De twee leukste wijken in Lissabon: Baixa en Bairro Alto

Kampioen september 2017

De twee leukste wijken van Lissabon

Een verschil van dag en nacht. Letterlijk. Slenter overdag door de mooie winkelstraten en pleinen van Baixa. En zoek het ’s avonds hogerop in Bairro Alto om te dansen tot diep in de nacht.

Tekst Bas van Oort en Inge Mink, fotografie Bas van Oort en Maarten Stolp

Geen stress, neem de tram!

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De knalgele tram 28 voert je langs talrijke highlights (inclusief de superwijken Baixa en Bairro Alto) én hij ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit!

Trammetje, trammetje, waar gaan we naartoe? De beroemde wijk Belém is een logisch begin van onze ontdekkingstocht. Ooit was Lissabon de hoofdstad van de wereld, en in Belém zie je die gloriedagen nog terug. Het opvallende monument Torre de Belém was de plek waar zeevaarders op ontdekkingsreis gingen. Iets verderop staat het klooster Mosteiro dos Jerónimos. Loop daar zeker naar binnen, de pracht is adembenemend.

Smalle straatjes

Het mooie van de tram is dat die je al het fraais van Lissabon laat zien. Lijn 28 rijdt door Alfama, het oudste deel van de stad. Aan de voet van het Castelo de São Jorge slinger je dan door de smalle straatjes. Twee wijken zijn echt de moeite waard. Baixa overdag en Bairro Alto ’s avonds, voor fado en dansen tot diep in de nacht.

Oase van rust

Iets verderop vind je de botanische tuin van Lissabon, een oase van rust. In de straat aan de voet van de tuin barst het van de leuke winkeltjes. En als je daar toch bent: een van onze favoriete restaurants is A Cevicheria. Spartelverse vis!

Browse...

3 x Baixa

1. Bestel een bica

Drink je bakkie als een local. Bestel een bica, loeizwarte koffie. Natuurlijk in het mooiste Art Deco-café van de stad: Café Nicola aan het populaire plein Rossio.

2. Modemonster

Fashionlovers krijgen waar voor hun geld in het kolossale mode- en designmuseum MUDE, gevestigd in een oud bankgebouw. Vergaap je aan de collecties van Gaultier of Yves Saint Laurent en geniet van de industriële sfeer. Kenners noemen dit het beste modemuseum ter wereld.

3. Vlieg eropuit

Benieuwd naar de omgeving van Lissabon? Pak de trein vanaf station Rossio naar bijvoorbeeld Sintra met z’n paleizen, kastelen en (prima) visrestaurants.

3 x Bairro Alto

1. EETbelevenis

Eten moet een pleziertje zijn, los van allerlei conventies. Dat is het adagium van het slaap- en eetimperium The Independente Collective. Twee van onze favoriete smuladressen: The Insólito en The Decadente.

2. Oogstrelend

Nou zeg, vraag je om één uitzichtpunt, krijg je er tientallen! Da’s het voordeel van een heuvelachtige stad. Vanaf het uitkijkpunt São Pedro de Alcântara blíjf je staren naar de duizenden eeuwenoude daken.

3. Pupperdepup

Ben je bang de allerleukste club mis te lopen? De Lisbon Pub Crawl voert je in vier uur langs trendy drankadresjes in o.a. Bairro Alto. Leefijd deelnemers: aan de goede kant van 30.

Ledenaanbieding

Heerlijk struinen door Lissabon

4 dagen vanaf € 549,- p.p.

Schitterende gebouwen, smalle straatjes, prachtige fonteinen en gezellige pleinen. Geniet ook van de heerlijke mediterrane keuken en laat je meevoeren op de klanken van de fado, het Portugese levenslied.

Wat krijg je?

Je vliegt rechtstreeks naar Lissabon en verblijft 3 nachten in viersterrenhotel Mundial. Het hotel is gelegen in het historische centrum van Lissabon aan het plein van Martim Moniz en op enkele minuten lopen van de charmante stadswijken Alfama en Bairro Alto. Het hotel beschikt over een lounge, receptie, bar, restaurant en dakterras met panoramisch uitzicht.

Meer informatie en boeken