase restaurants, voor de vele Engelse gasten) en waar het bovendien ook prima shoppen is. Zaakjes als O Caixote en Lladró O Lago aan de Rua 25 De Abril bieden grappige snuisterijen met een licht nautisch thema, die een Vinex-interieur zeker kunnen opleuken. Hoe besluit je een dag in de Algarve? Stap in de auto en rijd de Estrada Nacional nog één keer helemaal af, naar één van de meest westelijke puntjes van het Europese vasteland, Cabo de São Vicente. De route erheen over een gigantisch rotsplateau is indrukwekkend en bij de vuurtoren verzamelt zich immer een meute om de zonsondergang te bekijken. Hét ritueel om van dat laatste lichtuur van weer zo’n gouden dag aan de Algarve te genieten. Let in de schemer wel een beetje op, dat je niet prompt de Atlantische oceaan inschiet, want nee, hekjes hebben ze hier ook niet.

Vind je weg… In de Algarve

De zon heeft vrij spel in het zuiden van Portugal. Tegelijkertijd wordt het er zelfs hartje zomer dankzij de verkoelende zee en het eeuwige briesje zelden warmer dan 30 graden. Ideaal zijn de 69 stranden met de blauwe vlag, dus schoon.

4 Kampioen-tips

1 Boottochtje Een kustlijn die zo wereldberoemd is, als die aan de Algarve, vraagt, nee, sméékt erom verkend te worden per boot. Je kunt een tochtje maken langs de kliffen en rotsformaties en – heel leuk – door de grotten. Minstens zo enerverend is het spotten van dolfijnen, iets verder uit de kust.

2 Silves Even genoeg van het strand? Maak dan een uitje naar Silves, oftewel de Moorse Parel van de Algarve. Het plaatsje, even boven Lagoa, heeft de bijnaam te danken aan haar (puntgave) Moorse kasteel, dat vanaf de toegangsweg trots met haar roze zandstenen muren boven de bebouwing uittorent.

3 Faro Faro is vermoedelijk alleen de plek waar je landt en weer opstijgt, maar de hoofdstad van de Algarve kent een fraaie oude binnenstad, inclusief kasteel. Aan het water ligt de hippe tent O Castello, waar de charter-Boeing 737’s spectaculair overheen scheren. De vortex-winden doen hier létterlijk je haren wapperen. Rua do Castelo 11, Faro.

4 Zoomarine Een waterpretpark, een beachclub en een soortement dolfinarium in één, dat is Zoomarine. En maak je geen zorgen over het dierenwelzijn. Deze attractie beschikt ook over een opvangcentrum voor dolfijnen en zeehonden, die ooit zijn aangespoeld. Estrada Nacional 125 (ter hoogte van kilometer 65), Guia, Albufeira.

Ledenaanbieding

Fly-drive Algarve

Ontdek het mooiste vcan de Algarve met deze fijne fly-drive van ANWB Zonvakanties. Met een huurauto maak je prachtige uitstapjes naar Loulé, Faro, Sagres en Lagos met haar prachtige rotsachtige kustlijn.

Meer informatie en boeken