Wintersport Grossarltal

Sneeuwzeker van Kerst tot ná Pasen

Het veelzijdige en familievriendelijke Grossarltal in het Ski Amadé heeft één van de beste skigebieden van de Alpen. Na eerder twee grote skigebiedentesten gewonnen te hebben, is het Grossarltal nu al vijf jaar tot de beste Alpenbestemming gekroond. Familievriendelijkheid én sneeuwzekerheid zijn hier de grootste troeven.

Alweer de nummer 1 van de Alpen

Het Grossarltal zit weer vol spanning voor de buis. Het journaal moet straks antwoord geven of het Grossarltal voor het vijfde achtereenvolgende jaar tot beste bestemming van de Alpen uitgeroepen zal worden. Het Zwitserse onderzoeksinstituut BAKBasel test jaarlijks 150 Alpenbestemmingen. Opvallend genoeg waren het niet Kitzbühel of Zermatt maar werd het Grossarltal in het Salzburger Land in 2009,  2010, 2011 en 2012 uitgeroepen tot succesvolste toeristische bestemming van de Alpen. Als de nieuwslezer dan het verlossende nieuws brengt, knallen de champagnekurken. Voor de vijfde keer is het Grossarltal de nummer 1 van de Alpen.

Berg-gesund voor families

Hoewel papa een uitstekend snowboarder is, wil hij buiten de piste met toerski’s de prachtige bergtoppen van Grossarltal ontdekken. Hij neemt een probeertoer uit het Berg-Gesund programma. (www.berg-gesund.at) Ook wil hij met een ranger van Natuurpark Hohe Tauern een sneeuwschoenwandeling bij Hüttschlag proberen.  Mama gaat eerst welnessen en daarna lekker vrij skiën op de pistes van de skischaukel Grossarltal-Dorfgastein. Dochterlief kan al aardig skiën en wil in een leuke skiklas. De jongste van het stel wil heel graag leren skiën. Daar weten de Grossarler skischolen wel raad mee.

Salzburger bergadvent in het Grossarltal  

Van heinde en verre komen toeristen naar het Salzburger Bergadvent in Grossarl. Onder het genot van glühwein vertelt VVV directeur Thomas Wirnsperger vol trots over tal van onderscheidingen van het Grossarltal voor het skigebied, de beste Alpenbestemming en voor het zuivere milieu. “Alle prijzen hebben wij te danken aan de inzet en saamhorigheid van onze inwoners”, zegt Wirnsperger.

 “Ons zomertoerisme bleef vroeger wat achter”, vervolgt Wirnsperger. “Met de slogan ‘Tal der Almen’ hebben wij onze bergweides samen met onze bergboeren toeristisch ontwikkeld. Met 40 bemande almhutten en 21 viersterrenhotels krijgen we steeds meer gasten. Ons wintertoerisme wordt in november al vroeg geopend met ons Bergadvent. Wij verlengen het winterseizoen tot eind maart met de Lady-Ski-Woche. Door de inzet van onze inwoners bij al onze evenementen blijft het aantal boekingen maar stijgen”.

Skiën op bekroonde pistes

Net even buiten de gezellige dorpskern van Grossarl ligt Unterberg. Luxueuze hotels, disco’s, supermarkt, sportwinkels, skischolen en twee cabinebanen vormen er het knusse skicentrum. De Panorama-cabinelift ontsluit de skischaukel Grossarltal-Dorfgastein met 73 pistenkilometers. De top van het gebied reikt tot net iets boven de 2000 meter. Op de flanken van de Kreuzkogel en de Fulseck begint het skigenot op blauwe en rode pistes: een fijn gebied voor families en skiërs die relaxed willen afdalen. Ook de dal afdaling naar Dorfgastein is goed te doen. In Dorfgastein kun je met de skibus nog verder naar de skigebieden van het Gasteinertal en in Grossarl kan je met de skibus ook naar St. Johann-Alpendorf waar je naar Wagrain en Flachau kan skiën. Maar wie het rustig aan wil doen, blijft lekker aan de Grossarlkant en skiet van hut naar hut.

Skikeriki en meer

‘Skikeriki’ is populair: ’s morgens vroeg uit de veren om als eerste de verse pistes te pakken en om daarna van een stevig ontbijt te genieten. In het Grossarltal, in het beschermde natuurreservaat Hohe Tauern, is het toegestaan om onder begeleiding van een gids skitoeren te maken. Snowboarders hebben een nieuw funpark bij de Sonnenbahn. Voor langlaufers liggen er idyllische loipes bij Hüttschlag en Grossarl. Ook winterwandelaars en rodelaars kunnen in het Grossarltal van gezonde berglucht en natuur genieten. Naar de Loosbühelalm en met de slee weer terug is een aanrader.

Tekst: Theo Hanselaar

Meer informatie over Grossarltal

 Tips Grossarltal

Berg-gesund-programma, nationaalpark Hohe Tauern, snowboarden, ijsklimmen, toerskiën, bergadvent, Ski-& Weingenusswoche met Audi A1 winnen, Lady Skiwoche, In Hüttschag bij Doris Aichhorn de beste kaas van Oostenrijk proeven.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Aanbiedingen Skivakantie Oostenrijk
Wintersport Oostenrijk: tips en praktische info
Overzicht wintersportplaatsen Oostenrijk