5x Doen in Krakau

In Krakau wissel je terras en museum moeiteloos af met afwisselende excursies, binnen én buiten de stad.

1. De Rynek Glowny in Krakau

De Rynek Glówny of Grote Markt geldt als het mooiste plein van Polen en is met 200 bij 200 meter een van Europa’s grootste. Terrasseren en mensen kijken, dat doe je hier hors categorie. Ontspan en geniet.

2. Nowa Hute in Krakau

Wil je na een dag middeleeuwse geschiedenis in het centrum van Krakau iets heel anders: maak dan een tocht naar Nowa Huta. Nowa wat? Juist, daarom dus. In 1949 werd iets buiten Krakau een immense nieuwe (Nowa) staalfabriek (Huta) met bijbehorende flatgebouwen voor 10.000 arbeiders gebouwd. Helemaal in Oostblokstijl natuurlijk. De leukste tour om hier rond te kijken, boek je zonder twijfel bij Crazyguides. Wat kan dat nou zijn zul je denken: Engelse naam, rondrijden in een gepimpte Trabant, bestuurd door een wildeman? Geloof het of niet: het wordt de leukste geschiedenisles die je ooit zult krijgen.

3. Ga uit je dak op jazzmuziek

Jazzliefhebbers weten het: Krakau is the place to be in oost-europa. In de kleine keldercafés rond de Rynek en in Kazimierz zijn bijna iedere avond gratis optredens.  En elke zomer is er het jazzfestival, zie ook cracjazz.com. Drie muzikale plekken:

  1. Harris Piano Jazz Bar, Rynek Główny 28. Oké, beetje yuppenclub, maar de optredens zijn goed. 
  2. Pozytywka, ul. Bozega Ciala 12. Hippe bar met live optredens. 
  3. At Muniak’s, Florianska Street 3. Klein maar swingend keldercafé. 

4. Bezoek de Mariakerk bij de Rynek Glówny

Ga in de ochtend om tien voor twaalf naar de Mariakerk bij de Rynek Glówny. Daar zie je hoe een non de beroemde 15de-eeuwse altaarpanelen van de schilder Wit stowsz opent. Bovendien hoor je dan om twaalf uur de trompetspeler op de toren. Zijn lied houdt halverwege op. Waarom? Tja, ga maar eens op zoek naar de vele legendes die Krakau rijk is.

5. Bezoek een van de vele kroegjes die Krakau rijk is

Hier zes van onze favorieten:

  1. Alchemia. Donker café in de wijk Kazimierz. Verzamelplek voor schrijvers, schilders en jazzmusici, met aan de muur macabare relikwieën. Zwarte magie hangt in de gordijnen.
  2. Cieplarnia. Een klein huiskamercafé uit de jaren 70, in het centrum. als je binnenstapt, denk je even dat je verkeerd zit en een studentenhuis binnenvalt. Op wollig groen pluche discussiëren studenten en professoren. het café ligt aan een intiem binnenplaatsje. In het weekend zijn er kleine jazz-optredens, en daarna is het een rustig (en soms wat rokerig) praatcafé.
  3. Café Camelot. In een zijstraat bij de Rynek. Aan kleine tafeltjes kun je hippe drankjes bestellen of in de winter overheerlijke miod. Oud en klein stijlvol café met prachtige houten etalage. Mooiste plek: tafeltje ín de etalage.
  4. Propaganda. Je ontkomt er niet aan in oost-europa: het communistische themacafé, maar deze is echt leuk. Café vol communistenprullaria van Trabant tot lenin en toch met de sfeer van een buurtkroeg in de Jordaan. Te vinden aan de rand van Kazimierz en open totdat de laatste zuipschuit naar buiten rolt.
  5. Once upon a time in Kazimierz. Midden in Kazimierz aan de Ul szeroka 1. Geen betere plek in Krakau voor een herbata met rum (thee met rum) of czekolada na goraco (warme chocolademelk), met op de achtergrond joodse muziek.
  6. Nowa Prowincja. In de straat bracka vanaf de Rynek vind je de Nieuwe Provincie. De gevel oogt pretentieloos maar binnen is het erg sfeervol. Twee kelderachtige ruimtes met houten schoolbanken, studenten en prima koffie.

Een stedentrip naar Krakau boeken

Wil je Krakau met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk de top 10 stedentrips Krakau

Speciaal voor jou geselecteerd