Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Peru

Een reis door Peru zal menig reiziger imponeren. Van de verborgen heksenmarkt in Lima en de onbekende zoutmijnen van Maras tot de rieteilanden in het Titicacameer. Laat je inspireren door de mooiste bezienswaardigheden van Peru.

Wat te doen in Peru?

Peru, gelegen aan de westkust van Zuid-Amerika, was in de 15e eeuw het hart van het Incarijk. Een beschaving die zijn tijd ver vooruit was en waarvan overblijfselen te bewonderen zijn bij het mysterieuze Machu Picchu. Bezoek dit nieuwe wereldwonder via de Inca Trail, een van de bekendste wandelroutes door het Andesgebergte. De besneeuwde bergtoppen vormen de scheidslijn van enerzijds de droogste woestijn ter aarde, anderzijds de vochtige jungle van het Amazoneregenwoud. Raas door de zandduinen van de woestijnoase Huacachina of bewonder de andescondor, de grootste vogelsoort ter wereld, in de duizelingwekkend diepe Cotahuasi Canyon. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Peru.

1. De legende van de woestijnoase Huacachina

Op nog geen half uur rijden van de stad Ica ligt het dorp Huacachina. Tot 10 meter hoge zandduinen en palmbomen omringen de smaragdgroene waterbron, die volgens de legende van Huaccha China (het meisje dat huilt) is ontstaan uit spiegelscherven. Op een dag liep de Inca-prinses Huaccha China al zingend rond met haar spiegel. Haar stem was zo zuiver, dat mensen ervan moesten huilen. Plots merkte zij een gluurder op in de spiegel. Het meisje schrok zo, dat zij haar spiegel liet vallen en de jurk van haar lichaam gleed. Het verhaal gaat dat de glasscherven veranderden in de Huacachina-waterbron terwijl de plooien van haar jurk de zandduinen vormden.

Huacachina is de enige woestijnoase in Zuid-Amerika en staat bekend om de sandboard- en buggy-excursies. Raas in een buggy met hoge snelheid naar de top van de duin, om vervolgens plat op een sandboard weer van de heuvel af te roetsjen.

2. Inca Trail: een van de mooiste hikes ter wereld

De Inca Trail is de oorspronkelijke weg die de Inca’s tussen Cusco en Machu Picchu aflegden. Deze route loopt dwars door de Inca-vallei en slingert langs archeologische opgravingen als de Inca-ruïne Chachabamba waar stoïcijns kijkende lama’s op de achtergrond grazen. Over de 42 kilometer lange route doe je lopend vier dagen, waarbij je stijgt tot een hoogte van 4200 meter in het Andesgebergte.

Boven 3000 meter hoogte heb je kans op hoogteziekte. Om het risico hierop te verkleinen en om uitdroging tegen te gaan tijdens de route, is het belangrijk goed te drinken. Peruanen drinken daarom veel cocathee, dat is gemaakt van cocabladeren en rijk is aan vitamines, mineralen en ijzer. De thee bevat zelfs meer calcium dan melk! Deze voedingsstoffen helpen bij het voorkomen van hoogteziektesymptomen als hoofdpijn en misselijkheid. De bladeren, die tevens de basis vormen voor het maken van cocaïne, werden 8000 jaar geleden al door de Inca’s gebruikt om stress en vermoeidheid te verminderen.

3. Cotahuasi Canyon: de diepste kloof van Peru

De Colca-kloof mag dan een van de populairste bezienswaardigheden van Peru zijn, de minder bekende Cotahuasi-kloof is net zo imponerend. Met het diepste punt op 3500 meter is deze kloof ruim twee keer zo diep als de Grand Canyon. Het natuurgebied dat de kloof omringt, bevat maar liefst twaalf ecologische zones. Van vruchtbare wijngaarden vol druiventrossen tot grijze rotsplateaus met kuddes lama’s en alpaca’s.

In de ruige rotswanden van de kloof leeft de gigantische andescondor. Met een spanwijdte tot wel 3 meter en een gewicht van 15 kilo is dit een van de grootste vogels ter wereld. Deze enorme vogel kan urenlang blijven zweven en zoeken naar kadavers, zonder zijn vleugels te gebruiken. Warme opstijgende lucht (thermiek) vanuit het dal houdt de andescondor namelijk net als een vliegtuig in de lucht.

4. De verloren stad van de Inca’s: Machu Picchu

Was het een fort, een buitenverblijf voor de koningen of een opslagplaats voor cocabladeren? De functie van de Incastad Machu Picchu blijft een mysterie. Dichtbegroeid tropisch regenwoud en de ontoegankelijkheid van het Andesgebergte hebben deze Incastad sinds de 16e eeuw verborgen weten te houden, waardoor het pas in 1911 door onderzoeker Hiram Bingham werd ontdekt.

Alles aan Machu Picchu is indrukwekkend. Van de ligging op 2430 meter hoogte met de bekende berg Huayna Picchu aan de noordzijde, tot het gecompliceerde irrigatiesysteem dat de terrasvormige landbouwgronden van water voorzag. Opmerkelijk zijn de precies in elkaar passende stenen waar de muren van de stad uit bestaan. De stenen zijn zodanig geslepen dat er geen cement nodig was bij de bouw. Vermoedelijk was dat om verwoestingen van aardbevingen te voorkomen, aangezien Machu Picchu op een breuklijn in de aardkorst staat. Op deze manier bewogen de rotsblokken onafhankelijk van elkaar, zonder dat de muur instort.

Ontdek meer: reisfilm Peru

Bekijk de reisfilm 

5. Overstroomde terrassen in Ollantaytambo

Al sinds de 13e eeuw wonen er mensen in Ollantaytambo, een van de oudste steden van Peru. De stad ligt in de Sacred Valley van de Andes en is uitgegroeid tot een ‘verkeersknooppunt’ door de ligging tussen Cusco en de start van de Inca Trail. Naast het drukke treinstation vind je hier Temple Hill, een van de laatste overgebleven vestigingen uit de tijd van Spaanse aanvallen. De Inca’s wisten zelfs als enige hier in 1536 het Spaanse leger te verslaan.

Rondom het fort Temple Hill, dat tegen Ollantaytambo ligt, vind je agrarische terrassen die de bergkam bekleden. De enige manier om bij het militaire uitkijkpunt op deze kam te komen, is via de tweehonderd traptreden. Toen de Spanjaarden kwamen, lieten de Inca’s de terrassen overstromen om zo het leger te keren. Dat ze goed waren met water blijkt al uit de voor die tijd ingenieuze irrigatiesystemen. Volgens wetenschappelijke theorieën hebben de Inca’s hebben zelfs de Urubamba-rivier omgelegd om de stenen van de tempel te vervoeren.

6. Het onopgeloste raadsel van de Nazca-lijnen

In het zuiden van Peru, tussen het Andesgebergte en de Stille Oceaan, ligt de hoogvlakte van Nazca. In dit woestijngebied vind je de achthonderd Nazca–lijnen: in de bodem gekraste geometrische vormen en tekeningen van dieren, mensen en planten. Deze zijn gemaakt door voor elke lijn 15 centimeter van de donkere geoxideerde grondlaag te verwijderen, zodat de lichte ondergrond zichtbaar wordt.

Het is onbekend waarom de lijnen getekend zijn. Er zijn theorieën over het tekenen voor religieuze ceremonies of als onderdeel van een irrigatiesysteem. De figuren van onder andere een aap en een hond zijn zo groot (sommige wel 200 meter lang) dat ze alleen vanuit de lucht volledig zichtbaar zijn. Voor de Nazca-indianen is het onmogelijk dat zij het zelf volledig hebben kunnen zien, aangezien zij in de 1e eeuw n. Chr. leefden. Tot nu toe heeft niemand de betekenis van deze lijnen kunnen achterhalen en blijven de reusachtige tekeningen een raadsel.

7. Het roze zout van de Maras-zoutmijn

Een verrassende en onbekende bestemming van Peru is de Madras-zoutmijn met de bijna vijfduizend zoutterrassen v op maar liefst 3000 meter boven zeeniveau. Waar veel bezienswaardigheden van het land uit de tijd van de Inca’s komen (13e tot 16e eeuw), is deze zoutmijn door het Chanapata-volk gebouwd tussen de 3e en 10e eeuw. Water uit de Qoripujio-vijver sijpelt door het netwerk aan kanalen dat de Inca’s hebben geoptimaliseerd. Eenmaal in de zoutterrassen verdampt het water door de zon, tot er een zoutlaagje overblijft.

Opvallend aan de zoutmijn van Maras zijn de grijze en roze kleuren van het zout. Welke kleur het zout heeft, hangt af van het aantal dagen dat het ligt te drogen. Hoe langer het zout ligt, hoe donkerder het wordt. Sinds de Incatijd is maar weinig veranderd in het winnen van zout: alleen mensen van de lokale gemeenschap mogen de terrassen bewerken (elk terras behoort tot een familie) en ezels vervoeren nog altijd de zakken zout.

8. Cusco: het hart van het Incarijk

Op een duizelingwekkende 3400 meter hoogte, middenin het Andesgebergte, ligt de stad Cusco. In de lokale Quecha-taal betekent Cusco ‘de navel van de aarde’. Een verwijzing naar de centrale ligging van de voormalige hoofdstad van Peru. Vanuit het hart van het rijk wisten de Inca’s een uitgebreid wegennetwerk op te bouwen naar alle uithoeken van Zuid-Amerika.

Een verborgen parel van de stad vind je naast het populaire Plaza de Armas-plein: het Chocolate Museum. Hier duik je niet in het dagelijkse leven van de Inca’s maar leer je alles over de Peruaanse cacaoboon. Van de oogst tot het drogen en het maken van chocoladepasta’s, cake en zelfs drank. Tijdens een rondleiding door de fabriek prikkelt de geur van cacaobonen je neus en laten versgemalen bonen je smaakpapillen tintelen. Volg een workshop chocolade maken en ga naar huis met je eigen gemaakte chocoladetruffels. Als ze dat halen.

9. Bezoek de rieteilanden van het Titicacameer

Het Titicacameer is met een hoogte van ruim 3800 meter het hoogste bevaarbare meer ter wereld. Bezoek Taquile, een van de 41 eilanden die in het meer liggen. Hier vaar je vanaf de havenstad Puno met de veerboot in ongeveer 2 uur naartoe. Taquile staat bekend om de kwaliteitskleding en handgemaakte omslagdoeken. Een proces waar de mannen aan meewerken door te breien en de vrouwen door de stoffen te weven.

In het Titicacameer liggen ook de minder bekende drijvende Uros-eilanden, de thuishaven van de Uros-indianen. Een volk dat 1500 jaar geleden leefde van de visvangst uit het meer en sindsdien van de eilanden een waar openluchtmuseum heeft gecreëerd. Werkelijk alles – van huisraad en boten tot complete huizen – is van riet gemaakt. De Uros-indianen met hun felgekleurde geborduurde jassen, mutsen en wijde rokken laten je graag hun traditionele maaltijd ‘sopa de quinoa’ proeven – een soep gemaakt van quinoa geserveerd met vers gevangen forel.

10. De heksenmarkt van Lima

Mix een Peruaans kruidenmengsel met voorgekookte kikkers en je krijgt ‘Jugo de Rana’ (kikkersap), hét kenmerk van Mercado de Brujas in de Peruaanse hoofdstad. De drie verdiepingen tellende heksenmarkt van Lima, onder het Gamarra-station, wordt aangeduid door tafels vol met slangenvellen. Markthandelaren bieden van alles aan – van slangenvet tegen artritis en hoge bloeddruk tot gedroogde lama-foetussen. Deze worden door Peruanen als offer begraven, wat geluk zou brengen en zou beschermen tegen het kwaad. Koop deze zelf niet maar kies liever voor een diervriendelijke trui van alpacawol.

Spiritualiteit en sjamanisme spelen een grote rol in het dagelijkse leven van veel Peruanen. Nog altijd worden rituelen van het Incarijk uitgevoerd en wordt de traditionele geneeskunde gebruikt. Dit houdt in dat natuurlijke producten, zoals de cocabladeren, de basis vormen van medicijnen. In tegenstelling tot veelgebruikte antibiotica in Westerse landen. Zo zie je helers op de markt die met hun zelfgemaakte parfum (van geheime familierecepten) je gezondheid stimuleren.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.