Wintersport Serfaus-Fiss-Ladis

Zonnig, veelzijdig en familievriendelijk

De wintersportregio Serfaus-Fiss-Ladis ligt met zijn drie historische dorpen op een zonnige hoogvlakte boven het Inndal in Tirol. Met Kindersneeuwalm, Murmlipark en Bertas Kinderland geniet het skigebied wereldfaam als het gaat om kindvriendelijkheid. Datzelfde geldt ook voor de topvoorzieningen voor volwassenen. Je kan hier zelfs met ’s werelds hoogste metro naar de pistes. Niet voor niets werd het skigebied meerdere keren tot beste skigebied van de wereld gekroond. Het is genieten in Serfaus-Fiss-Ladis.                                                                                                                                                               

Tirols Ski-Dimension Serfaus-Fiss-Ladis is meermaals door internationale skigebiedentesten tot beste skigebied gekozen. Het skigebied onderscheidt zich vooral in het klassement ‘Familie met kinderen’ en is daarmee met vijf sterren onovertroffen de beste van de wereld. Daarnaast kreeg het wintersportgebied de beste cijfers voor: grootte van het skigebied, pisteaanbod, variatie van de afdalingen, liften en gondels, gastronomie in de skihutten, freeriders en voor de snowboardparken. De prijzenkast van Serfaus-Fiss-Ladis is overvol.

Romeinse nederzetting

“Een vondst van twee Romeinse munten in Serfaus bewijst dat de Romeinen hier waren”, vertelt historicus Alfred Tschuggmall. “ Onder dwang moesten de Serfausers meehelpen om de handelsweg ‘Via Claudia Augusta’ aan te leggen. Een groep rovende Romeinen die zich bij Serfaus in de burcht St. Zeno verschanst had, dwong de  boeren van Serfaus om hun vee af te staan. Toen zij zich ook nog vergrepen aan hun dochters, wisten de woedende boeren de burcht in brand te steken. De Romeinen sloegen op de vlucht en kwamen niet meer terug”. Eeuwenlang bestond het leven in Serfaus-Fiss-Ladis uit de strijd om het bestaan, tót het jaar 1910. Toen kwam Dr. Keller met een groep skiërs uit Innsbruck. Hij was op zoek naar nieuwe skigebieden. Door lovende woorden in zijn skigids groeide het toerisme in Serfaus en kwam er langzamerhand meer welvaart.

Metro naar Murmli

19 maart 2018. ’s Morgens schuif ik de gordijnen opzij en zie boven in het skigebied de verse pistes lonken. Vanaf ons hotel Schalber is het een steenworp naar de metro. Vliegensvlug zijn we bij eindstation ‘Seilbahn’ en staan bij het dalstation van de vier ‘Komperdell’ gondels. Vandaag ga ik met mascotte Murmli mee in de gondel waar het feest al is begonnen. Boven brengt Murmli de kinderen zingend en dansend naar de Kinderschneealm. Daar worden ze opgewacht door skileraren die de kids in hun eigen taal aanwijzingen geven. Marmot Murmli blijft de hele dag in de kinderskituin en neemt het uitgelaten stel voor het middagmaal mee naar het kinderrestaurant. Na het eten heeft Murmli nog leuke speurtochtjes uitgezet. Ouders kunnen met een gerust hart zelf gaan skiën.

Skiën in Serfaus-Fiss-Ladis

Het skigebied ligt onder de hoge toppen van de Pezid, Zwölferkopf en Frommes. Met 214 kilometer pisten behoort de Ski-Dimension-Serfaus-Fiss-Ladis tot de grootste skigebieden van Oostenrijk. Met skigids Gregor Tschuggmall stappen we in de Lazidbahn en skiën over de verrukkelijke Lawens-pistes. Na de Lawens-, Scheid- en Pezidbahn cruisen we door brede sneeuwkommen naar de nieuwe Masnerkopfbahn ( 2828 m) met verwarmde zitplaatsen, sneeuwkap en kinderbeveiliging. Voor een ‘korte’ koffiepauze gaan we naar Skihütte Masner. Daar ontmoeten wij oud-smokkelaar Hermann Mangott. Hij vertelt ons dat er vroeger in Serfaus niet veel te verdienen was en dat daarom mannen uit Serfaus naar het Zwitserse Samnaun vertrokken om bij nacht en ontij Amerikaanse sigaretten en nylonkousen over de grens te smokkelen. Na het interview wil onze skigids haast maken. Via Scheid en Komperdell suizen we richting de Serfauser Sauser. Dan, met nog drie liften te gaan, bereiken we Gregor’s doel: de 10 kilometer lange Frommes afdaling die langs Ladis tot in buurdorp Fiss voert. Een echte aanrader! Na de late lunch in bergrestaurant Frommes gaan we verder naar Fiss en bewonderen de kids en hun skileraressen in Bertas Kinderland. Na nog een tweetal liften skiën we weer op de pistes boven Serfaus.

Goed, beter, best

Nergens in Europa wordt er voor kinderen en volwassenen zoveel geboden als in het moderne en trendy Serfaus-Fiss-Ladis. Jong en oud smullen hier van de goede omstandigheden. Om die zelfs nog te verbeteren, vertrekken VVV-chefs Josef Schirgi en Franz Tschiderer regelmatig naar verre landen. Daar gaan zij op zoek of het in Serfaus-Fiss-Ladis nóg beter kan. Maar het gaat al zo goed. Waar vind je modernere en veiligere liften? Waar zijn er bergrestaurants zo goed georganiseerd dat er zelfs tussen de middag geen rijen voor de buffetten staan? En bij welk dalstation kan je zo gemakkelijk en snel je ski’s huren? Geen wonder dat Serfaus-Fiss-Ladis het meest bekroonde skigebied ter wereld is.

Voor meer informatie kijk op:
www.serfaus-fiss-ladis.at/nl

Tips: het eerste spoor, panorama genussweg, segway, pistenbully-toer, Murmlipark, Kindersneeuwalm, Bertas Kinderland, Family Park, Ski Lounge, Crystal Cube, Serfauser Sauser, Skyswing, Fisser Flieger, familie-coaster Schneisenfeger, vuurwerk-shows en meer in Serfaus-Fiss-Ladis.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Aanbiedingen Skivakantie Oostenrijk
Wintersport Oostenrijk: tips en praktische info
Overzicht wintersportplaatsen Oostenrijk