Oud en Nieuw Parijs

Vier de jaarwisseling in de stad van de liefde

Oud en Nieuw in Parijs voelt als een sprookje. De Eiffeltoren, de Seine, de feestverlichting op de Champs-Elysées. Combineer een city trip naar de Lichtstad met een van de grote openluchtfeesten en je weet niet wat je meemaakt. Want, zoals Audrey Hepburn zei: ‘ Parijs is altijd een goed idee.’

Aftellen onder de Eiffeltoren

Het is misschien wel een van de mooiste, maar ook drukste steden om Oud en Nieuw te vieren. Wist je dat er ieder jaar zo'n miljoen mensen naar Parijs gaan om daar het nieuwe jaar in te luiden? Dé verzamelpunten op 31 december zijn uiteraard de Eiffeltoren en de Champs-Elysées. De Eiffeltoren schittert je tegemoet met maar liefst 20.000 lichtjes en steentjes als versiering. 

Feest op de Champs-Elysées en rond de Arc de Triomphe

Ben je een echt feestbeest en ben je gek van dansen? Ga dan naar de Champs-Elysées en installeer je op de pleinen rond de Arc de Triomphe en Place de la Concorde, het Trocadéro of het Champ de Mars (hier wordt geen vuurwerk afgestoken. Eigen vuurwerk is hier ook verboden). Toonaangevende lichtkunstenaars zetten deze iconen van de Lichtstad in december spectaculair spectaculair in de schijnwerpers.  

De Arc de Triomphe spant de kroon. Jaarlijks trakteert de regering de Parijzenaars op een gave lichtshow op de ereboog, soms zelfs met vuurwerk waarmee het Bonne Année wordt ingeluid.

Andere optie! Stap in het reuzenrad op Place de Concorde en kijk uit over de stad. Het reuzenrad is op oudjaarsdag open tot 22.00 uur. Vanaf 21.00 uur barst het feest los. Je kunt je eigen champagne meenemen, maar doe dat wel in een plastic fles. Glazen flessen zijn verboden.

Let er op dat de boulevard Champs-Elysées boulevard en de Eiffeltoren ná 17.00 uur op oudejaarsdag worden afgesloten voor alle verkeer. Vanaf dat moment stromen de pleinen vol. En ga naar jouw favoriete plek met het openbaar vervoer, want dat is gratis van 31 december 17.00 uur tot 1 januari 12.00 uur!

Montmartre: het 'rustige' alternatief

Wil je wel in Parijs zijn op de laatste dag van het jaar, maar voel je niet veel voor een hossende massa? Kies dan voor het plein bij de Sacré-Coeur-basiliek. Je hebt hier, met een beetje geluk, een schitterend uitzicht op de skyline van de stad en het is hier een stuk rustiger dan op de Champs-Elysées. Je vindt hier genoeg leuke restaurants, bars en clubs om van je jaarwisseling een feest(je) te maken.

Jaarwisseling in Disneyland Parijs

Wil je tijdens de jaarwisseling met de kinderen naar Parijs? Dan is Disneyland Parijs een perfecte optie. Met een geweldige vuurwerkshow en een magische optocht van alle Disneyvriendjes wordt dat een Oud en Nieuw om nooit te vergeten.

Bestel je tickets met ledenvoordeel

Cabaret luidt het nieuwe jaar in

Ga op oudejaarsavond eens naar een cabaret met dinnershow voor een wervelende avond vol cabaret, variété, acrobatiek en muziek en dans. Beheers je het Frans niet? Geen probleem.

Bij de grote shows wordt amper gesproken en de hosting gebeurt in het Engels.

TIP. Het Paradis Latin Cabaret, een van de oudste Parijse cabarets, is door niemand minder dan Gustave Eiffel in 1889 – ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling – volledig gerestaureerd. Tickets voor een avond in Paradis Latin zijn er v.a. € 75.

Trampoline springen op Tour Montparnasse

Trampoline springen op oudejaarsdag? Waarom niet. Het kan op het dakterras van Tour Montparnasse. Vanaf 9 december t/m 7 januari 2018 kun je hier terecht om te springen, salto’s te maken en een om een foto te maken met Parijs op de achtergrond.
Open: iedere dag van 14.00 tot 18.00 uur. Ook op 25 en 26 december (Kerst) en met oud en nieuw.

Geen vuurwerk maar lichtspektakel

In Parijs wordt geen vuurwerk afgestoken tijdens oud en nieuw. Naast de flikkerende lichtjes van de Eiffeltoren is er nóg een alternatief voor vuurwerk. Op de Arc de Triomphe wordt namelijk vlak voor de jaarwisseling een prachtige lichtshow geprojecteerd.

OV gratis tijdens Oud en Nieuw

In Parijs kun je tijdens Oud en Nieuw gratis reizen met het openbaar vervoer. Of je nu met de metro, bus of tram wilt, je kunt van 31 december 17:00 uur tot en met 1 janurari 12:00 uur in en uit stappen waar en wanneer je wilt.

Zijn winkels en bezienswaardigheden geopend?

Oudejaarsdag zijn bijna alle winkels in Parijs geopend. Ze sluiten uiteraard wel eerder. De grote magasins (Galeries Lafayette, Printemps, etc.) zijn open tot 19.00 of 20.00 uur ‘s avonds.

Niet alle winkels en restaurants zijn op nieuwjaarsdag geopend. Winkels en grote warenhuizen als Galeries Lafayette zijn gesloten. Grote monumenten en musea zoals de Eiffeltoren zijn gewoon open. Ook de meeste restaurants zijn open. Het Louvre is dan weer gesloten.

Parade op Nieuwjaarsdag

Op nieuwjaarsdag is er van 14.00 tot 16.00 uur een Grande Parade van 15 fanfareorkesten uit 10 landen, een groot aantal praalwagens en 5 circusattracties. Waar? Tussen Place de la Concorde en Avenue Georges V. De parade start bij de Place de la Concorde en eindigt bij de Arc de Triomphe. 

Zoek een hotel in Parijs