Wintersport Zell am See – Kaprun

Alles nieuw en verbonden

Bij het horen van de naam Zell am See-Kaprun denk je aan skigebied Schmittenhöhe, de romantische Zeller See met het Grand Hotel, het familievriendelijke skigebied Maiskogel én de Kitzsteinhorn, het bekendste gletsjerskigebied van Oostenrijk. Maar vanaf nu horen daar ook de nieuwe spectaculaire lift- en skigebiedsverbindingen bij.

Sneller de berg op

De nieuwe en met wifi uitgeruste 10-persoons areitXpress brengt vanaf december 2017 twee keer zoveel wintersporters comfortabel naar de Schmittenhöhe. De zellamseeXpress wordt verlengd tot in Viehhofen en zal vanaf skiseizoen 2018-2019 de Schmittenhöhe met het Glemmtal verbinden. Tegelijkertijd wordt in Kaprun in het kader van het tweejarige project K-onnection een nieuwe 10-er gondel naar de top van de Maiskogel geopend. Een jaar later in december 2019 zijn door de bouw van de 6 kilometer lange 3-S bahn de skigebieden Maiskogel en het gletsjerskigebied Kitzsteinhorn met elkaar verbonden.

In een Porsche

Het is ’s morgens gezellig druk in het oude centrum van Zell am See. Veel skiërs zijn op weg naar één van de vier gondels van de Schmittenhöhe die als een amfitheater om de stad ligt. De Schmittenhöhe (2000 m) wordt geflankeerd door de Sonnkogel (1850 m) en de Hirschkogel (1720 m). Wij gaan met persvoorlichtster Johanna Klammer naar de nieuwe Schmittenhöhebahn. Tien jaar geleden beklommen we hier betonnen trappen en stonden lang in de rij te wachten op de cabinebaan uit 1927. Nu brengen snelle roltrappen ons naar de nieuwe Porsche Design Gondel. Boven lijken de pistes niet al te moeilijk. Johanna stelt ons gerust. “ De 77 kilometer pistes van Zell zijn vriendelijk voor beginners en de gemoedelijke skiër”.

Genieten op de Schmitten

De pistes van de Hirschkogel en de Pinzgauer Hütte zijn ideaal om mee te beginnen. Na het carven langs de Kapellen-, Gipfel-en Sonnkogelbahn krijgen onze benen even rust bij de Hochmaisbahn. Johanna vertelt: “Hier begint met een lengte van 1300 meter de langste funslope ter wereld”. Onze fun wordt op de slope met de 321-app gefilmd. De zwarte dalafdaling Trassabfahrt en de stadsafdaling onder de cityXpress zijn pittig. Voor de gemak-skiër is er een blauwe piste die over bospaden naar het dal gaat. Bij Schüttdorf brengt de nagelneue 10-er gondel areitXpress ons naar de Areitlounge. Na de lunch skiën we op de Breiteckalm tussen de skiklasjes door en gaan naar de vernieuwde Glocknerbahn. Als het einde van onze skidag nadert, stelt Johanna voor om de lange Areitafdaling te maken. 

Belevenissen op de ‘nieuwe gletsjer’

De volgende morgen zijn we in een kwartier in Kaprun bij het dalstation van Gletsjerjet 1.  Bij Langwied stappen over in Gletscherjet 2 naar het Alpincenter. Daar glijden we diagonaal naar het dalstation van de spiksplinternieuwe Gletscherjets 3 en 4 en even later brengt Gletscherjet 4 ons naar een brede gletsjervlakte boven de 3000 meter. Hier ligt de hele gletsjer aan onze voeten. Bij de nieuwe Schneehasenlift kraaien kids van plezier. Bij Gipfelwelt 3000 merk je dat de Kitzsteinhorn méér is dan een gletsjer alleen: culinair Gipfelrestaurant, de Hohe Tauern gallery, panoramaplatforms waaronder de ‘top of Salzburg’, cinema en verder ice camp, snowparks, superpipe, funline en hoogteloipes. 

Adrenalinezoekers mogen de nieuwe Black Mamba-piste naar Langwiedboden niet missen. Op de terugweg komen we in Kaprun langs skigebied Maiskogel. Zeven liften en 20 kilometer pistes waaronder de zeven kilometer lange blauwe dalafdaling maken de Maiskogel tot een geliefd familieskigebied.

Nieuw, nieuw, nieuw!

Met haar leuke binnenstad, goede uitgaansmogelijkheden en royale aanbod aan klasse hotels vormt Zell am See met Kaprun een goed uitgangspunt voor de veeleisende wintersporter. De nieuwe gletsjerjets bekorten de reistijd naar de top van de gletsjer aanzienlijk. De hypermoderne 10-persoons areitXpress naar de Schmittenhöhe staat trots te shinen. Begin van skiseizoen 2018-2019 wordt door de verlenging van de zellamseeXpress de complete verbinding met het Glemmtal mogelijk. Tenslotte de uitvoering van het ambitieuze K-onnection projekt in Kaprun: begin van het skiseizoen 2019-2020 zullen de skigebieden Maiskogel en het gletsjerskigebied Kitzsteinhorn met elkaar verbonden zijn. De folders moeten aangepast: Neu, neu, neu!!!

Tips: Zeller Adventzauber met kerstbootvaarten, Biohofladen Augut, skimuseum, Vogtturm, schaatsen op de Zeller See of  ijshal, paardrijden in de sneeuw, Wildtierfütterung Thumersbach, sneeuwschoenwandelen op de Kitzsteinhorn en TAUERN SPA in Kaprun.

Voor meer informatie kijk op:
zellamsee-kaprun.com, schmitten.at , kitzsteinhorn.at , maiskogel.at , grandhotel-zellamsee.at 

 

Dit vind je misschien ook interessant

Aanbiedingen Skivakantie Oostenrijk
Wintersport Oostenrijk: tips en praktische info
Overzicht wintersportplaatsen Oostenrijk