Vakantie Madeira en Azoren

Gevormd door vulkanische oprispingen

De eilandengroepen van Madeira en de Azoren liggen in de Atlantische Oceaan maar wel ver uit elkaar. Er wordt Portugees gesproken (op de Azoren vaak in een soort dialect) en de band met het Portugese vasteland is sterk. Sinds 1976 hebben ze beiden wel een soort zelfbestuur.

Het zeer bekende bloemeneiland Madeira is sinds jaar en dag in trek bij vooral oudere (Britse) toeristen. Zij genieten van het milde weer en het sprookjesachtige landschap. De negen bewoonde eilandjes van de Azoren zijn nog zeer onbekend. Beide eilandgroepen zijn gevormd door vulkanische oprispingen.

Attracties en evenementen in Madeira en Azoren

Je zult geen grote topattracties aantreffen op de eilanden in de Atlantische Oceaan. Wel is diezelfde oceaan een soort 'dierentuin' voor de bezoeker van Madeira en vooral de Azoren. Je kunt hier namelijk scheep gaan om op watersafari te gaan naar verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Vanuit Lajes de Pico op de Azoren, word je per schip naar de walvissen geleid. Ook de ontmoetingen met dolfijnen zijn spectaculair omdat de 'flippers' heel dichtbij komen. Het eiland Terceira (Azoren) is elke zomer de plaats waar stierengevechten worden gehouden. Dat gebeurt niet in een arena maar gewoon op straat.

Bezienswaardigheden in Madeira en Azoren

Madeira loopt voorop als het gaat om mooie tuinen en kleine parken. Vooral de bloemenweelde spreekt aan. Je vindt die tuinen vaak bij aantrekkelijke quinta's (landhuizen). Zeer bezienswaardig is het landschap van het hoofdeiland. Er zijn diverse prachtige uitzichtpunten zoals de Eira do Serrado bij Curral das Freiras. Maar ook de kerken en kapellen hebben vaak iets extra's. Zo is de Capela dos Reis Magos bij Calheta bijzonder rijk versierd. Funchal is de museumstad van het eiland. Bij de Azoren is het eerder de natuur die bezienswaardigheden biedt dan de bebouwing. Zo zijn er vulkaankegels, kratermeren en het sprookjesachtige Sete Cidades.

Tips

Militaire architectuur
Het historische centrum van Angra do Heroísmo op Terceira (Azoren) staat op de Werelderfgoedlijst. De 400 jaar oude fortificaties - San Sebastião en San Filipe - zijn unieke voorbeelden van militaire architectuur.

Engenho do Mol
Bij de imker in Calheta (Madeira) kunnen kinderen honinggebakjes proeven en krijgen ze uitleg over honing.

Centro de vulcanismo
In São Vincente (aan de noordkust van Madeira) kun je afdalen in vulkanische grotten. Breng ook een bezoek aan het museum waar films worden vertoond over de geologische evolutie van de grotten en vulkaanuitbarstingen.

Cabo Girão (Madeira)
Met een kabelbaan kun je naar de kaap, het hoogste voorgebergte van Europa, met een mooi en leuk strand. Op Madeira zijn nog meer kabelbanen en liften die je kunt uitproberen voor een mooi uitzicht.

Museu da Indústria Baleeira

In het stadje São Roque is een voormalige fabriek omgetoverd tot een industrieel museum, waar ketels, ovens en machines laten zien hoe walvisachtigen werden verwerkt tot olie en meel.

Dorpen en steden in Madeira en Azoren

Lieflijk, schoon, gezellig en buitengewoon fleurig, zo laten de dorpen zich op Madeira omschrijven. Je ziet er schilderachtige dorpen die als adelaarsnesten tegen de rotswand gedrukt zitten. Dorpen vol romantische trapstraatjes, poortjes en overhellende balkonnetjes. Funchal is de grootste en meteen ook de enige echte stad van Madeira. De meeste dorpen tref je aan op de zuidelijke hellingen van het eiland. Op de Azoren zien de dorpen er als witgewassen kleinoden uit. Je ruikt en hoort er bijna overal de zee.

Eten en drinken in Madeira en Azoren

Tips

Vinho do pico
Het eiland Pico (Azoren) produceert deze kwaliteitswijn vanaf eind 15e eeuw. In het Museo do Vinho kom je meer te weten over de geschiedenis van de wijn, die al geliefd was bij Russische tsaren.

Espada
De zwarte degenvis wordt op grote diepte rond Madeira gevangen. De vis wordt gebruikt in veel gerechten, onder meer in combinatie met banaan.

Espetada em Pau de Lauro
Op Madeira is dit een echt traditioneel gerecht. Het rundvlees wordt boven een houtvuur gerookt en aan een spies (laurierstok) geregen.

Bife de Atum a Medeireens
In de wateren van Madeira wordt nog veel tonijn gevangen. Deze wordt gegrild en met een groene salade en Madeirese roos opgediend.

Zeevruchten
De zeevruchten van de Azoren zijn van prima kwaliteit, zoals de 'cracas' en de 'cavaco', een soort langoest met een heerlijke zachte smaak.

Zoete hapjes en veel vis

Het ontbijt op de eilanden is vrij karig. 's Middags kan op Madeira de tearoom overal worden bezocht. Het echte avondeten wordt vaak pas rond negen uur 's avonds genomen. Vanouds was Madeira een suikerrieteiland. Nu nog biedt het eiland mierzoet lekkers zoals de flan, een zoete eierpudding. Op de Azoren is vis nog belangrijker dan op Madeira. De restaurants zien er hier soms niet uit, de schotels wél. Van de vis is vooral de bacalhau, de gepekelde kabeljauw, zeer populair. Van de wijnen is de versterkte Madeirawijn bekend. Op de Azoren wordt alleen wat eenvoudige landwijn gemaakt.

Kamperen: zeer weinig én eenvoudige campings

Het houdt niet over op Madeira en de Azoren voor de kampeerder. Een van de weinige campings op Madeira is het Parque de Campismo bij Porto Moniz. Ook op de Azoren wordt niet vaak gekampeerd. De campings zijn zeer eenvoudig. Je vindt iets betere op Sâo Miguel (Nordeste) en Sâo Jorge (Urzelina). Op Madeira kun je 'wild' kamperen. Bijvoorbeeld in de bossen van het bloemeneiland of op de hoogvlakte. Veel terrein helt teveel voor de tent. Op de Azoren zijn enkele campings. Ook zijn er plaatsen voor campinggasten bij zwembaden en op andere aangewezen plekken.

Kunst en cultuur in Madeira en Azoren

Madeira dreef een tijd goede handel met Vlaamse kooplieden. Die kochten hier suiker en betaalden soms met schilderijen van hun Vlaamse meesters. Het heeft naast een suikermuseum ook een goede collectie kunst opgeleverd (Musea de Arte Sacra, Funchal). Het belangrijkste stempel hebben de Portugezen gezet. Onder meer met mooie, gepleisterde witte kerken. Madeira is verder bekend om de vele, kunstzinnige tuinen met een overdaad aan bloemen. Op de nog steeds zeer gelovige eilanden van de Azoren behoren de kerken tot de mooiste monumenten. Vooral de barokkerken vallen op.

Natuur in Madeira en Azoren

Het landschap van beide eilandengroepen is betoverend mooi en zeer dramatisch. Vooral Madeira lijkt als een podium uit de oceaan te komen. Loodrechte kusten, duizelingwekkende afgronden, neerstortende watervallen. Er is bijna geen autoweg vlak in dit steile landschap. Vanaf een centrale, ietwat kale hoogvlakte gaan smalle dalen naar beneden, richting zee. Het hele eiland lijkt één grote bloemenzee. Met agaves, flamingobloemen en paradijsvogelbloemen waarboven weer palmen wuiven. De Azoren hebben een landschap met vele tinten groen. Het landschap is opgedeeld met lange, kronkelende heggen en donkere, stenen muurtjes. Vooral de grote kraters van de Azoren zijn indrukwekkend.

Overnachten in Madeira en Azoren

Van beide eilandengroepen is vooral het hoofdeiland Madeira ingericht op toerisme. Hier vind je verreweg de meeste hotels, pensions en appartementen. Grote vakantiewoningen ontbreken bijna geheel op zowel Madeira als ook de Azoren. Heel speciaal is een overnachting in een quinta (een landgoed, patriciërshuis). In de oude kernen van plaatsen vind je de pensões (pensions) waar eenvoud koning is. Op de Azoren wordt het vaak wat avontuurlijker logeren. Je neemt hier genoegen met veelal eenvoudige hotelletjes en andere onderkomens.

Uitgaan in Madeira en Azoren

Madeira is internationaal georiënteerd en biedt veel meer uitgaansmogelijkheden dan de Azoren. Funchal heeft de meeste horeca. Aan de Avenida do Infante vind je het Casino de Madeira. In de stad zijn diverse leuke fadokroegjes waar de 'smartlap van Portugal' wordt gezongen. Er zijn ook leuke kunstenaarscafeetjes en vrolijke terrassen. In de kleinere stadjes zijn ook discotheken. Aan de kust vind je her en der gezellige cafés aan zee. De Azoren hebben geen bijzonder uitgaansleven. 's Avonds kun je het beste uitgaan in Ponte Delgada (São Miguel).

Winkelen in Madeira en Azoren

Vooral de orchideeën en de paradijsvogelbloemen van Madeira's bloemenshops zijn opvallend. De kostbare en fijne borduurwerken vormen een mooi souvenir. In de Rua dos Murcas van Funchal is het mooiste borduurwerk van Madeira te koop. Ook rieten manden worden nog veel gevlochten. In de kleinere steden zijn ook echte Madeiradingetjes te koop: wollen truien, aardewerk en de sterke madeirawijnen. Sommige mercado's (markten) zijn bijzonder kleurrijk zoals die van Ribeira Brava. De Azoren zijn bekend om de theesoorten, de aguardente (sterke drank van Pico), de zoete ananaslikeur en met de hand gemaakte kleinoden zoals kandelaars, blauw-wit keramiek en bewerkt walvisbeen.

Zon, water en strand

Madeira is geen echte strandbestemming. Er zijn wel mogelijkheden in zee te baden maar echte grote stranden zul je er niet aantreffen. Wel kleine zandstrandjes van zwart lavazand en eigenaardige 'zwembaden'. Zo wordt graag gebaad in de zeewaterpoelen van Porto Moniz, een soort uitgediepte schotels in vulkaansteen. Wil je wel naar het grote strand? Dan vaar je vanaf Madeira naar het buureilandje Porto Santo waar acht kilometer goudgeel strand wacht. Ook de Azoren hebben geen costa's (toeristenkusten). Wel zijn er stranden. Sommige verdwijnen per seizoen geheel, andere zijn zwart.

Tips

Madeira
De steile landschappen eindigen in hoge kliffen en de stranden worden door pontons begrensd. In de heldere rustige zee kun je goed zwemmen.

Porto Meniz
Porto Meniz (Madeira) is vooral bekend vanwege de natuurlijke zwembaden en de grillige kust met lavarotsen. Bij vloed overstromen de rotsen en worden de zwembaden gevuld.

Biscoitos
Op Terceira (Azoren) is zwemmen tussen de lavarotsen van Biscoitos een bijzondere ervaring. De natuurlijke zwembaden zijn hier ontstaan na vulkaanuitbarstingen.

Dolfijnen
Onder meer rond Pico (Azoren) kun je met een boottocht dolfijnen, potvissen en met enig geluk zelfs walvissen spotten.

Porto Santo
De goudkleurige en zandvlakten van Porto Santo, dat deel uitmaakt van de archipel Madeira, zijn bekend vanwege de therapeutische werking.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Portugal