Wintersport Kreischberg-Lachtal

Top tips van Steiermark

Stiekem zijn het de skifavorieten van de Oosternrijkse deelstaat Steiermark: Kreischberg bij Murau en Lachtal bij Oberwölz. Beide skigebieden combineren namelijk familievriendelijke wintersport met een gemoedelijke sfeer. En vergis je niet in de kwaliteit van deze gebieden. Hier worden internationale FIS-snowboardwedstrijden gehouden én er zijn vergevorderde plannen om er ook het snowboarden voor de Olympische Winterspelen van 2028 te organiseren.

Murau-Kreischberg

Wie na de Tauernautobahn bij Sankt Michael de snelweg verlaat, rijdt in mooi winterlandschap door fraaie valleien naar Murau, een lieflijk oud stadje vol historie en verhalen. Als we in de Murauer Altstadt zijn, wanen we ons in de middeleeuwen. “Minnezanger Ulrich von Liechtenstein en de puissant rijke Anna Neumann hebben hier geschiedenis geschreven”, vertelt VVV-directrice Tamara Schellander die met ons op weg is naar de eeuwenoude Murauer bierbrouwerij met daarna een bezoek aan de aangrenzende BierApotheke. Een bezoek aan de ‘Brauerei der Sinne’ is een absolute aanrader.

Kreischberg

In vijf minuten zijn we vanuit Murau op de parkeerplaats aan de voet van de Kreischberg. Nog maar net in de gondel zie je de tribunes van het snowboard stadion en de unieke dikke airbag-sprongmatras waar Oostenrijks Olympisch kampioene Anna Gasser haar gouden medaille Big Air van Pyongyang aan te danken heeft. ( You Tube: airbag kreischberg )

De oranje 10-persoons gondel, met een lengte van meer dan 2 kilometer, brengt ons naar de top van het skigebied. Boven op de kam tussen de Kreischberg (2002m) en Rosenkranzhöhe (2118m) zien we brede en overzichtelijke pistes op sneeuwrijke flanken. Directeur Karl Fussi is trots op zijn skigebied dat al een aantal jaren achter elkaar verschillende skigebiedentest gewonnen heeft: “ Met 14 liften en totaal 42 pistekilometers met veel blauwe en rode afdalingen is Kreischberg echt een skigebied voor families en beginnende skiërs. De kleintjes kraaien van plezier in het Dinopark, het Yabba-Dabba-Doo-land en de Kreischi-sleeplift. En vergis je niet, ook gevorderden kunnen hier prima uit de voeten”.

Dat laten wij ons geen tweede keer zeggen. Op de Rosenkranzhöhe zetten we de ski’s eens flink op de kanten. En na de lunch werken de pistes langs de oranje sixpack-lift zó verslavend dat wij het niet bij één afdaling kunnen laten.

Oberwölz-Lachtal

Dit wintersportdorp ligt op een steenworp afstand van Murau. Aan de voet van de Öberwölzer Tauern laat het mooie middeleeuwse handelsstadje met zijn dikke stadsmuren en oude toegangspoorten zich graag bewonderen. De oude kerken en huizen met hun typische gevelbouw hebben een interessante geschiedenis. Een kleine stadrondgang met een gids is een belevenis. Hoewel het stadje winterwandelen, ijsstokschieten, rodelen en schaatsen in het toeristische aanbod heeft, gaat het merendeel van de wintergasten met de gratis skibus naar het nabijgelegen Lachtal-skigebied.

Lachtal

Skigebied Lachtal is de huisberg van Nici Schmidhofer. Sinds vorig jaar is de 29-jarige Lachtalerin  wereldkampioene  op de Super G en de trots van het dal. “Tja, een skigebied waar kampioenen geboren worden, moet wat te bieden hebben”, zegt skigids en skischoolleider Norbert Brunner. “Dat is in skigebied Lachtal zeker het geval”. Niet voor niets wordt skigebied Lachtal ‘de Steierische Arlberg’ genoemd. Natuurlijk wat overdreven, maar wat sneeuwzekerheid betreft, komt skigebied Lachtal goed voor de dag: 9 skiliften, 2 x 6-persoons-stoeltjesliften, 5 sleepliften en schotelliftjes bieden skiërs en snowboarders op de flanken van de Hoher Zinken ( 2222 m) toegang tot 35 kilometer pistes. Wintersporters uit heel Oostenrijk weten het gebied na de vernieuwing in 2010 goed te vinden. Langs de pistes verschijnen steeds meer nieuwe onderkomens. Wie boekt in het Sisipark of het Monarchiapark kan skiën tot aan de voordeur. Vanwege de bijzondere kindvriendelijkheid van het skigebied kreeg het Lachtal de onderscheiding sanfter Schneeriese. Voor de kleintjes is er in het Kinder-Lachtal een tovertapijt, teddy-babylift, mini-slalom, figurenparcours en vriendelijk golvende pistes.

Tekst : Theo Hanselaar

Kijk voor meer informatie op:

www.lieblingssteirer.at
www.murau-kreischberg.at
www.oberwoelz-lachtal.at

 

Dit vind je misschien ook interessant

Aanbiedingen Skivakantie Oostenrijk
Wintersport Oostenrijk: tips en praktische info
Overzicht wintersportplaatsen Oostenrijk