Ponte 25 de Abril

Als liefhebber van bruggen, was ik in Lissabon onmiddellijk verkocht. Hoog, imposant en rood. Komt de brug je bekend voor? Dat is niet zo gek. De Ponte 25 de Abril is een regelrechte kloon van San Fransisco's Golden Gate bridge en is gebouwd door dezelfde Amerikaanse architect.

In 1966 was de Ponte 25 de Abril klaar, toen nog Ponte Salazar geheten, naar de dictator die de brug in 1962 liet bouwen. De indrukwekkende brug is 3 kilometer lang en 70 meter hoog. In 1974 is de brug omgedoopt tot Ponte 25 de Abril naar de dag van de Anjerrevolutie.

Tot 6 augustus 1966 kon men vanuit het zuiden alleen per boot naar Lissabon, totdat deze enorme brug met een totale lengte van 3222 meter en vier rijbanen werd geopend. De 70 meter hoge Ponte 25 de Abril verbindt Lissabon met Almada. De brug kon na verloop van tijd het drukke verkeer niet meer verwerken, zodat er twee extra rijbanen en een spoorbaan onder de rijweg zijn toegevoegd.

Christusbeeld bij de Ponte 25 de Abril

Het Momumento Cristo Rei staat zeer opvallend bij de toegang tot de brug. Het beeld is geïnspireerd op het Christusbeeld van Rio de Janeiro en werd hier in 1959 neergezet als teken van dank voor het feit dat Portugal niet bij de Tweede Wereldoorlog betrokken was. De sokkel is 82 meter hoog, het beeld zelf nog een 28 meter. Je kunt met een lift naar boven, waar je vanaf een terras een prachtig uitzicht hebt op Lissabon.

Mooiste uitzicht op de Ponte 25 de Abril

Het mooiste uitzicht op de Ponte 25 de Abril heb je op het terras van restaurante Ponto Final (aan de overkant van de Taag, te bereiken met de veerboot, vaart elke 20 minuten). Bij aankomst in Cacilhas loop je gelijk naar rechts, langs de ietwat shabby kade. Na ongeveer 10 minuten kom je uit bij een geweldig terras met gele parasols en een prachtig uitzicht op Ponte de 25 Abril.

Jouw eigen stedentrip Lissabon boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Lissabon met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Samen met Stedentrips.nl kiezen we de tien beste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Lissabon