Wintersport Raurisertal

Mooiste dal heeft nieuwe gondel

Rauris ligt midden in het mooiste dal van het Salzburgerland. Er zijn natuurlijk dorpjes met een nog mooier pleintje of groter skigebied. Maar het Raurisertal is gezellig, de mensen zijn er aardig en het skigebied is groot genoeg voor jaren plezier. In 2017 werd  het skigebied Rauriser Hochalmbahnen verrijkt met een nieuwe 10-persoonsgondel en met nieuwe pistes.

Familievriendelijkste dorp

“Welkom in het familievriendelijkste dorp van het Salburgerland”, zegt VVV directeur Gerhard Meister. Een onafhankelijke jury kreeg opdracht om skigebieden te beoordelen op gezinsvoorzieningen, veiligheid en vriendelijkheid. “Wij zijn zelfs twéé keer uitgeroepen tot vriendelijkste dorp”. Wat is er dan zo bijzonder aan Rauris?  “Gaat u vanavond maar mee in de slee”.

Rustig rinkelt het belletje in het ritme van de paardenhoeven. Plotseling verbreekt de rauwe kreet van de koetsier de stilte in het witte Seidlwinkltal. De paarden gehoorzamen en draven aan het einde van het smalle dal een bruggetje over en staan stil voor Gasthaus Weixen. Op het menu staat gems. “Door onze jager hierboven op de Goldberg geschoten”, vertelt de vriendelijke waard.

Overzichtelijk en veilig skigebied

“Het skigebied in het Raurisertal wordt tot één van de landschappelijk mooiste skigebieden van de Alpen gerekend”, vertelt Siegfried Rasser, Geschäftsführer van de Hochalmbahnen. Rauris heeft twee skigebieden op de flanken van de Reissrachkopf (2211m) en de Hirschkopf (2252). Het Hochalm skigebied en het Kreuzboden-Waldalm skigebied zijn door mooie paden met elkaar verbonden. Het liftennet, waaronder twee cabinebanen, zorgt voor 32,5 kilometer familievriendelijke pistes. Voor beginnende skiërs en snowboarders is Rauris ideaal want zij leren hier op drie étages: de oefenweides van het dorp liggen pal naast de gondelbaan, de iets hoger gelegen oefenweides van Kreuzboden en Heimalm zijn perfect voor volgende oefeningen en de hogere pistes bieden beginners brede pistes om te perfectioneren. Door de overzichtelijkheid van het gebied zijn oefenende kinderen en hun skiënde ouders altijd snel bij elkaar. Komend winterseizoen mag bij de Rauriser Hochalmbahnen de vlag uit. Het Rauriser skigebied is bij de  skigebiedentest winnaar geworden in de categorie ‘top voor beginners’ en ‘top voor families’.

Nieuwe gondelbaan

In 2017 is Rauris een nieuwe 10-persoons cabinebaan rijker geworden. De grote gondel heeft de lange Waldalmsleeplift vervangen. Daarnaast zijn ook nieuwe pistes met nieuwe sneeuwlansen aangelegd. Een nieuwe 6-persoons Nöslachstoeltjeslift met een traject tussen Waldalm-Heimalm en Hochalm ter hoogte van de Gratlift staat in de planning. Jarenlang is het Raurisertal duurzaam omgegaan met hun middelen. Altijd is het Rauriser skigebied zelfstandig gebleven. Het heeft zich nooit aangesloten bij bijvoorbeeld Ski Amadé . Daardoor kon Rauris zijn eigen skipasprijzen zelf bepalen en laag houden. Waar een 6-daagse skipas in grote gebieden tussen de 240 - 270 euro kost, is Rauris zeker 25 procent goedkoper. Daarbij krijg je in Rauris nog extra skipaskortingen voor 60+, families, jongeren, kinderen en ook voor groepen.

Buiten de pistes

Het Raurisertal ligt midden in het Nationalpark Hohe Tauern, het grootste natuurreservaat van Midden Europa. Oerlandschap wordt hier voor toekomstige generaties bewaard. Daarom is het uniek dat als het natuurreservaat onder een dikke laag sneeuw verdwijnt, het toegestaan is om skitoertochten en sneeuwschoenwandelingen te maken. Vooral de tocht door het Rauriser Urwald onder de Sonnblick (3105 m) is een aanrader. De lammergier, Europa’s grootste roofvogel die in de Alpen onterecht werd uitgeroeid, is dankzij een geslaagd fokproject van het WWF in Rauris weer terug. Een paar jaar geleden is het eerste lammergiertje hier uit het ei gekropen en vliegt nu boven Rauris weer zijn rondjes.

Kijk voor meer informatie op:

www.raurisertal.at
www.hochalmbahnen.at

Tips: skitoeren, ijsklimmen, rodelen, romantische arrensledetochten, sneeuwschoenwandelen, paragliden, lammergieren observeren en langlauf in het mooiste dal van het Salzburger Land.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Aanbiedingen Skivakantie Oostenrijk
Wintersport Oostenrijk: tips en praktische info
Overzicht wintersportplaatsen Oostenrijk