De achtertuin van Lissabon: om te zoenen!

Kampioen april 2018

Op het Praça do Comércio, missschien wel ’s werelds mooiste plein, begint onze toer door de ‘achtertuin’ van Lissabon. Een rit vol romantiek en mirakels.

Tekst: Nanda Raaphorst | Beeld: Hans Zeegers

Een lentebries, lammetjeswolken, het blikkeren van de Taag. Lissabon ontwaakt. Over een fraai mozaïek van zwart-witte steentjes wandelen we over het Praça do Comércio naar de Taag. Op de nieuwe boulevard slenteren verliefde stelletjes, op de rivier dobberen bootjes. Kan het nog romantischer? Studente Anne hoeft niet lang na te denken over haar top-3 van dingen die ze wil doen in Lissabon: toeren met tram 28, het kasteel van São Jorge bezoeken en als toetje een ginjinha drinken, het beroemde kersenlikeurtje. ‘En doe dat op het Largo de São Miguel,’ zegt ze, ‘een supermooi pleintje in Alfama, dé wijk van de fado.’ Haar vriend Sérgio knikt instemmend.

Kitsch of kunst

Met stramme kinderkopjeskuiten (draag makkelijke schoenen in Lissabon!) wandelen we de volgende dag door de tuinen van Queluz. Het paleis, een halfuurtje rijden van Lissabon, is geverfd in wattenbollenkleuren en versierd met rococo-krullen. De tuinen lijken op die van Versailles en dat was precies de wens van de bewoonster, Maria I. ‘Ze werd in 1777 de eerste koningin van Portugal, maar werd vooral bekend als Maria de Krankzinnige’, weet onze gids. ‘Krankzinnig?! Of misschien gewoon depressief. Ze verloor in korte tijd een aantal geliefden. Niet zo vreemd dat je dan instort toch? Alleen wisten ze toen het verschil tussen depressief en gek nog niet.’

Onze volgende paleis-stop is in Sintra. We zien het Palácio Nacional de Sintra van een afstand al, hoog op de top van een heuvel, de torens in felgeel en hardblauw. De bouwstijl is een allegaartje - kunst of kitsch is de vraag - maar de eeuwenoude varens in de tuinen zijn echt, net als de busladingen toeristen die zich door de nauwe kasteelgangen persen. Tussen ronkende tuk tuks, vol studenten en knuffelende stelletjes, tuffen we de berg weer af. Nu richting Cascais, een móetje als je van romantische badplaatsjes houdt. Het heeft oplopende straten met spetterend witte villa’s en vissershuizen. En in een perzikrood museum hangt werk van Paula Rego, een van Portugals beroemdste schilders. Onderweg erheen stoppen we in Cabo da Roca. De 140 meter hoge klif is het westelijkste puntje van het Europese vasteland. ‘Als je vanaf hier rechtdoor zwemt, kom je uit in New York’, vertelt een toerist. Maar onze plannen zijn anders.

Hipsters en smoothies

Witte huisjes, stovend in de zon, een handvol visrestaurantjes en een uitzicht tot vér. Hoog boven zee ligt het dorp Ericeira te lonken. ‘Denk de toeristen weg en Ericeira is een droomdorp’, zegt de aardige eigenaar van Ourice Terrace. Hij serveert smoothies en smeuïge avocadosandwiches, terwijl in de diepte de zee op de kliffen beukt. ‘Dáár ligt Peniche’, wijst hij.

Het stoere vissersdorp is ons volgende doel. We stappen uit, de zon staat al laag. Wat meteen opvalt is het zonnebloemgele fort dat een lange schaduw over de straten werpt. ‘Letterlijk en figuurlijk’, vertelt gids Léon. ‘Het werd in 1557 gebouwd om Portugal tegen indringers te beschermen, maar tijdens het bijna veertig jarige regime van Salazar was het een gruwelijke gevangenis. Overigens stierf de dictator aan een hersenbloeding doordat hij niet óp maar naast zijn stoel neerplofte.’

Léon stroopt zijn mouwen op. Gespierde armen. Tegenwoordig zit Peniche in de lift als stad van de wereldkampioenschappen golfsurfen. Dare devils van wereldwijd strijken neer langs de kust. Ook in Nazaré, even verderop. We zien de huisjes, uitgestrooid op een dertig meter hoge klif. ‘In de winter heb je kans op de big surf’, vertelt Léon, een extreme golf van tweeëndertig meter hoog.’

Heel veel boeken

Een heel ander verhaal is boekendorp Óbidos, een vestingstadje in het achterland van Peniche. We slenteren in file door de kinderkopjesstraten. In 2015 werden er duizenden boeken heengebracht met als doel het slaperige gehucht nieuw leven in te blazen. Dat is gelukt, jaarlijks trekt het dorp anderhalf miljoen bezoekers. De boekenminnaars leggen het echter af tegen de aantallen gelovigen die Fátima aandoen. Die heeft immers een wereldberoemd mirakel!

Op haar knieën schuifelt een bezoekster voorbij, haar man houdt haar hand vast. Het oversteken van het immense plein van Fátima kost zo uren. Pelgrims bezoeken het bedevaartsoord sinds in 1917 aan drie kinderen een engel verscheen, gevolgd door María die drie voorspellingen deed. ‘Allemaal uitgekomen’, glundert gids Linda. In mei 2017 verklaarde paus Franciscus de kinderen heilig, een gebeurtenis waarbij de hele wereld meeleefde.

Santarém, parel van de gotiek én zetel van een reeks koningen, moet met een sterke troef komen om ook nog wat volk te trekken. ‘Die hebben we!’, zegt Jorge, ‘ons gastronomie-festival. Dan komen er top-koks uit alle streken van Portugal.’ We fantaseren met hem mee. Gedekte tafels langs de glinsterende Taag, het kasteel van Santarém romantisch verlicht, een zwoel briesje, fado en vinho. Anne en Sérgio zijn er ook. Hij fluistert iets in haar oor. Anne knikt … en weg zijn ze.

3x zéker doen in Lissabon

  1. Mercado da Ribeiro, Lissabon: Schuif aan op hoge barkrukken en smul van lekkere en goedkopere ‘wereldhappen’. Na 19 uur dé hangout voor hip Lissabon en heel veel happy toeristen.
  2. Van klooster naar wijngoed: We willen niets missen, van het schitterende klooster van Mafra met 1200 kamers tot het wijngoed Adega Mãe in Torres Vedras (www.adegamae.pt). Met onze all-inclusive huurauto van Sunny Cars bezoeken we talloze bezienswaardigheden. 100% verzekerd en geen kosten achteraf. 
  3. Romantiek in boot of ballon: Toeren op de Taag kan o.a. met de schepen Leão Holandês en de Westenwind van de Nederlanders Dick Willem en Heleen Gesink. Liever in een ballon? Probeer die van Pascal Santos.

Meer zien en doen in Lissabon en omgeving? Bekijk onze top 10 tips of bestel de ANWB Wereldreisgids Portugal.

Zin gekregen in het prachtige Portugal?

Kies voor een autorondreis door Portugal met ANWB Ledenreizen. Ervaar de veelzijdigheid van Midden-Portugal. De paleizen van Sintra, heerlijke stranden, schitterende natuur, het klooster van Batalha en Lissabon, de stad van de fado. 

Bekijk Kampioen-aanbieding Portugal

Meer lezen over Lissabon?

Speciaal voor jou geselecteerd