6x Doen in Porto

Fietsen, wandelen, klimmen, een tochtje maken per tram, trein of boot: legio mogelijkheden of je meer of minder actief te ontspannen in Porto. Lekker sardines eten op een terras, na een tochtje per tram of fiets langs de Douro. Of een wat langere trip per boot of trein. Keuze genoeg in Porto.

Een rit maken met tramlijn 1 langs de Douro

Porto telt nog drie oude tramlijnen die zich charmant knarsend een weg door de stad banen. Lijn 1 loopt parallel aan de Douro naar de kunstwijk Foz do Douro. Een rit met mooie uitzichten. Op de eindhalte, Rua do Passeio Alegre, draait de machinist alle rugleuningen van de stoelen weer de andere kant op. Je wilt tenslotte wel vooruit rijden… 

Gegrilde sardines eten aan de kust

De kustdorp Matosinhos zou je ‘het Scheveningen van Porto’ kunnen noemen. Jawel, het heeft een aangename wandelboulevard. Maar Matosinhos is ook beroemd als een van de grootste sardientjeshavens ter wereld. Wie zin heeft in vers geroosterde sardientjes is hier aan het juiste adres. En verder? Terrassen, cafés, restaurants, disco: het is er allemaal.

Op de Linha do Douro stappen

De mooiste treinroute van Portugal vertrekt vanaf het São Bento-station en voert 203 kilometer langs de Douro, tot aan Pocinho (enkele reis ca. 3,5 uur). De treinramen bieden indrukwekkende uitzichten op de wijnterrassen die tegen de oevers zijn aangelegd. Niet alleen het traject zelf, maar ook de stations die eraan zijn gelegen, zijn dikwijls bijzonder de moeite waard. Het allermooist is het station van Pinhão met zijn schitterende azulejos. www.cp.pt 

Fietstocht maken naar Afurada

Een fiets huren, een eindje langs de Douro fietsen, dan het veerpontje Flor do Gás nemen naar de zuidoever en vervolgens belanden in het vissersdorpje São Paulo do Afurada terechtkomen, zoals de volledige naam luidt. Klinkt dat goed? Verder fietsen langs het natuurreservaat richting zee kan, maar je kunt natuurlijk ook lekker op een terras neerstrijken. Fiets huren kan via o.m. vieguini.pt en portorentabike.com  (Een iets uitgebreidere routebeschrijving en oriëntatiekaartje vind je in de ANWB Extra-gids Porto.)

Varen over de Douro

‘Negen maanden winter, drie maanden hel.’ Zo beschrijven Portugezen het microklimaat dat rond de Douro heerst. Wat doen ze hun rivier onrecht! Het kan hier in juli en augustus heet zijn, maar in de voor- en nazomer is een boottocht van een of twee dagen over de rivier een waar genoegen. Er zijn ook kortere trips, maar de rivier wordt pas echt mooi als in het binnenland de wijnterrassen in zicht komen. 

Torre dos Clérigos beklimmen

Je moet er 225 traptreden voor omhoog, maar dan heb je ook een majestueus uitzicht. De 76 meter hoge Torre dos Clérigos was lange tijd het hoogste gebouw van heel Portugal en was vroeger een belangrijk baken voor zeelui. Als je toch in de buurt bent, is het de moeite waard om een kijkje te nemen in het Fotografiemuseum, gevestigd in de Cadeia da Relação, een gevangenis die tot aan de Anjerrevolutie in gebruik was. Naast fototentoonstellingen is er in het museum een grote collectie fototoestellen te zien.

TIP: ANWB Extra reisgids Porto

Dit en nog veel meer tips vind je in onze handige ANWB Extra reisgids Porto. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief uitneembare kaart.

ANWB Reisgids Porto online bestellen

Een stedentrip naar Porto boeken

Wil je Porto met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Porto

Speciaal voor jou geselecteerd