Top 10 wintersportplaatsen in Oostenrijk

Oostenrijk heeft veel top wintersportplaatsen. Ben je er nog niet uit wat jouw favoriet is? Bekijk hier de top 10 van wintersportplaatsen in Oostenrijk.

1. Saalbach-Hinterglemm (840 - 2096m)

Saalbach is, met het daarbij behorende Hinterglemm, de drukstbezochte wintersportplaats van Oostenrijk. Saalbach is een aanzienlijk wintersportcentrum met veel internationaal publiek. Het beschikt over een levendig centrum met vele restaurants, cafés, en konditoreien. De accommodatie bestaat uit vrij veel moderne hotels, afgewisseld door een handjevol authentieke Oostenrijkse pensions. Hinterglemm is minder gezellig dan Saalbach en bestaat hoofdzakelijk uit onderkomens voor toeristen. Saalbach Hinterglemm is aangesloten op het skigebied Leogang.

2. Gerlos (1250 - 2500m)

Vanuit het Zillertal voert een pittige bergweg naar het zeer populaire wintersportdorp Gerlos. Het is een langgerekt dorp met eigenlijk maar één straat waarlangs de toeristenonderkomens liggen, bestaande uit comfortabele hotels en pensions en een iets minder luxueuze Gasthöfe. Relatief veel winkels, terrasjes en een komen en gaan van wintersporters geven het centrum een knusse, voor een wintersportplaats zelfs een unieke sfeer. Drie kilometer van Gerlos ligt het buurtschap Gmünd, een dorp op zich met een flink aantal onderkomens. Gerlos is aangesloten op de skigebieden van Konigsleiten en Zell am Ziller.

3. St. Anton (1304 - 2811m)

Op de grens van Vorarlberg en Tirol ligt het bekende wintersportoord St. Anton. De plaats heeft een bijzondere eigenschap: enerzijds is het dat gemoedelijke bergdorp van weleer gebleven, anderzijds heeft het zich ontwikkeld tot een modern en duur skioord. Het levendige centrum van Sankt Anton heeft een voor het verkeer afgesloten hoofdstraat.
St. Anton is aangesloten op de skigebieden van Sankt Christoph en Stuben.

4. Lech (1450 - 2450m)

Lech is de beroemdste wintersportplaats van Oostenrijk. In het centrum is het een en al bedrijvigheid. Eersteklashotels, restaurants, diverse bars, terrasjes en tientallen winkels zorgen voor een mondaine sfeer. Naast overwegend luxe accommodaties zijn er ook heel wat eenvoudige pensions en kamers bij particulieren.
Lech is aangesloten op het skigebied van Zürs.

5. Westendorf (800 - 1892m)

Op enige afstand van de hoofdweg door het Brixental ligt Westendorf. Het is een Tirools wintersportplaatsje dat helemaal is ingesteld op het toerisme. In het centrum, met oudere in traditionele stijl gebouwde huizen, is het altijd een komen en gaan van wintersporters en er heerst een gezellige sfeer. Het percentage Nederlanders is hier ongekend hoog. De meeste hotels en Gästhofe liggen in of nabij het centrum. Privatzimmer en de kleinere pensions bevinden zich in het algemeen buiten de dorpskern, onder meer in de wijken Holzalm en Bichlich.

6. Ellmau (820 - 1829m)

De hoofdweg door het dal voert na Söll en Scheffau naar het zeer populaire wintersportoord Ellmau. De hoofdweg gaat buiten de plaats om, zodat er in de bebouwde kom weinig doorgaand verkeer is. Ellmau bestaat eigenlijk uit louter verblijfsaccomodatie. Het centrum wordt gevormd door twee naast elkaar liggende hoofdstraten en een klein pleintje met de plaatselijke kerk. De winkelstraatjes in en om het centrum zijn soms sterk hellend en ook daarbuiten klimmen de wegen aardig omhoog. Ellmau is aangesloten op het skigebied Großraum Wilder Kaiser/Brixental.

7. Kirchberg (860 - 2000m)

Kirchberg ligt in het wijde en zonnige Brixental. Al jaren is het de door Nederlanders meest bezochte wintersportplaats. Het doorgaande verkeer wordt ruim om de plaats heengeleid. In het compacte centrum van Kirchberg zijn diverse winkeltjes en kroegen te vinden. De bebouwing is veelal modern, maar doet wel sfeervol aan. In de namiddag en avond barst in de dorpskern het feestgedruis los en zorgen aprésskiërs voor een uitgelaten stemming. Kirchberg is aangesloten op skigebied Großraum Kitzbühel.

8. Kitzbühel (800 - 2000m)

Het wereldberoemde Kitzbühel is een wintersportoord met werkelijk alle mogelijke faciliteiten. Het ruim 700 jaar oude stadje heeft een gezellige en zeer sfeervolle binnenstad, waar het zowel overdag als ’s avonds goed toeven is. Hier vindt u enkele oude, gerenommeerde hotels, vele tientallen winkels, terrasjes en cafés. De vaak eeuwenoude panden zijn verschillend gekleurd, wat een vrolijke aanblik geeft. Ook de bebouwing buiten de oude kern dateert al van jaren terug.
Kitzbühel is aangesloten op het skigebied Großraum Kitzbühel.

9. Mayrhofen (630 - 2500m)

Aan het einde van het Zillertal ligt Mayrhofen. In het centrum heerst een betrekkelijke rust, alleen de hoofdstraat kan door bestemmingsverkeer wel eens verstopt raken. De dorpsstraat met zijn vele winkels en konditoreien zorgt voor een gezellige aanblik. Bestaande karakteristieke Tiroolse panden worden hier gehandhaafd. Het nabijgelegen dorp Finkenberg is, als het om de prijs voor accommodatie gaat, de goedkope tegenhanger van Mayrhofen.
Mayhorfen is aangesloten op skigebieden van Lanersbach, Hippach en Finkenberg.

10. Ehrwald (1000 - 2720m)

De populaire wintersportplaats Ehrwald ligt aan de voet van de Zugspitze (2964m). De sfeer in de plaats kan het beste omschreven worden als gezellig, gemoedelijk en sportief. Middelpunt van Ehrwald is de kerstkaartachtige Kirchplatz, met zijn fotogenieke witte kerkje en een handjevol winkels en gezellige kroegjes. Logiesaccommodatie is er in voldoende mate, vooral Gasthöfe, pensions, appartementen en kamers bij particulieren. Ehrwald is aangesloten op het skigebied van Zugspitzplatt van Garmisch Partenkirchen.

Ook leuk voor je wintersport in Oostenrijk: