Vakantie Estremadura, Ribalajo en Setúbal

Een rijke historische erfenis

Lissabon, de hoofdstad, is de spin in het web van deze streken in Midden-Portugal. Geen Parijs of New York, maar een gemoedelijke, relaxte, verfrissende dwaalstad op heuvels. Met een beloopbaar centrum, weinig hoogbouw en schilderachtige volkswijken.

Het prijspeil is aangenaam. Ook aan hoogtepunten is er geen gebrek. Cultureel gezien biedt Lissabon en zijn wijde omgeving het summum van zijn rijke historische erfenis: Alcobaça, Batalha, Sintra, Fátima, Tomar … Je kunt hier weken zoet zijn. En natuurlijk is er ook strand: Costa de Prata (=Zilverkust).

Attracties en evenementen

Tussen vijftien juni en vijftien september, meestal op zaterdagavond, zijn de kloosters en kastelen van onder meer Alcobaça, Batalha, Leiria en Pombal het décor van een klank- en lichtspel. Laserstralen in flitsende kleuren. Leuk om een zonnige dag luister bij te zetten. Ook worden sommige monumenten, zoals het kasteel in Lissabon, 's avonds sfeervol verlicht.

Onder de haaien door

Het Oceanário in Lissabon op het voormalige Expo 1998-terrein lijkt op een zeilend schip. Zo'n 15.000 verschillende diersoorten zwemmen in vier bassins rond. Na Osaka in Japan is dit het grootste aquarium van de wereld. Een miljoen bezoekers per jaar trekt het. Indrukwekkend is het als haaien en roggen met hun wijde vleugels pal boven je hoofd zwemmen. Je hebt de neiging om toch even te bukken.

Bezienswaardigheden in Estremadura, Ribalajo en Setúbal

Op een klein oppervlak heb je de erfenis van Portugal's rijke historie aan je voeten. Je rijdt van hoogtepunt naar hoogtepunt. Voor cultuur ingebed in natuur ga je naar Sintra, voor het opsnuiven van het vissersleven naar Nazaré en Peniche. Dagen lang rondstruinen in musea, kerken en volksbuurten in Lissabon, is bepaald geen straf. Het bedevaartsoord Fátima kan zich meten met Lourdes in Frankrijk. Zo'n 175 miljoen jaar geleden lieten dinosaurussen voetstappen achter in zachte kalkgrond (Pedreira do Galinha, bij Fátima).

Dorpen en steden

Toeristen hebben de sfeervolle, gezellige dorpen en de culturele attracties in dit deel van Portugal zeker ontdekt. Óbidos, Nazaré, Batalha en Tomar zijn slechts enkele voorbeelden. Rode pannendaken steken af tegen huizen in talloze pasteltinten of juist witgepleisterde huizen. Elke dag is er wel ergens een markt, een goede gelegenheid voor een bezoek. Tenzij je drukte heerlijk vindt, is het beter om deze dorpen tussen tien en twaalf uur en twee en vier uur te vermijden. Dan komen de toeristen in bussen voor een bliksembezoek.

Eten en drinken

Amêijoas à Bulhão Pato, venusschelpen zwemmend in knoflook, alleen de naam is al goddelijk. In de vissersdorpen en vakantieoorden van de Costa da Prata van Estremadura wordt een keur aan schaaldieren (kokkels, krab, kreeft en venusschelpen) en vis (tonijn, zwaardvis) vers op tafel gezet. Een bife de atum is een mooie moot tonijn gemarineerd in azijn en knoflook en gebakken met ui en spek. Klaargemaakt door de kok of zelf in de koekenpan op de camping. Rundvlees is de specialiteit van Ribatejo, terwijl in Setúbal de schaaldieren (venusschelpen en oesters) vaak op tafel komen.

Kamperen: televisie en barbecue

Aan de kust zijn veel campings. Ook in de omgeving van de Taag en bij enkele stuwmeren heb je geen klagen. De stadscamping van Lissabon is subliem en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ten zuiden van Lissabon pal aan de kust ligt een rij drukke campings met beperkt sanitair en weinig schaduw. Op de campings in Estremadura kan het in het weekeinde vol en lawaaiig worden. Op campings met veel vaste staanplaatsen staat vrijwel altijd een tv en barbecue naast de caravan.

Kunst en cultuur 

De dichter Camões, de schrijver Pessoa … ze zijn misschien niet zo bekend als Sartre en Picasso, maar Portugal is terecht verrukt van hen. Hier heeft de Gouden Eeuw van Portugal (de 16e eeuw) tal van sporen nagelaten. In kloosters (Belèm en Batalha), burchten (Leiria), paleizen (Queluz) weerbare dorpen (Óbidos) en weergaloze cultuurcentra (Lissabon). Vooral de Romaanse bouwstijl en de manuelino decoreerstijl zijn een lust voor het oog. In sommige musea kun je dagen doorbrengen.

Natuur in Estremadura, Ribalajo en Setúbal

De langgerekte, smalle kustprovincie Estremadura is het hart van Portugal. Achter de kust met zijn lange, brede stranden liggen uitgestrekte pijnboombossen. De Serra da Arrábida in het zuiden heeft een subtropische vegetatie, de Serra de Aire druipsteenformaties. Ribatejo ligt aan weerskanten van de kalm stromende, relatief ondiepe Taag. Op de sappige, groene weidegronden grazen paarden, runderen en stieren. In Setúbal zijn veel wijngaarden te vinden.

Overnachten in Estremadura, Ribalajo en Setúbal

Samen met Noord-Portugal is in deze streken het turismo de habitação wijd verbreid. In Sintra en zijn omgeving staan tal van schilderachtige paleizen van particulieren te wachten op de komst van toeristen. Hier staan comfort en allure hoog in het vaandel. Ook op voormalige landhuizen (=quintas) in Ribatejo word je met alle égards begroet. Alle andere vormen van logies zijn natuurlijk ook aanwezig.

Uitgaan in Estremadura, Ribalajo en Setúbal

Het licht wordt gedempt, de gesprekken stokken. De in zwart gestoken fadista vertolkt ingetogen, bijna stokstijf staand met in elkaar verwrongen handen haar oeuvre. Haar stem is rauw, ietwat klaaglijk en meeslepend. Twee of drie gitaristen begeleiden haar. Het levenslied van Portugal wordt vooral in Lissabon in bars en tijdens het eten in een restaurant ten gehore gebracht. Een fadovoorstelling met eten is niet goedkoop, maar zo leer je de ziel van de Portugees echt kennen. In Lissabon zijn fadovoorstellingen vooral in de wijken Bairro Alto, Mouraria en Alfama.

Winkelen in Estremadura, Ribalajo en Setúbal

Lissabon heeft alles in petto: mode, souvenirs, boeken, muziek, levensmiddelen, design. Loop een pijpenlaatje binnen of slenter rond in de mega winkelcentra (Colombo, Amoreiras). Caldas da Rainha en Alcobaça zijn belangrijke centra voor keramiek. Vista Alegre is dat voor porselein, Marinha Grande voor glas. Azulejos (aardewerk tegels), zowel modern als antiek, komen uit Lissabon. Supermarkten dragen namen als Pingo Doce, Continente en Minipreço.

Zon, water en strand

In Nazaré, São Pedro de Moel en Ericeira aan de Costa de Prata zie je op de uitgestrekte witte stranden lange rijen zonafdakjes. Maar er is ook plaats voor felgekleurde vissersboten en rekken met gedroogde vis. De Costa do Sol (= Zonnekust), rond Lissabon, ligt beschut en kent een mild klimaat. De badplaatsen Cascais en Estoril hebben allure en zijn behaaglijk genesteld in een subtropische vegetatie van palmboom en bougainville. Baaien met rotsen omzomen de strandjes.

Windmolens

Vroeger stonden ze overal. De ronde, witgekalkte windmolens hebben tussen de staken vier driehoekige zeilen. Aan de uiteinden van de wieken hangen kruikjes die een fluittoon voortbrengen. Zo kon en kan de molenaar horen of er voldoende wind is om de steen te laten draaien. Aan de Costa de Prata zijn ze een bekend verschijnsel.

Tips

Praia da Comporta
In het uiterste zuiden van het schiereiland Tróia ontdek je een uitgestrekte zandvlakte. Deze is populair bij kitesurfers.

Praia do Pego
Het brede zandstrand en de duinen worden drukbezocht, onder meer vanwege de rustige zee. Populair bij sportvissers.

Vieira de Leiria
Volwassen komen hier voor het strand en kinderen voor het waterpark. Door de vrij sterke golfslag is het een ideale surflocatie. In de traditionele vissersplaats wordt elke avond verse vis geserveerd.

Baleal
Bij de kleine vissersplaats kunnen in de rustige zee ook kinderen bodyboarden of surfen.

Costa do Sol
De 'zonnekust' loopt langs de noordelijke oever van de Taag, tussen Belém en Cascais. Hier vind je beschutte baaitjes, waar vooral dagjesmensen uit Lissabon komen.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Portugal